Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Jaar van release: 2014
Label: Mascot Records
Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Na een jaar of zestien van publieke muzikale absentie keert Ad van den Berg terug in de muzikale schijnwerpers van de vaderlandse hardrock. De Enschedese gitarist, ooit furore makend met Whitesnake, voelde al enige tijd kriebels om weer actief iets met muziek te gaan doen en formeerde een nieuwe band met jonge talentvolle muzikanten, waarvan de zanger, zonder dat Ad zich er bewust van was, ooit opende met zijn eigen band voor Whitesnake in het Tilburgse 013. De band bestaat, naast Ad zelf op gitaar, uit Jan Hoving (zang), Sem Christoffel (bas) en Mart Nijen Es (drums).

Natuurlijk is zijn muzikale historie er één om je vingers bij af te likken. Ooit hoorde ik (bij wijlen Alfred Lagarde) het nummer Oh Teresa van zijn toenmalige band Teaser, niet veel later bestormde hij in rap tempo de wereld met zijn eigen Vandenberg, trad toe tot Whitesnake, startte ooit een superproject genaamd Manic Eden, en toen werd het wereldwijd rustiger. Hij produceerde, componeerde, hielp mee met de eerste muzikale talentenjacht in Nederland (Starmaker) en begeleidde de daaruit ontstane band K-Otic, voor wie hij ook ooit een solo opnam.

Maar nu is het 2014 en Ad is terug van weggeweest. Opgegroeid in de Engelse muziektraditie zijn een aantal herkenbare elementen terug te vinden op dit album. Om te beginnen is het geluid niet het moderne, gepolijste van tegenwoordig maar klinkt het just erg 'vintage' . Opener Lust & Lies is een uptempo nummer in de traditie van Whitesnake en Rainbow. De zang klinkt fris, zuiver, al blijft de Engelse uitspraak iets achter. In het hierop volgende Close To You kan ik de bandnaam Led Zeppelin niet onderdrukken, zonder ook maar enigszins de indruk te krijgen dat er gekopieerd is; verre van dat zelfs. Bij elk nummer duiken er nieuwe stijlwendingen op die elk hun lijn dwars door de muziekhistorie trekken. Breathing is voor mij de single die commercieel iets zou moeten kunnen doen voor de band, maar dat zou ook met Out Of Reach kunnen. Sterke melodielijnen, goed opgebouwd en nummers die boeien.

Laat ik niet het luistergenoegen verpesten want dat zal voor de liefhebbers echt een feest zijn. Stel je maar voor dat je een mix van Whitesnake, Rainbow, Jimi Hendrix, U2, Extreme, Led Zeppelin en zelfs AC/DC voorgeschoteld gaat krijgen. Heerlijke nummers als Steal Away, Leeches en Nothing Touches (het intro deed me aan Pedal To The Metal denken) zijn je deel als de schijf eenmaal is aangeschaft. Aflsuiter Sailing Ships is een oude compositie van Ad, indertijd opgenomen voor Whitesnake's Slip Of The Tongue, in een nieuw arrangement maar met de originele zanger, David Coverdale. Fantastisch! En zo is de cirkel weer rond.

Dit is hoe dan ook een verplichte aanschaf. Muzikaal zit het album uitstekend in elkaar en is er duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Uiteraard, zou ik haast zeggen, staat er al een tour gepland, waarin twee van de drie optredens in Nederland al zijn uitverkocht. Je zult naar het Brabantse Uden moeten gaan om Vandenberg's Moonkings in actie te zien en horen maar dat kan, zeker na het beluisteren van dit album, absoluut geen straf zijn.

Tracklist:
1. Lust And Lies
2. Close To You
3. Good Thing
4. Breathing
5. Steal Away
6. Line Of Fire
7. Out Of Reach
8. Feel It
9. Leave This Town
10. One Step Behind
11. Leeches
12. Nothing Touches
13. Sailing Ships

Score: 92 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 21 februari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 21-02-2014 om 12:15u

prachtige plaat inderdaad!

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 21-02-2014 om 12:22u

In de bestelling

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Sargent D op 21-02-2014 om 15:35u
Score: 92 / 100

Prima recensie! Helemaal mee eens. Jan Hoving zingt lekker in de beste Robert Plant traditie maar de uitspraak (begin breathing bijvoorbeeld) is wat Nederlands.
Prima schijf die in het verlengde van Adjes werk met Manic Eden ligt! Lekker feestje daar in de Pul half maart!

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van richard op 22-02-2014 om 10:38u

gisteren in atak geweest, wat een vet concert en wat een stem die jan hoving. met nummers van whitesnake, vandenberg, manic eden en zeker de moonkings nummers klinken erg goed, dus halen die schijf. vooral lekker in de auto !!!

