Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Lacuna Coil, Dommin en Morning
Op 7 februari 2010 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Edo
Foto's door Tonnie
Vorig jaar bracht Lacuna Coil hun vijfde album uit, getiteld Shallow Life. Hoewel de plaat mindere recensies ontving dan zijn vier voorgangers zijn de Italianen populairder dan ooit en mag de band overal ter wereld de planken op. Vanavond staan ze in de Effenaar in Eindhoven, waar het voorprogramma wordt verzorgd door ons eigen Morning en het vooralsnog onbekende rockkwartet Dommin.

Het 204e optreden van Morning mag er wezen. In het begin staan de toetsenist en één van de gitaristen nog veel te zacht in de mix, maar als alles is bijgesteld en de Limburgers nummers als Killing Truth en Death Of Hearts ten gehore brengen is het puur genieten. Saskia van Heugten laat weer eens horen één van ’s lands beste zangeressen te zijn en eigenlijk loopt dit lekkere stevige optreden van begin tot eind gesmeerd.

Ze komen uit Los Angeles, staan onder contract bij het grote Roadrunner en zien er met hun zwarte outfits en dito haren uit als een gotische vierling. Ik heb het over de nieuwe 'sensatie' Dommin. Roadrunner is vast veel van plan met deze gasten, maar de trage rock met een donker randje slaat vanavond in ieder geval niet aan. Tijdens deze 30 minuten durende kennismaking horen we onder andere de eerste single van de heren, My Heart, Your Arms, alsmede het wél pakkende Without End en de Cutting Crew-cover (I Just) Died In Your Arms. Het tempo in de nummers is echter te langzaam om het publiek warm te krijgen. Misschien dat dat wel lukt als Dommin het in maart in het voorprogramma van HIM mag proberen.

Lacuna Coil is al een tijdje één van de bestdraaiende bands ter wereld. Optredens zijn er aan de lopende band en verlopen doorgaans probleemloos. Bovendien weet de Italiaanse band als geen ander hoe het zich moet profileren. Toch betalen Cristina Scabbia en haar vijf mannen hiervoor wel een prijs. Het vele toeren en de (te?) professionele attitude van de band hebben er voor gezorgd dat Lacuna Coil anno 2010 wel heel zakelijk overkomt. Elk greintje van spontaniteit ontbreekt volledig.

Dat gezegd hebbende maakt het gelegenheids vijftal - bassist Marco Zelati heeft een schouderblessure en ontbreekt - er een aardige avond van. Het begin van de set wordt voornamelijk gevuld met nummers van het matige laatste album Shallow Life, maar naarmate de set vordert worden de nummers steeds leuker. Op 1.19 van Unleashed Memories na, blijven oude nummers uit. Eén van de hoogtepunten vindt plaats als de mannelijke bandleden het podium hebben verlaten en Scabbia, die zich speciaal voor dit nummer heeft omgekleed, zich waagt aan de ballad Wide Awake en dit met verve doet.

De Eindhovense Effenaar is op deze zondagavond niet bijzonder goed gevuld en hoewel er best wat fanatieke fans aanwezig zijn is het grootste deel van het publiek toch behoorlijk tam. Lacuna Coil gaat ondertussen in rap tempo door met prima uitvoeringen van Swamped, Enjoy The Silence en het toch wel lekkere Spellbound. Persoonlijk had ik liever nog wat meer ouder materiaal (Senzafine, nummers van In A Reverie) gehoord, maar al met al komen er toch genoeg leuke nummers voorbij. De zakelijke houding van de band blijft echter een storende factor.

Setlist Lacuna Coil:
1. Survive
2. Underdog
3. Closer
4. I'm Not Afraid
5. Fragments Of Faith
6. Tight Rope
7. 1.19
8. I Won't Tell You
9. Heaven's A Lie
10. Fragile
11. Wide Awake
12. To The Edge
13. The Maze
14. Swamped
15. Enjoy The Silence
16. Not Enough
17. Spellbound
18. Our Truth


Dommin:


Morning:


Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 24-02-2010 om 13:45u


leuke show maar inderdaad weinig spontaan.