Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-01-2021

Interview: Mors Principium Est
Met Ville Viljanen
Door Bob
Geplaatst in juni 2003

Finland heeft weer een topband uitgespuwd en de naam is Mors Principium Est. Omdat de promo toch wel erg goed beviel (zie de recensie), besloot ik om zanger Ville Viljanen wat vragen te stellen.

Ville, kun je in het kort de historie van Mors Principium Est samenvatten? Wie richtte de band op en hoe groeide het naar zijn huidige vorm?

Jori (Haukio, gitaar) en Toni (Nummelin, keyboards) richtten in 1999 de band op als funbandje. Al snel werdt Jarkko (Kokko, gitaar) erbij betrokken. De rest van de band kwam er pas later bij. Na een tijdje gingen we serieus nummers schrijven maar we zagen de band nog steeds als een hobby. Op een dag besloten we onze eerste demo op te nemen en stuurden deze op naar verschillende labels, waaronder Listenable. Dit label gaf als een van de eersten aan interesse te hebben voor de band. Ze wilden echter eerst meer materiaal horen dus vertrokken we weer naar de studio om de tweede demo op te nemen. Deze was meer Black Metal geörienteerd, wat ons niet bepaald aanstond. Listenable was er ook niet echt tevreden over. Hoewel toch 1 nummer van de demo opgenomen werd in een Franse compilatie besloten we de Black Metal invloeden overboord te zetten en gingen we onze bakens verzetten. Na ongeveer 6 maanden schrijven en fine-tunen van nummers namen we onze derde demo op. We hoopten door de stijlverandering definitief de aandacht van de labels te trekken, wat uiteindelijk lukte ook! Twee weken na het verzenden van de demo namen Listenable en een andere platenmaatschappij contact met ons op. Omdat Listenable het beste contract aanbood en meer potentie bood voor de toekomst, tekenenden we voor drie albums.

Hebben jullie nog tourplannen om jullie debuutalbum te promoten?

We staan te springen om wat optredens of een tour te gaan toe, maar momenteel hebben we nog geen tour-agent. Pas dan zijn we in staat om te gaan optreden, want zelf een tour organiseren is een duur geintje.

Wat zou voor jou de ultieme tourpackage zijn?

Als je bedoelt voor welke bands we graag zouden willen openen, dan denk ik dat de keuze zou vallen op Megadeth of Hypocrisy. Touren met deze bands zou echt fantastisch zijn!

Wie is verantwoordelijk voor de muziek en teksten? Worden die door een of twee personen geschreven, of draagt de hele band ideeën bij?

Onze gitarist Jori schrijft de basis van alle muziek, en als de andere leden denken iets toe te kunnen voegen, dan proberen we of dat past. Ikzelf schrijf de meeste teksten op een paar na, die ik met Jori schreef.

Over de teksten, kun je in het kort vertellen waar ze over gaan? Is er een centraal thema of statement dat je wilt neerzetten?

Mors Principium Est - Inhumanity Eigenlijk haal ik mijn inspiratie uit allerlei dingen. De meeste teksten zijn gebaseerd op fantasy, sommige heb ik geschreven aan de hand van eigen ervaringen, gedachten en andere dingen die me interesseren. Meestal zijn die dingen tamelijk complex. Je zou kunnen zeggen dat mijn teksten een poort naar andere dimensies vormen. "In My Words" heeft weer een ander thema. Hierin vertel ik dat ik af en toe absoluut niet weet wat ik nu weer moet schrijven en dat de andere bandleden me aansporen om maar wat te schrijven. Eigenlijk is het dus een bericht aan de andere bandleden dat ze me mijn ding moeten laten doen, en dat ze me niet kunnen dwingen.

Jullie label Listenable noemt jullie een kruising tussen Soilwork en Children Of Bodom, kun je je daarin vinden?

Die Children Of Bodom invloeden snap ik niet echt, ik vind dat we meer richting de Gothenburg-sound gaan. Maar eigenlijk hebben we geen specifieke invloeden, we spelen gewoon wat we leuk vinden.

Welk nummer is in jou ogen het beste van het album?

Oei, dat is een lastige. Laten we zeggen dat dat Eternity's Child is, mooi afgewerkt en het is lekker aanstekelijk.

Als jij iemand die niet bekend is met Mors Principium Est met één nummer van dit album duidelijk moest maken waar de band voor staat, welke zou je dan kiezen?

Ik denk dat Life In Black dan de beste keuze zou zijn, dat nummer vertelt erg veel over de aard van de band.

Hoe zie jij de toekomst van Mors Principium Est en wat zijn de plannen?

Het liefst zouden we meteen gaan touren, maar dat zal nog wel even duren. Misschien binnenkort. De opnames voor het volgende album starten in januari 2004, dus we hopen deze uit te hebben voor de zomer van datzelfde jaar. Natuurlijk willen we de grenzen steeds een beetje verleggen. We zullen constant de nummers tot het uiterste pushen en zien waar we terechtkomen, zo willen we onze eigen stijl vinden. Wel blijven we gewoon Melodieuze Death spelen, dat is de basis, maar we willen er wel steeds nieuwe ideeën in stoppen. Het resultaat daarvan zul je horen op het volgende album.

Ik ben door mijn vragen heen, heb je zelf nog iets toe te voegen?

Nou, laten we hopen dat het een lekkere en warme zomer wordt en dat onze muziek uit vele stereo's gaat schallen. En hopelijk tot ziens op de tour!

[ Terug naar de Interviews ]