Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Delain, The Legion Of Hetheria en Morning
Op 15 oktober 2006 in 013, Tilburg
Een review door Edo
Amper twee maanden na de release van debuutalbum Lucidity is de Nederlandse band Delain al ongekend populair. Het album staat niet alleen in de landelijke hitlijsten, van alle kanten komen uitnodigingen om op te treden en de aanhang wordt met de dag groter. Deze zondagmiddag verzorgt de band de maandelijkse metal matinee in de Tilburge 013. The Legion Of Hetheria en Morning verzorgen het voorprogramma.

Het debuutalbum van het Limburgse Morning, dat op de eerste editie stond van onze eigen Metalfanfest, kon van mijn kant maar op een matige beoordeling rekenen. De band stond ten tijden van Hour Of Joy dan ook nog in de kinderschoenen, maar er was wel potentie hoorbaar. Dat Morning in een jaar tijd een grote stap voorwaarts heeft gemaakt, blijkt uit het optreden van vanmiddag. Het zestal oogt wat onwennig op het kleine podium, maar muzikaal is het dik in orde. De gitaristen spelen superstrak, en de twinsolo in een van de nummers wordt feilloos uitgevoerd. Ook de andere bandleden laten geen steken vallen, maar meest in het oogt springt toch wel zangeres Saskia van Heugten. Wat kan die dame zingen zeg. Alle hoge noten worden gehaald, maar mevrouw schudt er onverwachts ook nog een lichte grunt uit! Erg goed optreden van een band waarover ik mijn mening moet bij stellen. Deze muzikanten redden het wel.

Dan de beurt aan het Mexicaanse The Legion Of Hetheria, dat in het verleden in eigen land door Epica op sleeptouw werd genomen. Het geluk is echter niet aan de zijde van dit kwartet vandaag. Gitarist, grunter, cleane zanger én smaakmaker van de band, Ricardo Garcia, kampt met technische problemen, waardoor de set zo’n vijf minuten wordt stilgelegd. De Mexicanen winnen echter aan sympathie als drummer Jesús een solo ten gehore brengt. De muziek zelf is best aardig en zeker ook goed uitgevoerd, maar soprano Victoria past op de een of andere manier niet helemaal in het plaatje. Al met al een band waarvan het leuk is om een keer gezien te hebben.

Wat als project begon is uitgegroeid tot een echte band. Delain is hard bezig een live-reputatie op te bouwen en heeft voor de komende tijd al behoorlijk wat optredens in de agenda. Net als het album, wordt de set vanmiddag geopend door Sever. Het geluid is meteen vrij goed, maar de zoete, popachtige vocalen van Charlotte Wessels worden enigszins ondergesneeuwd door het gitaargeweld. Helaas blijft dit vrijwel het hele optreden het geval.

Waar op Lucidity veelvuldig gastmuzikanten te horen zij, doet Delain het live (bijna) helemaal op eigen kracht. Wessels neemt namelijk ook de vocalen van Liv Kristine en Sharon den Adel voor haar rekening. Alleen de mannelijke zangpartijen, die op cd werden ingezongen door Nightwish-bassist Marko Hietala, worden ingevuld door Sphere Of Souls-zanger André Vuurboom, die sommigen nog wel zullen kennen van Sun Caged. Ad Sluijter, gitarist van Epica, te horen op Lucidity en ook in de zaal vanavond, verschijnt echter niet op het podium.

De setlist is vrij voorspelbaar, maar dat is nu eenmaal het geval als je pas één album uit hebt. Alle elf nummers van Lucidity passeren de revue, maar er wordt niet teruggegrepen naar materiaal van de vorige bands van toetsenist Martijn Westerholt en Charlotte Wessels, respectievelijk Within Temptation en To Elysium. Het maakt het publiek allemaal niks uit. Delain is een band waarvan de ster rijzende is, en dat wordt vanmiddag nogmaals bewezen.

[ Terug naar de Concert Reviews ]