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van appie op 22-02-2014 om 11:56u

de zanger heeft een prima stem maar zijn engels is regelmatig echt slecht.
muzikaal veel whitesnake en zeppelin maar dan wel van een minder niveau.
heel redelijk maar niks bijzonders.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Erik op 22-02-2014 om 13:21u
Score: 88 / 100

Prima cd, wat 'n gezeur over het Engels van de zanger. Bij Doogie White hoor je ook dat het 'n Schot is. Misschien is het juist wel leuk, hoor je tenminste dat hij uit Nederland komt.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van richard op 22-02-2014 om 15:08u

id een prima cd, vooral het nummer: nothing touches, en wat een gezeur over die zanger, gewoon een geweldige stem.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Old Mhb op 22-02-2014 om 20:04u
Score: 75 / 100

De schijf is gewoon goed. Die 92 is een veel te hoge score. Ik ga wel op een site kijken buiten Nederland voor een objectieve review waar Ad niet zo verafgood word. Van mij krijgt em een 75.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van pos op 22-02-2014 om 21:23u
Score: 77 / 100

Ja dit is inderdaad een lekkere plaat. Niks meer niks minder. Adje is ook gewoon een vrij eenvoudige gitarist. Altijd al geweest ook. Niks mis mee.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Johnny op 23-02-2014 om 08:08u

Vandenberg was redelijk succesvol. Persoonlijk kon het mij niet boeien. Maar wel fijn dat ook een Nederlandse band succes had in het buitenland. Hij speelde toen bij mijn favoriete band Whitesnake, leuk , maar zonder hem waren ze ook goed. Daarna niets meer van hem gehoord. Ik gun hem alle succes. Maar ik vind hem ook een beetje verafgod. Kortom hij was ook een van de vele goede gitaristen uit de jaren 80 die begin jaren 90 door de grunge weggevaagd werden.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 23-02-2014 om 10:20u

tja waarom deze man verafgoden
zn band teaser was maar matigjes.
vandenberg een uitstekend debuut en daarna nog een paar zeer zwakke albums.
zijn bijdrage aan whitesnake was ook maar zeer magertjes en ook niet bepaald in de beste periode van die band.
gewoon een aardige gitarist die daarnaast ook lelijke schilderijtjes aan de man probeert te brengen en die nu een aardige cd gemaakt heeft

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Ron op 23-02-2014 om 14:47u
Score: 10 / 100

Atak Enschede - Adje en de Moonkings, een aanfluiting van de bovenste plank!

Onbeschrijfelijk hoe een gitarist van wereldniveau zo'n wanprestatie kan leveren. Mijn mening is dat er in het verleden iets "geknapt" is in Adje's leven en dat dit nooit meer goed komt. Zijn gastoptredens onlangs bij Whitesnake waren ook al niet van een hoog niveau en straalde onzekerheid en verlegenheid uit of als een spits die al een aantal jaren niet meer gescoord heeft.

Het concert in Atak was van het zelfde niveau en begon al met de woorden van Adje; Ik ben blij dat jullie gekomen zijn. We maken vanavond veel fouten.... Even later riep hij dat hij verbaasd was dat het publiek niet halverwege het concert afgehaakt was (zogenaamd grapje) Dit straalt echt zelfvetrouwen uit ofniedan??

Dit was het moment voor Vandenberg om zich zelf neer te zetten als nieuwe wereldact met flitsende solo's, een spetterende show en met een uitgedacht lichtplan etc. etc.

Niets van dat alles helaas. Adje heeft geen overtuigende passie en gevoel meer voor muziek. In interviews geeft hij aan een directe sound te willen. Nou dat was te horen, geen lekkere vette stampende distortion gitaar maar een mager, droog iets vervormt Marshall geluid. Voor de '70 blues misschien oke...

De nieuwe nummers zijn niet voorzien van gecomponeerde uitgedachte gevoelige solo's met een kop en een staart maar slechts magere "opvulstukjes". Ligt dat aan zijn leeftijd? Absoluut niet naar mijn mening Ad heeft de "blues" niet meer.

De zanger heeft een prima strot maar mag zich nog wel als een echte rocker profileren en directer contact met het publiek opzoeken (met de borst naar voren...!)

De bassist en drummer zijn jonge knapen die nog even moeten wennen aan het echte rockleven en nog levenservaring op moeten doen maar dat komt wel goed denk ik.

Al met al een zeer teleurstellende avond. Ik begrijp dat de inwoners van Enschede hun trots niet willen afzeiken of misschien tevreden zijn met "harde muziek een een biertje"
Maar kom op jongens we willen toch "knallen" ofniedan?

