Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Virgin Steele - Seven Devils Moonshine
Jaar van release: 2018
Label: SPV / Steamhammer Records

Virgin Steele - Seven Devils Moonshine

Beste David DeFeis,

Allereerst wil ik je bedanken voor het feit dat jouw stem en composities samen met Iron Maiden en Blind Guardian de ultieme soundtrack van mijn jeugd waren. Waar een paar andere schoolvrienden vooral Manowar verafgoodden, hoorde ik in Virgin Steele de ultieme combinatie van barbaarse krachtpatserij met de romantische ziel van een dichter. Nog steeds kan ik The Marriage Of Heaven And Hell I & II, Invictus en The House Of Atreus Act I en Act II woord voor woord meezingen en zal ik deze vijf albums tot mijn dood verdedigen als hoogtepunten in de langdurige metalgeschiedenis. Helaas is nu de tijd gekomen dat onze wegen zich scheiden. Het doet me oprecht pijn, want ik houd nog steeds van jullie en gun Virgin Steele alle geluk van de wereld. Het probleem is dat het me niet langer lukt om jullie als band nog te verdedigen. Laten we eerlijk zijn: Virgin Steele is al lang geen band meer te noemen, maar een soloproject waarin andere muzikanten af en toe een nootje meespelen.

Het ging fout rond 2010. Nee, ik vind The Black Light Bacchanalia nog steeds een fijn album om naar te luisteren, maar ik merkte rond die tijd langzaamaan wel dat er toch echt wel iets veranderd was aan de algemene sound. Visions Of Eden leed onder een slechte productie, maar had nog steeds songs die de oude glorie opriepen omdat je zang daar nog steeds heroïsch en krachtig was en de songs nog riffs hadden. The Black Light Bacchanalia heeft prachtige liederen, maar je zang begon echt af te nemen en kracht en de iele gilletjes deden mijn wenkbrauwen fronsen. Het vorige album Nocturnes Of Hellfire & Damnation deed al oprecht pijn aan mijn oren, maar ik hoopte dat dit even wat minderwaardig materiaal was dat toch uit het systeem moest. Toen ik het promotiepraatje las over dat jullie zoveel inspiratie hadden dat er ruimte was voor drie(!) albums vol nieuw materiaal, was ik dan ook behoorlijk benieuwd.

Ghost Harvest - Harvest I – Black Wine For Mourning (de titels verzinnen kun je nog wel) gaf me even hoop aan het begin, maar al vrij snel merkte ik dat er wederom niets te bekennen was van de epische power metal die jullie zo goed speelden. Nee, het is weer de bluesy hardrock/metal van het vorige album met slechte productie (elektronisch klinkende drums, gortdroge bas en veel te weinig punch in de gitaren) en songs die vooral te lang duren en geen catchy hooks of toffe zanglijnen hebben. De orkestrale versie van Bonedust is daarnaast niet nodig, net zoals de uitgesponnen cover van Chris Isaak's Wicked Game compleet overbodig is. Cd 2 dan maar?

Ghost Harvest - Harvest II – Red Wine For Warning heeft nog minder elektrische gitaar. Ik hoop dat je toch niet begint te vergeten dat Virgin Steele toch echt een metalband is? Misschien altijd wat kunstzinniger dan de andere bands met de vele pianopartijen en keyboardorkestraties, maar altijd metal. Wat is er hier precies aan de hand? Ik hoor nu echt niets anders dan zang, piano en wat duffe gitaarpartijen. Oh tuurlijk, soms komen er echt nog wel een paar mooie solo's uit Pursino's koker, maar dat redt het abominabele songmateriaal echt niet meer. Wat gebeurt er in Zeus' naam in The Triple Goddess? Is dit een nummer of een avant-gardistische jamsessie?

Nee, dan Gothic Voodoo Anthems, waarop een aantal pareltjes als I Will Come For You en Kingdom Of The Fearless vakkundig de nek omgedraaid worden in vreemde pianoversies met ondermaatse zang. Af en toe hoor ik dat je het echt nog wel kan en dat de ouderwetse grommen en gilletjes nog steeds krachtig en zuiver zijn, maar daarna verziek je de originele zangpartijen door uit de maat te zingen alsof je buiten adem bent. David: wat gebeurt er hier allemaal?

