Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Jaar van release: 2015
Label: SPV / Steamhammer Records

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation

Het moest er een keer van komen dat een album van een van mijn favoriete bands me niet heel erg zou beroeren. Nadat Virgin Steele met Visions Of Eden een fantastisch conceptalbum uitbracht en met The Black Light Bacchanalia op goede wijze een wat duisterdere sound neerzette, lijkt Nocturnes Of Hellfire & Damnation doorgeschoten te zijn in een richting waarbij het niet helemaal duidelijk is wat David DeFeis nu precies bedoelt.

Het album begint nochtans goed met het snelle Lucifer's Hammer en het van Exorcist gerecyclede Queen Of The Dead, waarbij de productie juist lijkt te zijn en de speelduur kort en krachtig is. Ook Black Sun – Black Mass (tevens Exorcist) en het epische Persephone zijn prima songs, maar hiermee is het beste toch echt meteen achter de rug. Songs als We Disappear en Delirium zijn langdradig en lijden toch behoorlijk onder een DeFeis die zijn stem verkeerd gebruikt. Het is bij vlagen te horen dat de man nog steeds wonderschoon kan zingen, maar de hoeveelheid momenten waarop hij de kopstem gebruikt waar een krachtige brul nodig is, is bijna ontelbaar.

Tot en met Visions Of Eden was de balans in verschillende stijlen eigenlijk altijd goed te noemen. Een paar korte en snelle nummers, een epische ballad, wat pianointerludes en intro's en enkele epische songs zorgden voor gevarieerde muziek. The Black Light Bacchanalia werd al wat langgerekter, maar was in ieder geval qua composities nog spannend. Nocturnes Of Hellfire & Damnation slaat op de tweede helft van het album ineens over in een stijl die nog het meeste doet denken aan de bluesy hardrock van Life Among The Ruins, maar dan langgerekt en bovenal traag. Dan is zeventig minuten muziek ineens een erg lange zit.

Voor alle duidelijkheid: ik zeg nergens dat het album echt slecht is. DeFeis' teksten intrigeren zoals altijd en de pianopartijen zorgen voor een constant melancholische sfeer, die best aangenaam is. Edward Pursino's gitaarsolo's raken daarnaast altijd de juiste snaar, maar ik wens toch echt dat hij DeFeis weer eens aan de haren trekt en een nummer componeert dat draait om een vette gitaarriff en niet om over the top en vermoeid klinkende zanglijnen. De gilletjes klinken vaak krachteloos en geforceerd, alsof het er weer even in moest om de luisteraars er toch nog aan te herinneren dat we hier met Virgin Steele te maken hebben. Toch raakt de band op praktisch ieder nummer ergens wel de juiste snaar, het duurt alleen vaak enkele minuten voor we hier ook echt van kunnen genieten.

Het doet pijn, maar Nocturnes Of Hellfire & Damnation is met recht voor mij het minst interessante Virgin Steele album dat tot nu toe is uitgebracht. Met het aanschaffen van de dubbel-cd hoopte ik nog extra materiaal te krijgen waardoor ik het album zou kunnen aanraden (aangezien de bonus-cd even lang is als het originele album), maar helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Oh ja, A Greater Burning Of Innocense is een fantastische ballad waarop DeFeis goed afwisseld tussen zijn kenmerkende gilletjes en zijn ouderwets krachtige vocalen. Het komt alleen rijkelijk laat aanzetten na over the top Black Sabbath/Led Zeppelin-covers en lang uitgesponnen saaie tracks als Funeral Games.

Bij deze een oproep voor DeFeis en kompanen: laat die bombast voor het volgende album alstublieft vallen en keer terug naar de opzwepende epische power metal die de band in de twinigste eeuw nog wel componeerde. Ik snak naar een nieuwe Marriage Of Heaven And Hell en trek deze slappe hap nog lastig.

Tracklist:
1. Lucifer's Hammer
2. Queen Of The Dead
3. To Darkness Eternal
4. Black Sun – Black Mass
5. Persephone
6. Devilhead
7. Demolition Queen
8. The Plague And The Fire
9. We Disappear
10. A Damned Apparition
11. Glamour
12. Delirium
13. Hymns To Damnation
14. Fallen Angels

Tracklist bonus cd:
1. Halloween Theme
2. D.O.A.
3. The Witch In The Forest
4. Black Sabbath
5. Immigrant Song
6. Black Sabbath “Reprise”
7. Riderless Horse (Save Your Breath)
8. The Devil Drives
9. Anger Never Dies
10. Funeral Games
11. The Plot Thickens
12. Haunted Wolfshine
13. West Of Sumer
14. A Greater Burning Of Innocence
15. The Birth Of Beauty

Score: 65 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 3 juli 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Kees op 03-07-2015 om 12:55u
Score: 60 / 100

Nog wel 77/100 in de Aardschok, zelfs een twee pagina-tellend artikel er bij!

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Erik op 03-07-2015 om 15:19u
Score: 90 / 100

Ik vind het een geweldig album dat voor mij herinneringen oproept aan The House Of Atreus albums uit 1999 en 2000. Ik denk echter wel dat deze plaat wel iets meer tijd nodig heeft en wellicht dus voor sommigen een groei album zal blijken te zijn.

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Old Mhb op 03-07-2015 om 17:38u
Score: 70 / 100

Volg de band al heel lang. De covers van Exorcist vind ik echter op niks trekken. Hou het bij Virgin Steel(e) en maak nog es zo'n superplaat onder de naam Exorcist. Hou die twee gescheiden. Talent genoeg !

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van robin op 03-07-2015 om 19:35u
Score: 40 / 100

grootste miskoop in jaren wat mij betreft!

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2015 om 00:51u

bij lords of metal 90 punten.
Lennert ga nog maar eens luisteren!

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2015 om 14:33u

Dat zegt niet zoveel, bij Lords Of Metal krijgen gemiddeld 20 albums per maand een beoordeling van 90 of hoger...

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Lennert op 05-07-2015 om 14:42u
Score: 65 / 100

Ik vraag me af wat de relevantie voor mij is wat Lords Of Metal doet of zegt.

Virgin Steele - Nocturnes Of Hellfire & Damnation
Reactie van Een Metalfan op 07-07-2015 om 22:59u

dat is helemaal niet waar bekijk deze maand maar.
voor mij is metalfan nr. 1.
omdat zij elke dag nieuwe cds brengen.
maar ik mag toch wel even checken bij de buurman of niet?
het verschil in punten geven bij metalfan en lords of metal zegt genoeg.