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van de pomper op 23-02-2014 om 15:59u
Score: 65 / 100

Zoals de meeste NL acts (within temptation, epica, delain) wordt ook Adje de hrmel in geschreven.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Hans op 23-02-2014 om 16:07u

We moeten niet vergeten dat deze band niet pretendeert, Vandenberg of Whitesnake te zijn. Ad heeft ook nimmer die indruk gegeven.
Ik vind het een beetje flauw om van een nieuwe band meteen internationale topklasse op een podium te verwachten.
De 92 score is dan ook een waardering voor een nieuwe band met nieuwe songs. Dat aan de bandnaam Ad's achternaam is gekoppeld staat los van de muziek maar zal marketingtechnische doelen hebben.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 24-02-2014 om 15:04u

Ergens best wel jammer dat er tegenwoordig Forums bestaan .Wat een verschrikkelijk gezeik hier weer.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 24-02-2014 om 15:04u

Ergens best wel jammer dat er tegenwoordig Forums bestaan .Wat een verschrikkelijk gezeik hier weer.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Hans V op 24-02-2014 om 15:32u
Score: 9 / 100

wat een gezeik, gewoon een prima CD.

Concert kan ik niet beoordelen, maar ik ben blij dat ik de CD gehoord/gekocht heb.

Back to the roots en zeker één van de betere CD's die de laatste jaren door een Nederlandse band is uitgebracht.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 25-02-2014 om 12:40u

Blijkbaar heeft Sinterklaas nog niet alle zeurpieten meegenomen...;-)

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Erik op 26-02-2014 om 13:09u
Score: 95 / 100

het is gewoon een top cd.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 26-02-2014 om 13:49u

de band van ad, niet goed maar fans zat

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 26-02-2014 om 21:44u

Niet gezien.., maar gaat vast wel goed komen op fortarock!

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Hans op 27-02-2014 om 22:01u
Score: 8 / 100

Gewoon een goede CD, niks nieuws, maar klinkt
goed. Ik vind het juist leuk dat de band voor mij voor de
rest uit onbekende muzikanten bestaat. Een goede zanger, beetje Badlands met Jake E Lee. Voor mij blijft Ad Vandenberg een voortreffelijke gitarist, de gitaarsolo's van vroeger met Vandenberg staan anno 2014 nog steeds als een huis, nu met Moonkings hoor ik nog steeds diezelfde vibe. Ik vind het zeer geslaagd en kijk uit naar Fortarock.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 27-02-2014 om 22:06u

Ben eens trots op een Nederlands product.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Erik op 01-03-2014 om 16:23u
Score: 70 / 100

Lekkere blues/rock plaat maar als er geen Vandenberg op het hoesje had gestaan had ik 'm waarschijnlijk niet eens gekocht.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van lul op 02-03-2014 om 00:24u

En maar zeuren en zeiken. Klaag, jammer, kots en blurp.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 02-03-2014 om 09:10u

je bent wel een enorme lul als je de mening van een ander niet niet kan respecteren

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van cor op 03-03-2014 om 09:32u
Score: 90 / 100

Gewoon een Top CDtje met een stel top muzikanten.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Alfred op 07-03-2014 om 21:32u
Score: 92 / 100

Nou nou Ron, normaal dat smaken verschillen maar je maakt er hier een soort ersoonlijke aanval op deze site én Adje van. Als je een beetje googelt, dat heb ik eens even gedaan uit interesse, dan zie je dat deze Moonkings cd over de hele wereld vergelijkbare enorm positieve recensies krijgt. Dus kun je niet zeggen dat Adje alleen in Nederland alleen maar gewaardeerd wordt. Dat jij er niet van houdt dat is jouw zaak, maar hou het een beetje normaal zeg!

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Rob op 12-03-2014 om 15:23u
Score: 20 / 100

Eerste concert in Atak krachteloos en weinig overtuigend Slappe start “Vandenberg's Moonkings”

Na 17 jaar muzikale afwezigheid liet Adje van den Berg vrijdag 21 februari weer van zich horen. De gitarist presenteerde in zijn woonplaats Enschede voor een bomvol Atak de eerste cd van zijn nieuwe project 'Moonkings', een project waarmee hij definitief een eind maakt aan zijn Whitesnakeperiode en speculaties rond de hereniging van Vandenberg.

Tja....ik heb me gedurende deze hele avond talloze malen afgevraagd waar ik nu eigenlijk naar stond te kijken. Was het de veelbelovende, glorieuze en overweldigende terugkeer van Nederlands grootste hardrockgitarist....of was het een optreden van een hobbygitarist die in Atakvoor de eerste keer met een paar kornuiten uit Enschede zijn eigen bluesrocknummertjes ten gehore mocht brengen. Ik weet het nog steeds niet helemaal. Hoewel er niks mis is met hobbygitaristen, nijg ik gezien mijn verwachtingen naar het laatstgenoemde. Wat een vertoning zeg!! Dit sloeg echt nergens op!

