Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

Scorpions en Vandenberg's Moonkings
Op 2 april 2018 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Renée
Foto's door Renée

In meerdere interviews over het te nemen afscheid - in feite de "blackout" die geen comeback kent - gaf zanger Klaus Meine herhaaldelijk aan géén Tina Turner-scenario te willen maken. Net zo herhaaldelijk bedenken de heren – inmiddels gedurende een heel decennium - foefjes om Scorpions nieuw leven in te blazen en/of boven water te houden. Of dat nu gebeurt door met een nieuw album op de proppen te komen, een speciaal afscheidsalbum uit te poepen of de Zweedse ex-Motörhead-drummer Mikkey Dee aan de band toe te voegen, het werkt.

Minimaal zo overtuigend wist zanger Meine te melden dat een man op leeftijd het zich echt niet kan veroorloven om een tekst te zingen als "Give her inches and feed her well". Desondanks doen ze het nog gewoon. Stiekem gepland of niet, laten we gewoon genieten van het feit dat we het nog steeds mogen meemaken in de vorm van een Crazy World Tour.

Opvallend is de keuze voor Vandenberg’s Moonkings om de avond te openen. Veelal gaat de voorkeur uit naar een veel minder spectaculaire act met als reden dat de hoofdact dan veel gemakkelijker overtuigt. De band heeft in de afgelopen maanden behoorlijk wat optredens gedaan en dit valt goed te merken. De heren weten in slechts een krap half uur behoorlijk wat sfeer te creëren. De kritische bezoeker valt over het aantal covers ten opzichte van eigen werk en daar valt ook wel iets voor te zeggen. Zeker de helft van de set beslaat covers, maar tegelijkertijd worden deze bijzonder goed ontvangen. Whitesnakes Here I Go Again en Led Zeppelins Rock And Roll leveren ongetwijfeld een gunstige bijdrage aan het excitementlevel.

Vandenberg's Moonkings @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Vandenberg's Moonkings @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Scorpions heeft Nederland in de laatste tien jaar opvallend weinig aangedaan. Daarnaast hebben de heren zich ook zeker niet van hun beste kant laten zien. Het optreden op Wacken Open Air 2007 is misschien wel één van de spectaculairste optredens sinds de eeuwwisseling geweest. De verwachtingen overtreffen is dan misschien wat veel gevraagd, maar evenaren kan een haalbaar doel zijn.

Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

De Duitsers, Pool en Zweed openen wat huiverig. Dit komt door het op zich al niet op zichzelf sterk staande nummer Going Out With A Bang en het contrast tussen de nogal hard van stapel lopende en geforceerd bekkentrekkende snarenplukkers Schenker en Jabs en ietwat voorzichtige (inmiddels 69-jarige!) Klaus Meine. De interactie op het podium wordt dan ook pas natuurlijker en gepassioneerder bij klassiekers als Make It Real, The Zoo en Coast To Coast, waarop door het – voor Nederlandse begrippen – enthousiaste publiek wordt gereageerd. Voor fans van het eerste uur is er vervolgens een leuk samengestelde jarenzeventigmedley met onder andere het knallende Speedy's Coming en het verrassende Steamrock Fever, om vervolgens met twee slappe – niet nader te noemen - opvullers te navigeren richting een akoestisch setje op de catwalk voor het podium.

Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Een akoestische medley die uiteraard opbouwt naar de superbekende ballads Send Me An Angel en Wind Of Change. Verplichte kost, hét moment voor een toiletbezoek of retourtje naar de bar, maar deze keer meer dan welkom. Zanger Klaus Meine heeft een kleine zesduizend man aan zijn lippen hangen en geniet hier zichtbaar van. Dit geeft hém en de rest van de band duidelijk een energiekick. Dit is ook wel nodig, want de band maakt een heel gewaagde, maar buitengewoon geslaagde keuze om Mikkey Dee's aantreden te accentueren. Scorpions speelt Motörheads Overkill, welke bijzonder gefundeerd wordt neergezet en van jeu wordt voorzien met het typische Duits-Engels van Meine. Klasse!

Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Dit keer geen Kottack attack, maar een Dee's Fee-drumsolo op zwevend podium. Hierna komen krakers Big City Nights en Black Out aan bod, waar geen kwaad woord over te melden valt. Net zo logisch zijn de toegiften Still Loving You en Rock You Like A Hurricane. Allesbehalve logisch is dat de mannen, waarvan Rudolf Schenker en Klaus Meine dit jaar nog de zeventig bereiken, er bijzonder gepassioneerd, gedreven en overtuigend staan. Een typisch gevalletje 'Passion Rules The Game' (deze maakte helaas geen deel uit van de setlist). Wie zich een betere invulling van Tweede Paasdag kan bedenken, mag het zeggen.

Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Setlist Scorpions:
1. Going Out With a Bang
2. Make It Real
3. Is There Anybody There?
4. The Zoo
5. Coast to Coast
6. Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train (medley)
7. We Built This House
8. Delicate Dance
9. Follow Your Heart / Eye of the Storm / Send Me an Angel (medley, akoestische set)
10. Wind of Change
11. Tease Me Please Me
12. Overkill (Motörhead-cover)
13. Drum Solo
14. Blackout
15. Big City Nights

Toegift:
16. Still Loving You
17. Rock You Like a Hurricane

Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Scorpions @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Setlist Vandenberg's Moonkings:
1. Tightrope
2. Nothing Touches
3. Line of Fire
4. Burning Heart (Vandenberg-cover)
5. Judgement Day (Whitesnake-cover)
6. Close to You
7. Here I Go Again (Whitesnake-cover)
8. Rock and Roll (Led Zeppelin-cover)

Vandenberg's Moonkings @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Vandenberg's Moonkings @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018
Vandenberg's Moonkings @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-4-2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.