Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
  18 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Pinkpop
Kalender
Vandaag jarig:
 • Asis Nasseri (Haggard) - 51
 • Beatriz Albert (Ebony Ark) - 40
 • Billy Howerdel (A Perfect Circle) - 52
 • Dean Pleasants (Suicidal Tendencies) - 57
 • Edu Falaschi (Angra) - 50
 • Ingo Schwichtenberg (Helloween)† - 57
 • Mike Bridge (Season's End) - 35
 • Page Hamilton (Helmet) - 62
 • Samppa Hirvonen (Nightwish) - 44
 • Stig Pedersen (D-A-D) - 57

Vandaag overleden:
 • Chris Cornell (Soundgarden) - 2017
Concertreview

CityRock 2014
Op 8 augustus 2014 in Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden
Een review door Jeffrey
Op vrijdag 8 augustus vond in Leeuwarden voor de eerste keer het festival CityRock plaats. Vijf rock- en metalbands speelden die dag op het Oldehoofsterkerkhof in de Friese hoofdstad voor zo'n 3500 bezoekers. Voor slechts vijftien euro kreeg je meer dan waar voor je geld. Wat te denken van aansprekende bands als Xandria, VandenBerg’s Moonkings en hoofdact Within Temptation? Het werd een zeer geslaagde editie die voor herhaling vatbaar is.

Om vier uur in de middag is het nog rustig op het voormalig kerkhof als The Dirty Denims het podium betreedt. De happy rock van de Brabanders is beïnvloed door onder andere Joan Jett, AC/DC en The Ramones. Eerder dit jaar bracht het viertal het debuutalbum High Five uit en vandaag krijgt de enthousiaste band de toeschouwers aardig mee met catchy songs van die plaat waaronder een cover van What I Like About You (The Romantics). Het geluid staat prima afgesteld (alleen de backing vocals van de gitarist hoor je niet). Het rockt live lekkerder dan op de plaat en het is dan ook moeilijk om bij stil te blijven staan. Zangeres/gitariste Mirjam Sieben gaat voorop in de actieve podiumpresentatie en betrekt het publiek goed bij de show. Het kwartet vermaakt zichzelf en het publiek prima en kan er tijdens afsluiter Famous geen genoeg van krijgen getuige de langere versie. Opeens haast de band (met uitzondering van de drummer) zich het podium af om in het publiek verder te spelen (en later weer terug te keren). Een positief begin van het nieuwe festival.

Na een half uurtje ombouwen, is The Deaf aan de beurt. Het betreden van het podium door de prettig gestoorden wordt ondanks de (over)enthousiaste aanmoediging van de announcer met gemengde reacties onthaald. Het deert de trotse Hagenezen niet. De formatie rond zanger/gitarist Spike van Zoest (bekend van Di-rect) speelt een mix van garage, punk en rock ‘n roll en heeft maling aan alles en iedereen. “We zien wel waar we de fout in gaan. Hoe kutter het klinkt, des te lekkerder jullie ’t vinden”. Het gaat inderdaad ook een paar keer fout, onder andere bij een nieuw nummer zonder titel of tekst, maar dat hoort bij de show. Het entertainmentgehalte is hoog ook al zijn de teksten van Spike tussen de nummers door niet allemaal even grappig. Terwijl de meeste bezoekers van hun eerste of tweede biertje genieten, lijkt het wel of de bandleden al een flinke slok whisky op hebben. Muzikaal gezien wordt er lekker op los geragd ook al staat het geluid in het begin nog niet best. Mede daardoor reageert het grootste deel van het publiek aanvankelijk nog wat afwachtend. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, zie je de meeste toeschouwers denken. Dit verleidt de frontman na drie nummers tot de uitspraak: “Nog een nummer en dan gaan we naar huis”. Daarna wordt het geluid beter en krijgt het energieke kwartet wat meer handen op elkaar. De zang van Janneke Nijhuis is live wat te lief voor de ruige muziek. Spike klinkt een stuk krachtiger. Naast tracks van het debuutalbum worden er een paar nieuwe tracks van de later dit jaar te verschijnen opvolger ten gehore gebracht. Dit soort muziek past beter in een klein zaaltje en later op de avond als de drank rijkelijk vloeit.

Inmiddels vinden steeds meer geïnteresseerden hun weg naar het festivalterrein. Daarbij valt op dat er een grote diversiteit aan mensen aanwezig is. Rockers, metalfans, opa's en oma's met kleinkinderen en ook een aantal Within Temptation-fans dat naar Xandria komt kijken. Een aantal maanden geleden is het nieuwste album Sacrificium verschenen dat van zowel pers als fans lovende reacties kreeg. Vandaag is de eerste show van de symfonische metalband op Nederlandse bodem waarbij nummers van de nieuwe plaat ten gehore worden gebracht. De Duitse formatie heeft sinds eind vorig jaar een bijzonder sterke troef in handen in de persoon van zangeres Dianne van Giersbergen. Naast een prachtige verschijning, is de frontvrouw gezegend met een zuivere en krachtige stem. Samen met de bandleden verzorgt de nieuwe aanwinst een prima show waarbij ze vaak in het middelpunt van de belangstelling staat. Tijdens de instrumentale passages maakt Dianne graag ruimte voor de anderen. De nieuwe songs worden afgewisseld met een paar tracks van het vorige album Neverworld’s End. Het geluid staat daarbij wat zacht en krachteloos waardoor Nightfall, The Undiscovered Land en Forevermore live minder overtuigen dan op de plaat. Stardust, Sacrificium en afsluiter Valentine klinken beter. Ondanks het mindere geluid laat het publiek zich van de goede kant zien en horen en heeft Xandria, mede door de goede show, vandaag nieuwe fans voor zich gewonnen.

