Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Mors Principium Est - Dawn Of The 5th Era
Jaar van release: 2014
Label: AFM Records
Mors Principium Est - Dawn Of The 5th Era
Mors Principium Est is Latijn voor ‘de dood is slechts het begin’. De naam is inmiddels aardig van toepassing op deze band, want rond 2009 leek Mors Principium Est ten dode opgeschreven. Hoewel de Finnen inmiddels drie prima melodieuze deathmetalplaten hadden afgeleverd, stapte gitarist Jori Haukio (een van de belangrijkste componisten binnen de band) vrijwel direct na het verschijnen van Liberation = Termination (2007) op. Twee jaar later volgde toetsenist Joona Kukkola. Het vinden van geschikte vervangers bleek een hele klus en het duurde maar liefst tot 2012 voordat er, eigenlijk vanuit het niets, een nieuwe plaat verscheen: het toepasselijk getitelde …And Death Said Live.

Gelukkig hebben de fans van Mors Principium Est niet nogmaals zo veel geduld nodig gehad. Dawn Of The 5th Era verscheen immers twee jaar na zijn verrassend sterke voorganger. De lat ligt altijd hoog bij deze band en dat blijkt ook weer bij deze vijfde full length. Dawn Of The 5th Era is wederom een eersteklas album, boordevol gelikte riffs, spetterende melodieën, vingervlug gitaarwerk, epische toetspartijen en – het belangrijkste – moddervette songs. Melodieuze death metal 2.0 zou je het kunnen noemen, zoals ook fantastische bands als Allegaeon, Scar Symmetry en Omnium Gatherum te betitelen zijn.

Gezegend met een uitstekende, transparante productie zal Mors Principium Est al met de eerste handvol nummers op Dawn Of The 5th Era zieltjes weten te winnen. Met Leader Of The Titans, We Are The Sleep (met een prachtig, sfeervol refrein en fraai, gevoelig gitaarwerk) en My Name Is War (zo had Arch Enemy moeten klinken op zijn nieuwe album) presenteert de band zich direct van zijn beste kant. Het materiaal is zeer melodieus en de gitaristen zijn technisch zeer onderlegd, maar de muziek van Mors Principium Est wordt nergens zoetsappig en de speltechniek werkt nergens afleidend, maar versterkt de individuele nummers juist.

Het is niet alleen de eerste helft van het album die overtuigt. De kwaliteit blijft, zoals we inmiddels bij deze band mogen verwachten, zeer consistent. Zo staan er met het opzwepende Wrath Of Indra (waar de band er een extra versnelling in gooit) en de ijzersterke afsluiter The Forsaken ook op het eind van het album een aantal krakers van formaat. Mors Principium Est bewijst met Dawn Of The 5th Era wederom dat melodieuze death metal verre van dood is. Daar kunnen op de automatische piloot spelende bands als Arch Enemy en Sonic Syndicate nog het nodige van leren.

Tracklist:
1. Enter The Asylum
2. God Has Fallen
3. Leader Of The Titans
4. We Are The Sleep
5. Innocence Lost
6. I Am War
7. Monster In Me
8. Apricity
9. Wrath Of Indra
10. The Journey
11. The Forsaken

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 februari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Wob op 05-02-2015 om 18:03u
Score: 95 / 100

Echt 1 van de toppers van 2014 voor mij! We are the sleep is een instant classic! Hoop ze dit jaar op n festival nog tegen te komen.

Reactie van Leggie op 06-02-2015 om 12:58u
Score: 90 / 100

Mijn eerste ervaring met MORS PRINCIPIUM EST maar wat een vette plaat.
Ik ben het helemaal eens met Wob, "We are the Sleep" is EPIC.

Reactie van Ronald op 07-02-2015 om 16:15u
Score: 95 / 100

Wow ! Wat een super album !

Inderdaad "We are the Sleep" is een absolute kraker, maar ook Innocence Lost zorgt voor kippevel momenten (vooral de overgang op 26 seconden).
Mooie van dit album is vooral de afwisseling tussen de nummers, zo wordt het nooit saai om naar te luisteren.