Als fan van Adje Van den Berg voel ik mij bijna in de maling genomen. Waar was de Adje van den Berg gebleven die ik vroeger kende? Waar was de Adje gebleven die de hele wereld wel eens even laat zien dat Nederland gedegen hardrock kan maken? Waar was de Adje die kracht uitstraalt met uitstekende nummers en pakkende solo's? Waar was de door de wol geverfde rocker die voor tienduizenden fans gespeeld heeft en alle grote stadions ter wereld vanaf het podium heeft mogen bekijken? Nee, nee. Wat ik hier zag was nogal triest. Natuurlijk, ik weet het. Ad is inmiddels de 60 gepasseerd en een zekere leeftijd zal misschien langzaam een keer zijn tol beginnen te eisen, maar hier stond toch géén zelfverzekerde gitarist, géén gitarist die liet zien hoeveel ervaring hij heeft en géén gitarist die de wereld aan zijn voeten heeft zien liggen. Hier stond iemand die zenuwachtig en onzeker was, zich aan het begin al verontschuldigde voor de gemaakte en de te maken fouten en eigenlijk verbaasd was hoeveel mensen er naar zijn eerste optreden waren komen kijken.

Het optreden zelf begon al vrij weifelend, waarbij ik de vraag 'Waar gaat dát nu weer heen?' niet uit m'n gedachten kon bannen. Het bleek dat hiermee de toon was gezet. Op het moment dat ik als het ware omvergeblazen had willen worden door power, energie, virtuositeit en muzikaal vakmanschap, liet de band mij hopeloos in de steek. Geen muzikaal geweld, geen lichtshow en geen 'wij zullen jullie eens wat laten zien 'mentaliteit. Niets van die elementen die de concerten van Vandenberg en Whitesnake zo boeiend maakten. Hoewel bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es goed speelden en zanger Jan Hoving qua stem zeker oké is, had Adje mijns inziens zijn brede ervaring moeten inzetten om hun kwaliteiten én z'n eigen kwaliteit zo te sturen dat ze ten dienste zouden staan van een wervelende rockshow. Hij had de boel moeten regisseren. Hij had net zo lang moeten kneden tot hij een show neer had kunnen zetten die wij ons over 25 jaar nog zouden moeten herinneren. Dat deed hij niet en dat vind ik, zeker als fan, jammer, heel jammer. Wat ik hoorde en zag was een optreden van een beginnend bandje dat nog veel, heel veel moet leren en wat bij gebrek aan eigen nummers zelfs haar toevlucht meende te moeten zoeken in covers van Creedence en Stevie Wonder. “Dat kun je toch veel beter, Ad!!

Kom op zeg!” Nadeel was natuurlijk wel, dat de eigen nummers nog onbekend waren. Het was immers een cd­presentatie. Dit geeft daardoor misschien een ietwat vertekend beeld. Maar afgezien daarvan wás hét er niet echt. De feeling ontbrak. Ik heb veel bandjes gezien die mij totaal onbekend waren , maar mij bij een concert vanaf de eerste seconde wisten te overtuigen.

Nu was daarvan geen sprake. Ik heb me echt niet vermaakt. “Helaas... jammer, Ad... gemiste kans”.

Vóór het optreden heb ik de cd gekocht....in volle verwachting. Maar ik heb hem pas zondag even in mijn cd­speler gedrukt. Ik kon het zaterdag niet opbrengen om er ook maar één nummer van te draaien.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Hans op 12-03-2014 om 20:19u

Ik voel me nu geroepen, toch even te reageren
Ten eerste: deze recensie is een CD RECENSIE
Ten tweede:ja, het is een beginnende band.
Ten derde: Moonkings is geen Vandenberg en geen Whitesnake.
De bindende factor is Ad. Een Ad die inmiddels een jaar of 15 ouder is en iets nieuws begint.
Dan mag je teleurgesteld zijn maar wellicht waren de verwachtingen niet helemaal juist ingeschat?

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Metalfan op 16-03-2014 om 22:54u
Score: 10 / 100

Derde punt: Deze cd recensie hoort dus niet thuis op metalfan.nl want dit Moonkings project heeft niets met hardrock/metal te maken.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Rogier op 19-03-2014 om 11:40u
Score: 65 / 100

Degelijke rock cd doch niets bijzonders. Typisch zo'n plaat die niemand over 6 mnd meer draait.

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Een Metalfan op 10-10-2014 om 13:17u

-

Vandenberg's Moonkings - Moonkings
Reactie van Bert op 10-10-2014 om 13:22u
Score: 80 / 100

Gewoon goede buesrock cd, niets meer niets minder. Prima Nederlands product. Wie denkt dat de nummers in de trend liggen van Whitesnake of Vandenberg, zal bedrogen uitkomen. De nummers liggen meer in het verlengde van Manic Eden. Echt bijzonder gitaarsolo's zul je niet vinden. Het is een degelijke rockplaat geworden in de trant van Winery Dogs, Riverdogs etc.