Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

Rotterdam Rocks XL
Op 13 oktober 2018 in Maassilo, Rotterdam
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Sinds 2015 kan er jaarlijks van goede hardrock en metal worden genoten op het Rotterdam Rocks-festival. De eerste drie edities werden gehouden in rocktempel Baroeg. Deze vierde editie is een XL-versie en daarvoor wijkt men uit naar de prachtige, industriële Maassilo aan de Maashaven. Er is gekozen voor de beste hardrock/metalbands die Nederland momenteel rijk is, namelijk 7 Miles To Pittsburgh, VUUR en Vandenberg's Moonkings.

Recent is bekendgemaakt dat de Maassilo wordt verbouwd tot een hedendaagse concertzaal voor tweeduizend bezoekers. Eindelijk is er daarmee weer een concertzaal tussen de kleine clubs en Ahoy. Rotterdam kan zich dan weer mengen in de muzikale strijd om de middelgrote rockbands.

De deuren zouden om 18.00 uur opengaan, maar dat wordt een half uurtje later. Gelukkig is het prachtig weer en vergoedt het uitzicht op de haven en de skyline van Rotterdam veel. Eenmaal binnen valt op hoe mooi deze oude graansilo als concertlocatie is. De industriële uitstraling geeft zoveel meer ambiance dan een saaie betonhal. Rotterdammer, zanger en bevlogen organisator Robert Soeterboek heet iedereen hartelijk welkom en excuseert zich voor het te laat opengaan van de deuren door een nogal uitgelopen soundcheck. Het geluid is nu wel top en dat is ook wat waard.

7 Miles To Pittsburgh is de rockverrassing van 2017. Het gelijknamige debuut album kreeg zowel nationaal als internationaal lovende recensies. Sindsdien heeft de band een aantal zorgvuldig gekozen optredens verzorgd en zijn de mannen verder gegaan met nummers schrijven om de creatieve flow vast te houden. Vanavond openen ze met het pittige Same Size Soul, gevolgd door het stevige Pittsburgh. Muzikaal staat het als een huis. De ritmesectie bestaande uit drummer Dirk Bruinenberg en bassist Martin Helmantel, die voorheen al met elkaar in Elecy speelden, legt een fundering neer waarop het lekker spelen is voor gitarist Joris Lindner en toetsenist Remco van Zandvoort. Bij het ijzersterke Lost And Found explodeert het muzikale vakmanschap en laat Andrew Elt horen waartoe hij met zijn stem in staat is. Hierna pakt hij zijn akoestische gitaar en zet hij Jambalaya in. Aan diversiteit geen gebrek bij deze band. Ook Damn en Earth Dance laten dit horen. Voor velen is Tom Sawyer van Rush een onverwachte cover. Niet veel bands wagen zich hieraan, maar 7 Miles To Pittsburgh draait er de hand niet voor om. Ook onverwacht is de afsluiter Think, een nieuw nummer waarmee de lat hoog wordt gelegd voor het tweede album dat op 5 april 2019 in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer wordt gepresenteerd. Tip: houd ook 11 mei in de gaten!

7 Miles To Pittsburgh @ Rotterdam Rocks XL

VUUR heeft ook pas één album uit, maar kan ook nog vissen uit de vijver van muziek die zangeres/gitariste Anneke van Giersbergen met anderen heeft uitgebracht. Met geen ander nummer dan Time - Rotterdam kan worden geopend. Het zet gelijk de sfeer neer voor de rest van de show. De enthousiaste band en het publiek hebben elkaar gelijk gevonden en houden dit het hele concert vast. De progressieve metal van VUUR is steviger dan de progressieve rock van The Gathering en dat blijkt bij On Most Surfaces, maar het past uitstekend bij elkaar. Na My Champion - Berlin krijgen we een lekker stevige uitvoering van The Storm van The Gentle Storm. Hierna maken we een reis van London, naar Beirut en Rio alvorens bij de Devin Townsend-topper Fall Out uit te komen. Kwalitatief staat het optreden als een huis. Jammer is dat de drummers in het donker verstopt zitten zodat we Ed Warby in zijn thuiswedstrijd maar sporadisch kunnen zien. Gelukkig hebben gitarist Jord Otto met veel haar, bassist Johan van Stratum met dreads en gitarist Ferry Duijsens zonder haar een podiumpresentatie die dat ruimschoots compenseert. Daartussen staat de beste rockzangeres van Nederland te stralen. Al het goede komt nog eenmaal tezamen bij de gewenste afsluiter Strange Machines.

Vuur @ Rotterdam Rocks XL

Ondanks de lange soundcheck zit er een brommetje in Adjes Marshall-muur. Het stoort hem niet om voor de tweede keer in zijn carrière in Rotterdam te spelen, waar hij het grootste gedeelte van zijn jeugd heeft doorgebracht. Vanaf de opener Tightrope, met een klein AC/DC-loopje, krijgen we een mix van beide studioalbums van Vandenberg's Moonkings te horen. Al vroeg in de set wordt de grote Vandenberg-hit Burning Heart ingezet. Hierbij laat Jan Hoving maar weer eens horen hoe het moet. Bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen-Es stappen na What Doesn't Kill You even van het podium om Adje en Jan de ruimte te geven voor een akoestisch Whitesnake-intermezzo met Sailing Ships en het mooie Judgement Day, ter promotie van het op 2 november te verschijnen Rugged And Unplugged-album. Hierna wordt met Reputation de rockmodus weer aangezet, inclusief de wereldhit Here I Go Again en die eindigt bij Rock And Roll van Led Zeppelin. Een setlist zonder verrassingen, maar ijzersterk gebracht.

Vandenberg's Moonkings @ Rotterdam Rocks XL
Vandenberg's Moonkings @ Rotterdam Rocks XL

Rotterdam Rocks XL is muzikaal 100% geslaagd. Het was gezellig druk, maar had zeker meer bezoekers verdiend. De thuisblijvers kunnen het volgend jaar goedmaken tijdens Rotterdam Rocks 2019.

Setlist Vandenberg's Moonkings:
1. Tightrope
2. Nothing Touches
3. Line Of Fire
4. Angel In Black
5. Close To You
6. Burning Heart (Vandenberg-cover)
7. What Doesn't Kill You
8. Sailing Ships (Whitesnake-cover)
9. Judgement Day (Whitesnake-cover)
0. Reputation
1. Here I Go Again (Whitesnake-cover)
2. Lust And Lies
3. Love Runs Out (One Republic-cover)
4. Rock And Roll (Led Zeppelin-cover)

Vandenberg's Moonkings @ Rotterdam Rocks XL

Setlist VUUR:
1. Time - Rotterdam
2. On Most Surfaces (The Gathering-cover)
3. My Champion - Berlin
4. The Storm (The Gentle Storm-cover)
5. Days Go By - London
6. The Martyr And The Saint - Beirut
7. Freedom - Rio
8. Fallout (Devin Townsend-cover)
9. Your Glorius Light Will Shine - Helsinki
10. Reunite! - Paris
11. Strange Machines (Gathering-cover)

Vuur @ Rotterdam Rocks XL

Setlist 7 Miles To Pittsburgh:
1. Same Size Soul
2. Pittsburgh
3. Lost And Found
4. Jambalaya
5. Damn
6. Earth Dance
7. Tom Sawyer (Rush-cover)
8. Imaginary Friend
9. Think

7 Miles To Pittsburgh @ Rotterdam Rocks XL

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.