Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Shadows Fall - The War Within
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Shadows Fall - The War Within
Het uit Massachusetts afkomstige Shadows Fall timmert al sinds 1996 aan de weg. Tot 2002 duurde het aleer het vijftal enige naamsbekendheid verwierf in eigen land middels hun derde album ‘The Art of Balance’, dat veel lovende kritieken oogstte. De daarop volgende zomer mocht er worden deelgenomen aan Ozzfest - het jaarlijkse metalfeestje van Ozzy Osbourne – en de naam Shadows Fall was definitief gevestigd.

Van ‘The Art of Balance’ gingen er in de Verenigde Staten alleen al meer dan 100.000 stuks over de toonbank, waarmee het prompt de eerste band op het Century Media-label werd die deze mijlpaal bereikte. Twee jaar later is Shadows Fall terug. Het nieuwe album heet ‘The War Within’ en heeft zeker de potentie om zijn voorganger wat verkoopcijfers betreft te overtreffen.

Thrash, speed, metalcore, zelfs hardcore, het zijn allen noemers waaronder je de muziek op ‘The War Within’ kwijt zou kunnen. Deze variatie zorgt ervoor dat de plaat geen moment saai wordt en de aandacht van de luisteraar vast weet te houden. ‘The Light That Blinds’ opent met een akoestisch stuk zoals we dat kennen van Metallica’s ‘Battery’, waarna er gelijk flink de beuk wordt ingegooid, gestuwd door dubbele bass drums en felle gitaarsolo’s. Het volgende nummer ‘Enlightened By The Cold’ verschilt behoorlijk van de opener en valt meer in het metalcore straatje. ‘Ghosts of Past Failures’ is een nummer dat aan Slayer doet denken, zij het met totaal andere vocalen.

Brian Fair, de man waarbij touwen van enkele centimeters doorsnede uit z’n hoofd groeien (ja, z’n kapsel), beschikt over een prima stem en maakt daar optimaal gebruik van door het ene moment de longen uit zijn lijf te schreeuwen en luttele seconden later cleane zang te laten horen. Tevens komen er regelmatig meerstemmige stukken voor (‘Eternity is Within’), wat zorgt voor een voller geluid en de plaat zeker ten goede komt.

Concluderend is Shadows Fall een band die niet bang is om ingrediënten van verschillende genres te nemen en die samen te voegen, waardoor een verfrissende sound ontstaat die voor een breed publiek aantrekkelijk is. Wellicht dat met ‘The War Within’ Shadows Fall eindelijk ook in Europa doorbreekt. Aan de optredens op Dynamo en Graspop enkele maanden terug heeft het zeker niet gelegen, daar bewezen ze namelijk dat ze ook live hun mannetje staan.

Tracklist:
1. The Light That Blinds
2. Enlightened By the Cold
3. Act Of Contrition
4. What Drives the Weak
5. Stillness
6. Inspiration On Demand
7. The Power Of I And I
8. Ghosts Of Past Failures
9. Eternity Is Within
10. Those Who Cannot Speak

Score: 81 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 11 juli 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Toffe_Ellende op 11-07-2005 om 22:53u

Deze cd is toch al een jaar oud?

Reactie van Orangestar op 12-07-2005 om 10:39u

"de optredens van Dynamo en Graspop enkele maanden geleden" volgens mij deze review ook

Reactie van Een_Metalfan op 17-07-2005 om 14:03u

wist je dat chuck schuldiner dood is?

Reactie van bones op 19-08-2005 om 14:50u

ja inderdaad chuck is dood...r.i.p.....maar ik ben de schok nu redelijk te boven, omdat hij in december 2001 is overleden..;-)