Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Shadows Fall - Retribution
Jaar van release: 2009
Label: Spinefarm Records
Shadows Fall - Retribution
Vaak zijn en blijven de grondleggers van een genre de beste en gaan ze de nieuwkomers (lees: hersendode klonen) op alle vlakken voorbij. Het melodieuze thrashgezelschap Shadows Fall is zo'n band. Samen met acts zoals God Forbid, Unearth, All That Remains en Killswitch Engage vertegenwoordigen ze een generatie bands waarvan de leden al ongeveer vijftien jaren aan de metalen weg timmeren. Daarnaast komen ze ook nog eens uit allemaal uit dezelfde regio. Toeval? Ik dacht het niet. Het internationale succes, van de zogenoemde New Wave Of American Metal, kwam echter pas zo'n zeven jaar geleden en daarna hebben ze zichzelf keer op keer bewezen waardoor ze tot een vaste waarde zijn uitgegroeid. Er is iets wat die bands uniek maakt en het zesde album van Shadows Fall, Retribution, onderstreept dit nog eens.

Misschien is bovenstaande beschouwing niet helemaal eerlijk tegenover de hersenloze klonen die (tevergeefs) met veel bravoure hun dertien in een dozijn (lees: dertien in een kwartet) muziek brengen. Dat neemt niet weg dat Shadows Fall veel te danken heeft aan individueel vakmanschap. Brian Fair beschikt over een van de krachtigste en meest karakteristieke strotten. Die gebruikt hij in een breed spectrum, van rauw naar clean tot gruntwerk. Gitaristen Matt Bachand en Jonathain Donais persen louter sterke thrashriffs uit hun vingers en strooien rijkelijk met speelse en eveneens technisch sterke solo's. Drummer Jason Bittner en bassist Paul Romano zorgen voor de fundatie: een retestrakke ritmesectie. Gelukkig is er geen sprake van 'teveel kapiteins op het schip' want samen zetten de mannen een compact geheel neer.

Shadows Fall zet zijn plaat in met een akoestisch instrumentaaltje voordat My Demise de toon voor de plaat zet: Een nagenoeg perfecte balans tussen agressie en melodie, rauwe en cleane zang én gave riffs, die eveneens sterk aaneen geregen zijn, met als gevolg dat de eenheid binnen het nummer bewaard blijft. De kwaliteit blijft gedurende de acht volgende nummers aanhouden. A Public Execution en War zijn beide allesvernietigende thrashgranaten. Still I Rise, de eerste single, is een blauwdruk van een modern metalnummer en heeft genoeg in zijn mars om hoog boven de grijze middenmoot uit te steken. Picture Perfect is stevige ballade en bevat akoestisch werk en gelaagde zang. Beide vinden hun weg naar meerdere nummers op de cd. Voorgaande geeft aan dat Shadows Fall geen simpel trucje herhaald, maar dat ze alle tracks een eigen identiteit meegeven door creatief te werk te gaan. Dat dit de beste plaat van Shadows Fall is zegt eigenlijk al genoeg.

Tracklist:
1. The Path To Imminent Ruin
2. My Demise
3. Still I Rise
4. War
5. King Of Nothing
6. The Taste Of Fear
7. Embrace Annihilation
8. Picture Perfect
9. A Public Execution
10. Dead And Gone

Score: 88 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 27 september 2009

Shadows Fall - Retribution
Reactie van Squidward op 27-09-2009 om 16:27u
Score: 87 / 100

Ik ben aangenaam verrast! Ik was bang dat ze na Threads Of Life vergeten waren hoe ze een stevig album konden schrijven, dat is ze dus wel gelukt! Topplaat!

Shadows Fall - Retribution
Reactie van Een Metalfan op 27-09-2009 om 18:31u

check je tracklist nog eens... war king?? 9 nummers???

Shadows Fall - Retribution
Reactie van EricMaiden op 01-10-2009 om 14:27u
Score: 78 / 100

Een hele grote verbetering ten opzichte van Threads Of Life!

Shadows Fall - Retribution
Reactie van Bastiaan op 01-10-2009 om 14:38u

In de eerste week van de verkoop gingen er in de VS meer dan 13.000 exemplaren over de toonbank. Het album kwam daar binnen op nr. 35 van de billboard200. Zowaar geen geringe prestatie, want de band is weg bij Roadrunner en doet nu alles op eigen kracht.

Shadows Fall - Retribution
Reactie van Nathan op 08-10-2009 om 21:01u
Score: 80 / 100

Stukken beter dan hun laatste meuk,

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.