Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Forgotten Tomb - Under Saturn Retrograde
Jaar van release: 2011
Label: Agonia Records
Forgotten Tomb - Under Saturn Retrograde
Het blijft toch opmerkelijk hoe sommige bands zich gedurende hun loopbaan kunnen ontwikkelen. Neem nu het Italiaanse Forgotten Tomb. De band begon als een cultachtige undergroundband die sterk leunde op choquerende beeldvorming, maar heeft zich, zeker sinds het derde album Love’s Burial Ground, daarvan weten te ontworstelen. Inmiddels is Forgotten Tomb een band met een meer dan gevestigde naam in de ‘depressive black metal’ hoek, die een sterke mate van professionaliteit en vakmanschap laat horen. Dat valt niet alleen op tijdens de ‘no-nonsense’ liveshows, waarin gewoon gespeeld wordt en geen plek is voor allerlei rare fratsen, maar ook de albums klinken steeds sterker.

Voorganger Negative Megalomania liet al verrassend veel ruimte voor nieuwe invloeden horen, maar klonk ook in muzikaal en compositorisch opzicht ontzettend sterk. Het zal de fans van dat album deugd doen dat Under Saturn Retrograde dezelfde koers aanhoudt. Het nieuwe album van Forgotten Tomb klinkt namelijk als een klok en laat een band horen die qua muzikale capaciteiten het genre al lang en breed is ontgroeid. Forgotten Tomb weet op dit album namelijk op perfecte wijze muzikale duisterheid te versmelten met sterke, rockende nummers (zoals de fantastische The Stooges-cover I Wanne Be Your Dog) die bij vlagen zelfs catchy zijn.

Het geheel klinkt dan ook als een goed geoliede machine. Zo is opener Reject Existence gewoon een eersteklas nummer: groovend, met een vet ronkende bas (hoe vaak komt dát voor in dit genre?) en ‘killer’ riffs. Shutter begint wat meer ‘old school’, met getergd gekrijs van frontman Herr Morbid, maar eindigt met een behoorlijk verrassende twist, waarin Forgotten Tomb haast een traditionele hardrock-kant opgaat (inclusief meeslepende cleane zang). Het hoge niveau wordt over het gehele album moeiteloos vastgehouden en in vrijwel ieder nummer weet Forgotten Tomb net wat extra ingrediënten toe te voegen om tot een extra smakelijk resultaat te komen (zoals de gierende solo in Joyless of het juist zeer melodieuze gitaarwerk in afsluiter Spectres Over Venice).

De echte puristen zullen wellicht wel weer moord en brand gaan schreeuwen omdat de band te ver buiten de traditionele grenzen van het genre denkt, maar mijns inziens levert Forgotten Tomb hier gewoon een geweldig album af. Under Saturn Retrograde zit uitstekend in elkaar, bevat een negental uitstekende nummers die hoorbaar door goede muzikanten zijn ingespeeld en – bovenal – rockt er stevig op los.

Tracklist:
1. Reject Existence
2. Shutter
3. Downlift
4. I Wanna Be Your Dog (The Stooges Cover)
5. Joyless
6. Under Saturn Retrograde Part I
7. Under Saturn Retrograde Part II
8. You Can't Kill Who’s Already Dead
9. Spectres Over Venice

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 12 augustus 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]