Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Virgin Steele - The Black Light Bacchanalia
Jaar van release: 2010
Label: SPV / Steamhammer Records

Virgin Steele - The Black Light Bacchanalia

Met nieuwe albums van persoonlijke favorieten als Arjen Lucassen, Iron Maiden en Blind Guardian is 2010 voor mij sowieso een fantastisch jaar. Nu ook Virgin Steele zijn nieuwste langspeler uitbrengt ben dan ook extra in de wolken, want deze Amerikaanse groep heeft mij nog nooit echt teleurgesteld. Visions Of Eden was voor mij ondanks de lichte productie een meesterwerk van jewelste, dus ik was dan ook erg benieuwd of men zou kunnen tippen aan deze cd die nu inmiddels alweer vier jaar geleden uitkwam.

The Black Light Bacchanalia is een zwaar album geworden. Ik bedoel hiermee niet dat dit de meest stevige plaat is die de band ooit heeft uitgebracht, maar dat het een album is wat, nog meer dan zijn voorganger, veel tijd nodig heeft om tot de luisteraar door te dringen. Waar conceptalbums als The House Of Atreus Act I/II vooral een combinatie waren van een aantal snelle krakers, enkele piano-intermezzo’s, mid-tempo stampers, een ballad en een epic, zien we in dezelfde lijn als Visions Of Eden dat er hier geen sprake is van ‘simpele’ songs. De meeste liederen zijn lang, hebben veel verschillende sfeer,- en tempowisselingen en kosten een goed aantal luisterbeurten om goed door te dringen tot de luisteraar.

Goed, opener By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor) doet denken aan een lied als Kingdom Of The Fearless en grijpt daardoor wel meteen de aandacht met zijn vlotte tempo, krachtige riffs en fantastische solo. Naast het openingslied hebben we ook nog het opzwepende The Bread Of Wickedness (grappigste titel van het jaar) en de ballad The Torture Of The Damned die elk rond de 3 minuten zweven, maar dit is het meest hapklare wat de luisteraar voorgeschoteld wordt. To Crown Them With Halos Part 1 & 2 is het compleet tegenovergestelde: een 11-minuten durende track met verschillende intro’s, thema’s, marcheertempo’s, headbangstukken, orkestrale intermezzo’s en uiteindelijk toch een sterke structuur. Dit lied is verreweg een van de beste stukken muziek van het hele album, maar het kost tijd om volledig tot je door te dringen.

Met uitzondering van het saaie In A Dream Of Fire en het net iets te langdradige Eternal Regret is het bandleider David DeFeis verder wel weer gelukt om een aantal imposante liederen neer te pennen. Pagan Heart is lekker opzwepend, Nepenthe is een mooie ballad en The Orpheus Taboo mag zich zeker tot de beste epics van Virgin Steele rekenen. De productie is steviger dan die van het vorige album, al mogen de gitaren wat mij betreft toch echt nog prominenter op de voorgrond komen. Het is dit keer toch vooral het uitstekende drumwerk van Frank Gilchriest (die dit keer weer op een ‘echte’ drumkit speelt in plaats van het elektrische stel van het vorige album) wat de show steelt. DeFeis zelf blijft nog steeds een fantastisch zanger, al zou hij wat mij betreft iets meer agressie in zijn zangpartijen mogen zetten. Nu blijft het voornamelijk mooi, maar ook erg gepolijst over komen.

Is The Black Light Bacchanalia een aanrader? Voor de fans absoluut, al moet in het achterhoofd gehouden worden dat dit album wederom geen terugkeer is naar een heavy metal album als Invictus, maar gewoon een logisch vervolg is op het zeer symfonische Visions Of Eden. In vergelijking met dit album is deze plaat echter wel ietwat teleurstellend, al ligt dat voornamelijk aan de kwaliteit van zijn voorganger dan aan het materiaal zelf. Neem de tijd en laat de songs zichzelf openbaren, pas dan komt het album echt tot zijn recht.

Tracklist:
1. By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor)
2. Pagan Heart
3. The Bread Of Wickedness
4. In A Dream Of Fire
5. Nepenthe (I Live Tomorrow)
6. The Orpheus Taboo
7. Necropolis (He Answers Them With Death)
8. To Crown Them With Halos Parts 1 & 2
9. The Torture's Of The Damned
10. The Black Light Bacchanalia (The Age That Is To Come)
11. Eternal Regret

Score: 86 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 22 oktober 2010

Virgin Steele - The Black Light Bacchanalia
Reactie van Old Mhb op 22-10-2010 om 21:53u
Score: 80 / 100

Zoals steeds een degelijk album. Wat mij persoonlijk erg en zoals bij de meeste albums van deze band stoort is dat het gitaargeluid erg zacht in de mix staat. En dat is zoals altijd bij deze band erg zonde. Maak de boel en beetje agressiever.

Virgin Steele - The Black Light Bacchanalia
Reactie van Naeblix op 28-10-2010 om 20:29u
Score: 90 / 100

weer een prima schijfje. de gitaar watwat prominenter in de mix gemogen, desalnietemin prima plaat.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.