De volgende band die het grote podium betreedt, is VandenBerg’s Moonkings. Met Line Of Fire wordt de set geopend en vrijwel direct staat het geluid goed. Alleen tijdens Good Thing valt het gitaargeluid even weg. Zanger Jan Hoving is goed bij stem alhoewel de hoogste uithalen net niet zuiver zijn. Tot dan toe is het nog (relatief) droog geweest, maar na een paar nummers daalt er een flinke bui uit de hemel neer. Het publiek krijgt poncho’s aangereikt door de organisatie, trotseert de regen en krijgt daarvoor een compliment van de goedgehumeurde zanger. Het viertal heeft er zin in en dat straalt af op het publiek. Na elk nummer stijgt er luid gejuich en applaus op, ook als na Close To You een drumsolo van Mart Nijen Es volgt. Adje van den Berg, eerder dit jaar 60 jaar geworden, vertelt ons dat het terrein waarop we staan, vroeger voor veemarkten werd gebruikt en dat hij een suikerbroodverslaving aan zijn eerdere verblijf in Leeuwarden heeft overgehouden. Naast materiaal afkomstig van het recentelijk verschenen debuutalbum van VandenBerg’s Moonkings, worden tot grote vreugde van de toeschouwers ook twee hits van Whitesnake, te weten Judgement Day en Here I Go Again gespeeld. Ook de fraaie Vandenberg-hit Burning Heart passeert de revue. Een enthousiast optreden dat goed wordt ontvangen door de gezellige hoeveelheid mensen die een prima avond beleven.

De meeste bezoekers van het festival zijn voor hoofdact Within Temptation gekomen, dat eerder dit jaar het succesvolle nieuwe album Hydra uitbracht. Het is inmiddels donker en de lichtshow komt daardoor goed tot zijn recht. De podiumpresentatie is indrukwekkend met een videoscherm waarop de officiële clips worden getoond, twee draken aan weerszijden van dat scherm die vuur spuwen en de vuurkanonnen vooraan het podium. Deze ervaren act weet precies hoe ze een goede show moeten brengen en een setlist in elkaar moeten zetten. Aangezien ik zelf eerder dit jaar in de Heineken Music Hall bij een optreden van de symfonische metalband ben geweest, word ik vandaag niet verrast. Slechts Fire And Ice en In The Middle Of The Night zaten er in mei niet bij. De band rond Sharon den Adel, die ook vanavond goed bij stem is, verzorgt anderhalf uur lang een gaaf optreden. Alleen het drumgeluid klinkt wat mechanisch. Na And We Run verlaat het zestal kort het podium en wordt het intro van de Elements-dvd ingezet, waarna de band vervolgt met See Who I Am. Voordat Stand My Ground wordt gespeeld, vertelt Sharon dat ze bezorgd is over de situatie in Oekraïne. Eerder dit jaar werd een show daar gecanceld vanwege de onstabiele situatie. Verder vertelt ze dat haar droom is uitgekomen dat ze in zo'n succesvolle band mag spelen. Na de reguliere set is het wachten op een toegift. Die komt er in de vorm van de twee krakers What Have You Done en Ice Queen. Een fantastisch slot van een overtuigend optreden.

Er was daarna ook nog een afterparty in Bar-dancing Fire Palace. Anderen gingen vermoeid maar tevreden naar hun overnachtingsadres. Een aantal daarvan keerde de volgende dag voor een kleine meerprijs terug naar het festivalterrein voor het metalfeest Into The Grave. Dankzij de organisatie en vrijwilligers verliep alles vandaag naar wens. Volgend jaar maar weer naar dit gezellige muziekfeest!

Setlist Within Temptation:
1. Let Us Burn
2. Paradise (What About Us)
3. Faster
4. Iron
5. Fire And Ice
6. In The Middle Of The Night
7. Our Solemn Hour
8. Angels
9. Dangerous
10. And We Run
11. See Who I Am
12. Stand My Ground
13. The Cross
14. Covered By Roses
15. Mother Earth

Toegift:
16. What Have You Done
17. Ice Queen

Setlist VandenBerg’s Moonkings:
1. Line Of Fire
2. Steal Away
3. Leave This Town
4. Feel It
5. Close To You
6. Judgement Day (Whitesnake cover)
7. Burning Heart (Vandenberg cover)
8. Good Thing
9. Lust And Lies
10. Here I Go Again (Whitesnake cover)
11. Nothing Touches

Setlist Xandria:
1. Nightfall
2. Blood On My Hands
3. The Undiscovered Land
4. Forevermore
5. Sacrificium
6. Until The End
7. Stardust
8. Valentine

Reactie van Feiko op 12-08-2014 om 18:30u


Het was zeker een geweldig festival en naar mijn eigen mening was xandria de gene die het mooist overkwam (vooral de zang) ondanks dat het met het geluid wat geklungeld werd.

En sluit mij er ook volledig bij aan dat xandria meerdere fans hebben gevonden.

Mooi stuk geschreven Jeffrey.

En tot volgend jaar.
Rock on

Reactie van Progressive Jeff op 13-08-2014 om 07:54u


Dank je Feiko. Inderdaad jammer van het geluid, anders hadden ze nog meer fans voor zich gewonnen. Mooie muziek en vooral die wonderschone stem is genot om naar te luisteren.

Reactie van Progressive Jeff op 18-08-2014 om 14:13u


een genot natuurlijk

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.