Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-04-2021

Vandenberg's Moonkings - MK II
Jaar van release: 2017
Label: Mascot Label Group
Vandenberg's Moonkings - MK II
Tegenwoordig zijn er genoeg jonge retro-bands die het rockgeluid van de jaren zeventig akelig dicht kunnen benaderen, zoals Rival Sons, Graveyard en Kadavar. In Nederland hebben we echter een band met een gitarist in de gelederen die is opgegroeid in dat tijdperk en daarom die organische sound misschien nog wel het beste kan produceren. De band heet natuurlijk Vandenberg’s Moonkings, aangevoerd door Adje Vandenberg. In 2014 stelde hij het debuutalbum voor aan de wereld, vol met heerlijke rocksongs en met een warm jarenzeventiggeluid.

Maar dat geluid kon warmer en dat heeft de band weten te bewerkstelligen met het eind vorig jaar uitgebrachte MK II. De muziek is wederom analoog opgenomen en dat is goed te horen. De meeste nummers hebben een relaxed tempo en grooven nog meer dan de songs op het debuut. Alleen Bad Reputation is up-tempo, de rest van MK II is mid-tempo bluesrock van de bovenste plank. Het gitaarspel van Vandenberg is wederom subliem, met snelle solo’s die hoorbaar losjes zijn ingespeeld. Details in zijn spel maken het album helemaal interessant, zoals een kleine verwijzing naar Led Zeppelins Kashmir in If You Can Handle The Heat.

De 63-jarige gitarist heeft voor de ritmesectie jonge mannen van in de twintig om zich heen verzameld: bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es. Beiden voelen zich als een vis in het water bij oom Vandenberg en leggen een solide basis in nummers zoals Tight Rope en The Fire. De teksten van Vandenberg, die hoofdzakelijk over foute vrouwen gaan, worden voortreffelijk gezongen door Jan Hoving. Zijn zangstem is uitermate geschikt voor ‘classic rock’ en komt optimaal tot zijn recht in de typische Vandenberg-ballade What Doesn’t Kill You.

MK II laat een zelfverzekerde band horen met muzikanten die spelen alsof ze hun hand er niet voor hoeven omdraaien. Het album is uiterst genietbaar dankzij het organische geluid en het losse spel van de meester zelf, Adje Vandenberg. Het toch al niet misselijke debuut heeft hij met MK II weten te overtreffen.

Tracklist:
1. Tightrope
2. Reputation
3. Angel In Black
4. The Fire
5. Walk Away
6. All Or Nothing
7. What Doesn’t Kill You
8. Ready For The Taking
9. New Day
10. Hard Way
11. Love Runs Out
12. If You Can’t Handle The Heat

Score: 88 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 28 januari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]