Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Morning - Moments Of Truth
Jaar van release: 2008
Label: Snakebite Records
Morning - Moments Of Truth
Morning is een band die alweer een aantal jaren (sinds 2000) meedraait met hun fantasymetal; een portie metal met lekkere gitaarriffs, het heldere stemgeluid van Saskia van Heugten, de kenmerkende keyboardgeluiden van Stijn Bannier, opgevuld door een zeer degelijke ritmesectie. Live heeft de band een goede reputatie opgebouwd en deelde met talloze "grotere namen" het podium met een professionele en immer positief gebrachte set.

Na de muzikaal aardige maar productietechnisch wat mindere debuutschijf Hour Of Joy in 2005 bij het reeds ter ziele gegane Black Lotus Records ging het de band voor de wind, en na jaren zwoegen werd onlangs een nieuwe deal gesloten waarmee zij in staat werden gesteld om een opvolger uit te brengen. Die ligt al eventjes in mijn cd speler, en heel eerlijk, daar blijft -ie wel eventjes.

De band weet de sprookjessfeer redelijk neer te zetten; jammer in dat kader dat de symphomuur die Stijn optrekt, soms wat te ver naar de productionele achtergrond is gedrukt. De gitaren staan redelijk prominent in de mix maar klinken mij net even niet vet genoeg, en de drums klinken een beetje flets. Positiever ben ik over de markante zang. Saskia van Heugten hoort voor mij bij de Nederlandse top van rockzangeressen, en haar stem past uitstekend bij de zeer fraaie composities die dit album sieren.Wat dat aangaat vind ik de prestatie van producer Gail Liebling (o.a. Symphony X) niet daverend.

Het nummer Black Roses is een prachtvoorbeeld van de compositorische kwaliteiten die de band, en datzelfde geldt voor Death Of Hearts, heel mooi van opbouw, met een haast engelachtige sfeer. Zelden heb ik in dit genre betere songwriting gehoord. Morning presteert het om elk nummer een eigen gezicht te geven zonder in herhaling te vallen en weet haar muziek ook catchy genoeg te laten klinken om een breed publiek aan te spreken. Ook het wat dreigender klinkende My Gift In Deep Red is prima te verorberen.

Morning heeft muzikaal een goede stap voorwaarts gedaan. Met een écht goede producer zit er nog veel meer in dan er nu uitkomt; dat is aan de ene kant goed nieuws maar aan de andere kant voor het heden even ietsjes minder. Gelukkig overwinnen de songs de mindere productie en is het eindoordeel over deze cd prima. Alle hulde aan Morning. Saskia op de volgende Ayreon?

Tracklist:
1. Fading vs. Waiting
2. Killing Truth
3. Black Roses
4. Death of Hearts
5. Let's Escape
6. My Shadow's Meal
7. Ever Unfolding Secret
8. Disorder
9. A Burden
10. My Gift in Deep Red
11. Tortured
12. Blow
13. Shaping Time

Score: 86 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 26 september 2008

Koop dit album in

Meer Morning:

[ Terug naar de Album Reviews ]