Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Morning - Hour Of Joy
Jaar van release: 2005
Label: Black Lotus Records
Morning - Hour Of Joy
Zelf omschrijft het Nederlandse Morning haar muziek als ‘dream metal’, een mix van atmospherische pop, progressieve rock en heavy fantasy metal, maar meer mensen zullen de omschrijving ‘female fronted metal’ eenvoudiger vinden. Dit Limburgse sextet kwam tot op heden al met drie demo’s aan en via Black Lotus Records volgt nu hun debuut getiteld ‘Hour Of Joy’.

Zoals bijna elke band binnen het genre, opent ook Morning haar cd met een introotje. Al snel wordt duidelijk welke zangeres van invloed is geweest op de pas 21-jarige Saskia van Heugten. Raakvlakken met Anneke van Giersbergen van The Gathering zijn duidelijk aanwezig, maar verder is de muziek beter vergelijkbaar met Autumn en Nemesea. Veel synthesizers en snel gitaarwerk voeren de boventoon, voeg daarbij de zang van Van Heugten en je weet wel ongeveer wat je van Morning kan verwachten.

In het verleden zijn er al vele covers uitgebracht die een stortvloed aan kritiek te voorduren kregen, denk bijvoorbeeld aan Within Temptation dat ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush omtoverde. Echter werd er wel een eigen draai aan dit nummer gegeven en dat kan ik van Morning’s versie van ‘The Show Must Go On’ niet zeggen. Needless to say hadden ze dit van mij dan ook achterwege mogen laten. Ook de productie laat het enigszins afweten en de schijf klinkt daardoor redelijk rauw, wat soms een pluspunt is, maar in het geval van ‘Hour Of Joy’ had een wat verfijndere productie beter op zijn plaats geweest.

Plaats voor positivisme is er ook. Morning heeft een veelbelovende zangeres, gitaristen die in staat zijn een paar stevige riffs uit hun mouw te schudden en de band is nog jong en zal dus alleen maar beter worden in de loop der jaren.

‘Hour Of Joy’ duurt op enkele seconden na ook werkelijk een uur, maar een vreugdevol uur is het wat mij betreft niet bepaald. Morning wil in de voetsporen treden van The Gathering en Epica, maar zal daarvoor nog veel verder door moeten groeien. Redelijk voor een debuut, maar het vervolg zal stukken beter moeten.

Tracklist:
1. Intro
2. Hour Of Joy
3. Inside
4. This Unreachable Mess
5. The Unknown Is Searching The Unfound
6. Kill The Silence
7. Circle Of Power
8. When Shadows Dance In The Light
9. Captured By The Colour Of Faith
10. Perception Of Feelings
11. You're Setting Fire
12. Stop Drawing
13. The Show Must Go On

Score: 61 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 4 september 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]