Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Mors Principium Est - Embers Of A Dying World
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records

Mors Principium Est - Embers Of A Dying World

De dood is slechts het begin. Bij de oprichting in 1999 had niemand kunnen vermoeden dat deze bandnaam bijna letterlijk zou blijken te zijn. Na het vertrek van Jori Haukio in 2009 was Mors Principium Est op sterven na dood. De plek van Jori werd ingenomen door Andy Gillion en met …And Death Said Live (2012) maakte de Finse melodeathband een sterke comeback. De opwaartse lijn werd doorgezet met Dawn Of The 5th Era (2014) en recent hebben de heren opnieuw een sterke plaat afgeleverd; Embers Of A Dying World.

Van rust in de bezetting is nog geen sprake. Gitarist Kevin Verlay heeft de band om persoonlijke redenen na een jaar verlaten. Drummer Mikko Sipola vertrok eerder dit jaar ook en daarmee is frontman Ville Viljanen het enig overgebleven bandlid. Met bassist Teemu Heinola telt de vaste bezetting nog slechts drie man. Gitarist/componist Andy heeft alle gitaarpartijen en toetsen ingespeeld en heeft de orkestratie verzorgd. Het slagwerk van Mikko is nog wel te horen op de plaat. Zijn taak wordt live voorlopig overgenomen door sessiedrummer Iiro Aittokoski (ex-Depressed Mode).

Genesis is een intro voor opener Reclaim The Sun, waarin de melodie van Genesis halverwege mooi terugkomt. De prima opener moet het vooral hebben van de leads. Masquerade en het energieke Into The Dark (met leads van gitarist Paul Wardingham) zijn sterkere tracks. Agnus Dei is een sfeerbepalend, instrumentaal intermezzo. Verder wordt de plaat gekenmerkt door rauwe, uptempo nummers met veel techniek, agressie, een flinke dosis melodie en symfonische elementen. Uitzondering daarop is Death Is The Beginning. Dit zwijmelnummer is ronduit saai, ondanks de uitstekende bijdrage van zangeres Christina Marie. Gelukkig maakt het hoogtepunt The Ghost alles weer goed met mooie melodielijnen, pakkend pianospel en een lekkere solo.

Op de voorgaande platen staan tracks die doen denken aan Hypocrisy en dat doet In Torment ook. De digipack-versie bevat halverwege de catchy bonustrack The Drowning à la Dark Tranquillity, met een gastbijdrage van gitarist Matt Powell. Wat betreft songwriting is de afsluiter Apprentice Of Death zeker een sterke track. Embers Of A Dying World is als geheel een album van formaat. Met iedere voorgaande plaat ligt de lat voor de opvolger hoog en Mors Principium Est zet die traditie met dit zesde album voort.

Tracklist:
1. Genesis
2. Reclaim The Sun
3. Masquerade
4. Into The Dark
5. The Drowning (Digipack bonustrack)
6. Death Is The Beginning
7. The Ghost
8. In Torment
9. Agnus Dei
10. The Colours Of The Cosmos
11. Apprentice Of Death

Score: 83 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 15 april 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]