Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Interview: Morning
Door Kristof
Geplaatst in september 2003

Het Nederlandse Morning bracht onlangs een ijzersterke mini cd uit die de naam 'Inside' draagt. Dat schijfje bevatte vijf leuke nummers en de band speelt fantasierijke en sterke gothic-achtige metal. Metalfan.nl volgt uiteraard de undergroundscène op de voet mee en een interview is dus wel op zijn plaats. Zangeres Saskia, toetsenist Stijn en gitarist Bas stonden me dan ook met veel plezier te woord.

Morning

Hallo, gefeliciteerd met jullie mini-album! Jullie hebben zelf al een vakje voor jullie muziekstijl gevonden namelijk 'Dream metal'. Leg dat eens uit?

Stijn: Dit is een term die onze zangeres bedacht heeft, toen we een stijl moesten opgeven voor op een poster van een optreden 2 jaar geleden... We zien dream metal als een mix van verschillende stijlen en dan vooral atmosferische pop, progressieve rock en heavy/fantasy metal... Als je die stijlen bekijkt kun je denken aan bands als Heather Nova, Tori Amos en Kate Bush bij atmosferische pop; Ayreon, Pink Floyd en Focus bij progressieve rock en bands als Rhapsody of Blind Guardian bij heavy/fantasy metal. Ik noem deze bands als referentiepunt voor de stijlen, niet om Morning mee te vergelijken, hoewel ze natuurlijk wel hun invloeden en inspiratie hebben bij verschillende leden in onze band. Met dream metal kun je ook de term letterlijk bekijken met aan de ene kant het dromerige atmosferische aspect en aan de andere kant de hardere metal zijde!

Wat ook aan het mini album opvalt is de layout, deze zou door de zangeres zijn gemaakt? Studeert ze fotografie?

Morning - InsideSaskia: Dat klopt, ik studeer aan de kunstacademie in Tilburg richting audiovisueel en fotografie. De afbeeldingen die op het cd hoesje te zien zijn heb ik op mijn opleiding voor een project gebruikt, en deze daarna bewerkt op de computer en 'omgetoverd' tot een cd hoesje!

Er komen heel wat optredens aan. Zijn jullie er klaar voor?

Bas: Natuurlijk zijn we er klaar voor, anders zouden we ook niet al deze optredens aannemen. Daarbij komt dat we de laatste tijd ook al hebben bewezen het aan te kunnen. We hebben in deze bezetting al aardig wat optredens gehad, en daar waren de reacties altijd zeer goed dus laat de rest maar komen....hoe meer hoe beter.

En spelen jullie enkel materiaal van deze mini?

Bas: Nee, wat we spelen is een beetje afhankelijk van hoe lang we mogen spelen, maar meestal worden er enkele oudere nummers gespeeld (van de ''Circle of Power'' cd) en we hebben tegenwoordig alweer wat nieuw werk wat we langzaam aan ook in de set aan het passen zijn. En er zijn nog een aantal nieuwe werkjes in aantocht....

Jullie lijken in alles wel heel gemotiveerd. Wat drijft jullie om in deze toch soms moeilijke wereld toch door te gaan?

Bas: We hebben gewoon geen sociaal leven. (haha, ik ook niet als metalfanmedewerker, Kristof)

De teksten zijn duidelijk heel persoonlijk. Mag ik daar wat meer uitleg over?

MorningSaskia: De teksten zijn inderdaad heel persoonlijk. Ikzelf hou niet zo van fantasy teksten of andere in dat straatje. De teksten die ik schrijf gaan allemaal over mezelf, wat ik meemaak, en hoe ik dingen zie en ervaar. De meningen die je in de teksten terugvind liggen er niet dubbel en dwars bovenop, zoals je dat bij punk ziet, maar ik omschrijf graag dingen, zodat ieder er zijn/haar eigen draai en uitleg aan kan geven.

Mijn recensie is duidelijk heel positief. Hoe zit het met andere reacties tot nu toe?

Bas: De andere reacties zijn eigenlijk allemaal zo positief. We zijn sportief genoeg om alle recensies op de website te zetten (http://www.morning.nl), dus ook de negatieve, alleen hebben we tot nog toe nog geen negatieve recensies gekregen met deze cd... Persoonlijk vind ik het wel soms een vreemd idee dat iedereen zo positief gestemd is, natuurlijk geniet ik er met volle teugen van, maar af en toe vraag ik me wel eens af of we niet per ongeluk een verkeerde cd hebben opgestuurd, haha.

Welke muziek word veel beluisterd door de band? Gezamenlijke favoriete bands misschien?

Bas: Gezamenlijke favorieten zijn moeilijk te vinden, er zijn wel enkele cd's die iedereen kan waarderen, en die dus geregeld in auto's terug te vinden zijn onderweg naar optredens. Nu heb ik het over Decipher - After Forever, Cowboys from Hell - Pantera, Symphony of Enchanted Lands - Rhapsody, Space Metal - Star One, Basement Style - Jaya the Cat en Projector - Dark Tranquility en nog verschillende regionale bands als Angels Decay, Triple 7, Stormrider, Jedi Mindtrick en Rogue. Verder lopen de persoonlijke smaken eigenlijk ver uiteen, van black- en death metal tot reggae en ska... Persoonlijk heb ik een hele brede muzieksmaak. Ik luister graag naar blues, maar toch hoofdzakelijk oudere metal, Savatage, Judas Priest, Motörhead, enz...

Het jongste bandlid, Pol, is zestien. Geeft dat geen praktische problemen?

Stijn: Even een kleine correctie, op het moment van schrijven is hij 15. Op 22 november wordt hij pas 16... Op zich hebben we geen praktische problemen. Hij speelt al in de band sinds zijn 13e en heeft eigenlijk zo al een hoop meegemaakt, zeker voor zijn leeftijd. Wij zijn er als band, en ik als "grote broer" helemaal, eigenlijk ongelooflijk trots op dat we Pol in de band hebben. Niet alle bands hebben een 15-jarige bassist in hun midden... Daarnaast krijgen we ook veel zeer positief commentaar over zijn kunnen!

Nog iets aan onze Internetlezers te melden?

Stijn: Een enkele mededeling onder het motto reclame:
Zondag 12 oktober is onze CD Release Party in de Fenix te Sittard. De deuren gaan open om 16u en het de entree bedraagt 5 Euro. Als special guests zullen Epica (www.epica.nl) en Project Lynchpin (met ex-Within Temptation gitarist Michiel Paapenhove en drummer Ivar de Graaff www.project-lynchpin.com) optreden! Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere mogelijkheden om Morning eens live te zien, kijk daarvoor op onze website http://www.morning.nl.

[ Terug naar de Interviews ]