Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Nachtmystium - The World We Left Behind
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records
Nachtmystium - The World We Left Behind
The World We Left Behind, de titel geeft het eigenlijk al een beetje aan, is het laatste album dat we van Nachtmystium mogen verwachten. De formatie rondom Blake Judd gooit er het bijltje bij neer, omdat Judd naar verluidt heeft aangegeven dat hij zich vanaf nu op Hate Meditation, zijn andere band, zal richten. Een onbegrijpelijke keuze wat mij betreft, want het debuutalbum van die band (Scars) was nu niet direct een hoogvlieger.

Nu heeft Judd wel meer onbegrijpelijke keuzes gemaakt en lijkt de man inmiddels dieper en dieper weg te zinken in een moeras van drugs, leugens, oplichting en diefstal. Door recente schandalen, waaruit naar voren is gekomen dat hij fans heeft opgelicht door merchandise en speciale albumbundels aan te bieden terwijl hij daar helemaal niet over beschikte, is Judd hard op weg om een alom gehaat persoon te worden. Hoe spijtig is het dat dit soort perikelen de release van The World We Left Behind overschaduwen, want ondanks de laakbare gang van zaken verdient dit album louter positieve aandacht.

Nu levert Nachtmystium al jarenlang fantastische albums af, of het nu de briljante, in psychedelica ondergedompelde albums als Assassins: Black Meddle Pt. I en Addicts: Black Meddle Pt. II of rauwere pareltjes als Instinct: Decay en Silencing Machine betreft. Met The World We Left Behind voegt Nachtmystium nog een prachtalbum toe aan zijn imposante discografie, hoewel de plaat wederom een andere kant van de band laat horen. Het album bevat namelijk met afstand het meest glad klinkende en melodieuze materiaal dat deze band heeft uitgebracht. Dat is echter zeker niet negatief bedoeld, want hoewel de agressie plaats heeft moeten maken voor melodie, druipt de klasse van het album af.

Na het korte intro is Fireheart een erg pakkende, zelfs catchy opener, die ongetwijfeld om enige gewenning zal vragen. Voyager is zelfs nog melodieuzer, met zeer fraai uitwaaierende solo’s en haast sierlijk akoestisch gitaarwerk. In The Endless Abyss laat wat meer van de oude agressie horen, maar schakelt halverwege naar een verrukkelijk stuwend ritme terug, waarin bedwelmende keyboardlagen op zeer overtuigende wijze hun intrede doen. De perfecte versmelting van oud en nieuw. Zo staat deze plaat vol met uitstekende nummers, die zich ondanks hun relatieve toegankelijkheid na iedere luisterbeurt dieper in het geheugen nestelen en dieper blijken te wortelen.

Ironisch genoeg is The World We Left Behind in alle perikelen misschien wel het meest oprechte en pure album geworden dat Nachtmystium heeft gemaakt, ook gereflecteerd in de persoonlijke en daardoor zo treffende teksten, die vrijwel allemaal verband houden met het excessieve drugsgebruik van Blake (en de haat/liefdeverhouding die hij daarmee heeft). Het werkt alleen maar versterkend op toch al impactrijke songs als het melancholische, dromerige In The Absence Of Existence en het titelnummer. De van de Black Meddle-reeks inmiddels bekende Pink Floyd-invloeden sijpelen door in het bedwelmende Tear You Down (wat een geweldige versnelling halverwege!) en het werkelijk magistrale afsluitende , The Great Gig In The Sky-achtige afsluitende nummer Epitaph For A Dying Star, dat me kippenvel van top tot teen geeft.

Het doet pijn dat deze band niet meer bestaat en dat Judd ten onder lijkt te gaan aan zijn persoonlijke demonen. Tegelijkertijd kan ik niet anders dan enorm veel respect hebben voor de muzikale koers die Nachtmystium de afgelopen jaren heeft gevaren. The World We Left Behind is een schitterende kroon op het werk van een band die onstuimige, onbevaren wateren heeft betreden en zijn publiek heeft getrakteerd op magistrale albums.

Tracklist:
1. Intrusion
2. Fireheart
3. Voyager
4. Into The Endless Abyss
5. In The Abscense Of Existence
6. The World We Left Behind
7. Tear You Down
8. On The Other Side
9. Epitaph For A Dying Star

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Dirk op 09-10-2014 om 12:56u
Score: 89 / 100

Goede review : dit album wordt vaak afgekraakt, maar ik vermoed meer vanwege het totaal gebrek aan respect dat Blake voor zijn fans heeft, dan vanwege de muziek. Ondanks de eenvoud van de nummers vind ik dit album van grote klasse. Ook prachtig artwork. Uitschieters voor mij zijn het stuwende In the absence of existence, en de idd Great Gig in the Skye-achtige afsluiter.

Reactie van Quarlon op 09-10-2014 om 23:08u
Score: 89 / 100

Helemaal met Dirk en Rik eens!

Reactie van emmo op 09-10-2014 om 23:14u

De band bestaat inmiddels alweer hoor. Toffe plaat overigens.

Reactie van iron_dennis op 10-10-2014 om 00:48u

Erg gave plaat weer, maar ondanks dat het natuurlijk om de muziek draait blijf ik met een vieze smaak in m'n mond zitten betreffende het gedag van dhr. Blake. Dit kennen we in onze geliefde metalscene toch niet...

Reactie van Een Metalfan op 13-10-2014 om 09:15u
Score: 83 / 100

Eens met de bovenstaande reacties. Judd verneukt zowel zijn leven als zijn muziek met zijn strapatsen...