Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Forgotten Tomb - Love's Burial Ground
Jaar van release: 2004
Label: Adipocere Records
Forgotten Tomb - Love's Burial Ground
De vrolijke levenslustige flierefluiters van Forgotten Tomb weten me zowaar te verrassen met hun nieuwe prachtwerk vol optimistische levensliederen. Ja hoor, hij is fijn! Spring in ’t veld Herr Morbid heeft voor de opnames van z’n nieuwe plaat zowaar een stabiele band samen weten te stellen (er lopen in Italië natuurlijk genoeg muzikale suïcidalen rond, met dank aan Silvio Berlusconi), en ook op het gebied van de sound is niet alles hetzelfde gebleven. Beschreef ik anderhalf jaar geleden de muziek nog als “doom metal met een black metal sound”, anno 2004 komt Forgotten Tomb bij vlagen een stuk agressiever en vooral venijniger uit de hoek.

Als na een spannende intro het eerste nummer Kill Life zonder pardon in een vette blastbeat uitbarst, is het al snel duidelijk dat op Love’s Burial Ground het black metal aspect een wat prominentere plaats heeft. Snelle uitbarstingen en hier en daar wat verstoorde screams doen dat Forgotten Tomb nu naast uitermate deprimerend ook behoorlijk kwaadaardig klinkt, en dat voorziet het geheel nét van die extra kwaliteit die platen uitstekend maakt.

Liefhebbers van het doomy karakter van de eerste twee albums Songs to Leave en Springtime Depression kunnen echter gerust uitademen, want met miserabele doodsliederen als Alone en het titelnummer komen zij ruim aan hun trekken. House of Nostalgia klinkt als een begrafenisprocessie en laat ik over de treurfanfare die Slave to Negativity is maar niet reppen.

Als liefhebber van dynamiek binnen muziek (ja, dat gaat wél samen met doomfan zijn) klinkt de afwisseling tussen slepende passages en snelle uitbarstingen van haat me goed in de oren. Hier en daar doet dit me wel wat denken aan het Franse Nehëmah, dat ook van die heerlijke contrasten schept. Niettemin is Forgotten Tomb een eigenzinnige band, en ik mag ze graag horen.
Ik wed trouwens dat, zoals bij veel doombands wel het geval is, achter die façade van zwartgalligheid en misantropie een stel erg vrolijke kerels schuilgaan. Of zouden ze in woede uitbarsten als ik terloops opmerk dat ik met plezier een potje Mario speel onder het luisteren naar hun muzikale poging de wereldbevolking een collectieve zelfmoord af te dwingen?

Tracklist:
1. Malus Vivendi Pt. I (intro)
2. Kill Life
3. Alone
4. House of Nostalgia
5. Malus Vivendi Pt. II (intermezzo)
6. Love’s Burial Ground
7. Slave to Negativity
8. Forgotten Tomb MMIII
9. Malus Vivendi Pt. III (outro)

Score: 86 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 20 december 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Forgotten Tomb - Love's Burial Ground
Reactie van Mr. Fish op 21-12-2004 om 08:37u
Score: 100 / 100

Uiteraard weer een meesterwerk van Forgotten Tomb. Kom dus allen de 24ste december naar goudvishal. 90 minuten set van deze heerschende band!

Forgotten Tomb - Love's Burial Ground
Reactie van Houtekiet op 26-12-2004 om 14:25u

Die zwartgalligheid is bij hen natuurlijk GEEN facade, zoals jij schijnt te denken, zij weten gewoon hun depressiviteit perfect in muziek om te zetten, maar wat helemaal niet hoeft te betekenen dat ze nooit vrolijk zijn. Waarom zou het altijd het een OF het ander moeten zijn?!?!?!?!