Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Mors Principium Est - ...And Death Said Live
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records
Mors Principium Est - ...And Death Said Live
Het heeft de Finse formatie Mors Principium Est de laatste tijd niet bepaald meegezeten. Na de release van Liberation = Termination, het derde succesvolle album op rij, hield Jori Haukio, een van de oprichters en belangrijkste componisten, het voor gezien bij de band. Zijn vertrek bleek een behoorlijke aderlating bij de overige leden, die lang getwijfeld hebben over de toekomst van de band – zeker nadat er nog meer leden vertrokken en er twee nieuwe gitaristen gezocht moesten worden.

Ruim vijf jaar later (eind 2012 dus) lag dan toch ineens album nummer vier in de schappen. De band heeft ruimschoots de tijd genomen om nieuwe nummers te smeden en daar op het gemak verder aan te schaven. Gelukkig maar, zou ik zeggen, want de noeste arbeid is goed terug te horen in de gelaagdheid en complexiteit van de composities, die desondanks een bepaalde mate van herkenbaarheid en toegankelijkheid hebben. Bovendien klinkt de band fris en gedreven. Enorm vet klinkende songs als Birth Of The Starchild, Bringer Of Light en Destroyer Of All laten horen dat het de band menens is. Het zijn nummers die direct opvallen door hun spetterende gitaarwerk en catchy refreinen.

Mors Principium Est staat nog altijd voor eersteklas melodieuze death metal, waarin moderne metalcore-invloeden ver te zoeken zijn, maar de band in plaats daarvan juist de nadruk legt op niet te versmaden gitaarmelodieën en vingervlug soleerwerk. Dat maakt dit album tot een must voor de liefhebbers van bands als Dark Tranquillity, Kalmah en (vooral) Nightrage. Het subtiele, niet overdadig aanwezige toetsenwerk geeft de nummers extra diepte mee. Verrassende momenten zijn er ook, zoals de Hypocrisy-achtige midtempo-rampetamper I Will Return en het zeer melodieuze en sfeervolle instrumentale titelnummer. De productie van het album is mooi vol en warm – een vooruitgang ten aanzien van het ietwat droog en klinisch klinkende Liberation = Termination.

Er valt dus veel te genieten op deze vierde langspeler van Mors Principium Est. De band is duidelijk beter uit alle moeilijkheden gekomen en dat is goed om te horen. …And Death Said Live is dan ook een eersteklas album dat simpelweg in de kast van iedere zichzelf respecterende liefhebber van melodieuze death metal hoort te staan. Als er nu ook nog een tourtje met Scar Symmetry aan zou komen, ben ik een gelukkig mens.

Tracklist:
1. The Awakening
2. Departure
3. I Will Return
4. Birth Of The Starchild
5. Bringer Of Light
6. Ascension
7. ...And Death Said Live
8. Destroyer Of All
9. What The Future Holds?
10. The Meadows Of Asphodel
11. Dead Winds Of Hope

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 april 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Vincent op 08-04-2013 om 22:14u
Score: 90 / 100

Schitterend album!

Reactie van Hyb op 14-04-2013 om 09:13u

Groot liefhebber van de oudere werken, ben benieuwd!