Ik kan iedereen die Hymns To The Brave en The Book Of Burning nog niet heeft met alle plezier aanraden om deze twee albums alsnog aan te schaffen. De eerste heeft namelijk wel andere mixen die iets toevoegen aan de discografie (en goede songs) en de tweede plaat heeft met Conjuration Of The Watcher nog een nieuwe track die echt op en top kwaliteitspowermetal is. Maar de andere drie albums die deze Seven Devils Moonshine box-set aanvullen... ik kan er oprecht niet bij waarom je het een goed idee vond om dit te willen uitbrengen. Vanzelfsprekend heb ik als fan niets te eisen en heb jij als regisseur, producent en scriptschrijver alle recht om te doen wat je goeddunkt. Ik vrees echter dat het tussen ons twee niet meer goed gaat komen. Het ga je goed David en mocht het op een dag zover zijn dat je weer een handreiking doet naar deze verbitterde fan, dan wil ik het heus nog wel een kans geven. Ik heb er voor nu echter een hard hoofd in.

Tracklist Ghost Harvest - Harvest I – Black Wine For Mourning:
1. Seven Dead Within
2. Green Dusk Blues
3. Psychic Slaughter
4. Bonedust (Orchestral Version)
5. Hearts On Fire
6. Child Of The Morning Star
7. Murder In High-Gloss Relief
8. Feral
9. Justine
10. Princess Amy
11. Wicked Game
12. Little Wing
13. The Gods Don't Remembered

Tracklist Ghost Harvest – Harvest II – Red Wine For Warning
1. The Evil In Her Eyes (Piano and Vocal Version)
2. Feelin'Alright
3. Sister Moon
4. Sweating Into Dawn
5. Summertime
6. Black Leaves Swirl Down My Street
7. Rip Off
8. The Gods Are Hungry Poem
9. The Poisoned Wound
10. The Birth Of Beauty
11. Profession Of Violence
12. Rock Steady
13. Nutshell (Alice in Chains cover)
14. Slow & Easy (Intro)
15. Jesus Just Left Chicago
16. Soul Kitchen
17. When The Music's Overweight
18. Crawling King Snake
19. When The Music's Over (Reprise)
20. Imhullu
21. After Dark
22. Wake The Dead
23. The Graveyard Dance
24. The Triple Goddess
25. Twilight Of The Gods (Live Acoustic Rehearsal Version)
26. Transfiguration (Live Acoustic Rehearsal Version)

Tracklist Gothic Voodoo Anthems
1. I Will Come For You (Orchestral Version)
2. Queen Of The Dead (Orchestral Version)
3. The Orpheus Taboo (Orchestral Version)
4. Kingdom Of The Fearless (The Destruction Of Troy) (Orchestral Version)
5. The Black Light Bacchanalia (The Age That Is To Come) (Orchestral Version)
6. Zeus Ascendant
7. By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor) (Orchestral Version)
8. Rumanian Folk Dance No. 3 “PE LOC”
9. Delirium “Excerpt”
10. Snakeskin Voodoo Man (Orchestral Version)
11. The Enchanter
12. Bone China
13. No Quarter
14. Bone China “Reprise”
15. Chloe Dancer
16. Gentle Groover
17. Darkness-Darkness
18. Death Letter Blues
19. Spoonful

Tracklist Hymns To Victory (re-release):
1. Flames Of Thy Power (From Blood They Rise)
2. Through The Ring Of Fire
3. Invictus
4. Crown Of Glory (Unscarred) (In Fury Mix)
5. Kingdom Of The Fearless (The Destruction Of Troy)
6. The Spirit Of Steele (Acoustic Version)
7. A Symphony Of Steele (Battle Mix)
8. The Burning Of Tome (Cry For Pompeii)
9. I Will Come For You
10. Dust From The Burning & Amaranth (Orchestral Versions) – Bonus Tracks
11. Noble Savage (Long Lost Early Mix)
12. Mists Of Avalon
13. Emalaith

Tracklist The Book Of Burning (re-release):
1. Conjuration Of The Watcher
2. Don't Say Goodbye (Tonight)
3. Rain Of Fire
4. Annihilation
5. Hellfire Woman
6. Children Of The Storm
7. The Chosen Ones
8. The Succubus
9. Minuet In G Minor
10. The Redeemer
11. I Am The One
12. Hot And Wild
13. Birth Through Fire
14. Guardians Of The Flame
15. The Final Days
16. A Cry In The Night
17. Queen Of The Dead (Nordic Twilight Version) – Bonus Track

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 9 januari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]