Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Interview: Morning
Met Stijn Bannier
Door Edo
Geplaatst in december 2009

De Nederlandse metalband Morning vierde onlangs een feestje. Na negen jaar hard werken werd de mijlpaal van 200 optredens bereikt. Dit heugelijke feit werd gevierd met een speciaal optreden in Ernesto’s in Sittard. We spraken toetsenist Stijn Bannier over verleden, heden en toekomst.

Morning

Morning werd in 2000 opgericht door zangeres Saskia van Heugten en drummer Mauro Pi. Al snel werd de band gecompleteerd met twee gitaristen, bassist en toetsenist. In de negen jaar na de oprichting volgden enkele demo’s en twee volledige albums; Hour Of Joy (2005) en Moments Of Truth (2008). Bezettingswisselingen binnen de progressieve female fronted metalband waren schaars, slechts een enkele keer vertrok er een bandlid. "Het is niet per se zo dat ons huidige bestaan te maken heeft met het feit dat we weinig te maken hebben gehad met bezettingswijzigingen. Plezier maken staat voorop, en dat doen we nog steeds. We hebben nu 200 te gekke optredens achter de rug, waaronder enkele akoestische. Bovendien liggen er twee full-length albums in de winkel. Toch blijft het mooiste dat we dit hebben kunnen doen met heel veel plezier al die negen jaar."

200e show
Op vrijdag 11 december trad de Limburgse band voor de 200e keer op. Als een band in negen jaar tijd 200 optredens doet, lijkt het regelen van zo’n optreden een koud kunstje. Het tegendeel blijkt echter waar. De bandleden hebben veel tijd en energie gestoken om optredens te regelen. Bannier is dan ook trots dat zijn band deze mijlpaal op eigen kracht heeft weten te bereiken. "De afgelopen negen jaar van ons bestaan hebben we dit altijd zelf in de hand gehouden en alle optredens zelf geregeld. Zo nu en dan kregen we eens hulp van mensen van buitenaf of wilde een boekingskantoor wel eens iets voor ons regelen, maar uiteindelijk hebben we toch alles zelf gedaan. Als je me een paar jaar geleden had gevraagd of we 200 optredens zouden halen had ik het dat nooit verwacht, maar na ons 100e optreden in 2005 hoopte ik natuurlijk wel het dubbele te behalen. Op welke termijn dat zou zijn, wisten we toen natuurlijk ook niet. We merken dat het de laatste twee jaar vooral heel erg lastig is om aan optredens te komen. Misschien dat de kredietcrisis of de zogenaamde teloorgang van de muziekindustrie er iets mee te maken hebben, maar vanzelf gaat het in elk geval al een tijdje niet meer. Desalniettemin blijven we keihard werken en steken we er heel veel tijd in en hopen we natuurlijk die 300 optredens ook te bereiken..."

Hoogtepunt
Morning - Moments Of TruthMet een fraai gevuld palmares zou je verwachten dat er zo nu en dan wel een mindere show tussen heeft gezeten. Bannier moet diep graven om een dieptepuntje te vinden, en zelfs daar zit nog een positief einde aan. "Als ik zo door de lijst van optredens ga, zie ik niet echt een optreden waar ik nooit meer aan herinnerd wil worden. Er zijn altijd wel optredens die eens minder gaan of waar van alles fout loopt, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik herinner me twee caféoptredens uit 2003 die we deden in verband met een bandwedstrijd in Geleen. Beide optredens waren op een veel te klein podium - ik stond er telkens naast - met slecht geluid. Als er bovendien al publiek was, was dat totaal niet in ons geïnteresseerd. We hebben die wedstrijd uiteindelijk wel gewonnen!"

Hoogtepunten waren er wat dat betreft een stuk meer. Zo stond Morning nationaal op vrijwel elk podium denkbaar, vaak als voorprogramma van bekendere bands. Bannier vervolgt zijn trip down memory lane."In 2003 speelden we in de Bosuil in Weert als support van After Forever. Dit was ons eerste voorprogramma van een andere band en meteen voor een te gekke band! Het optreden als voorprogramma van Erik Norlander en Lana Lane in de P60 in Amstelveen in 2004 was voor mij persoonlijk een superoptreden. Niet alleen omdat ik het podium deelde met één van mijn helden (toetsenist Erik Norlander), maar ook letterlijk achter zijn toetsen op het podium stond. Al was het maar omdat hij zo'n grote set-up had, dat er alleen nog maar achter zijn synth-installatie plaats was voor mij. Tenslotte kijk ik met veel genoegen terug op alle supports die we hebben gedaan voor Epica: vanaf één van hun eerste optredens op de eerste editie van Metal Female Voices Fest tot afgelopen zomer in Perron 55, elke keer is het weer te gek om voor deze band te mogen openen, qua publiek, sfeer, backstage, alles! In januari staan we overigens weer twee keer met ze op het podium en wel in de Bibelot en Tivoli Oudegracht. We kijken er nu al naar uit!"

Met Tivoli is ook gelijk de favoriete zaal van de toetsenist genoemd. "Ik heb erg goede herinneringen aan onze optredens in Tivoli Oudegracht. We hebben daar onder andere opgetreden met Therion en My Dying Bride. Dat we er in januari weer staan is daarom een mooi vooruitzicht!"

Speciaal
Voor de gelegenheid had de band voor hun jubileumoptreden wat gastmuzikanten uitgenodigd. Bannier legt uit waarom juist deze muzikanten een uitnodiging ontvingen. "Voor ons 100e optreden hadden we al een paar toffe gasten - waaronder Bas Maas (ex-After Forever, red.) - uitgenodigd en dat wilden we bij het 200e optreden zeker weer doen. Bas had die avond echter een optreden met Doro in Hamburg. Toch hebben we zes andere toffe gasten gevonden. Als eerste was dat Rim Steijvers - de zanger van de jonge Limburgse metalband Arkngthand en tevens ook afkomstig uit Susteren. Vervolgens was ook Maurice Brouwers - bassist van onder andere Engine Of Pain en al heel lang een goede vriend van de hele band - van de partij. Verder waren aanwezig: Hans Reinders - zanger van Form, Speedica en Trouble Magnet en tevens producer van ons eerste album. Thijs Schrijnemakers - toetsenist van Stereo en ook al heel lang een goede vriend van de band. Servé Olieslagers - ex-gitarist van Born From Pain en 37Stabwoundz, naast een geweldige gitarist ook nog een tijdje onze chauffeur geweest bij optredens, en tot slot Joris Hoofs - zanger van Rising Tide en te gast omdat onze zangeres Saskia eerder bij optredens van Rising Tide heeft meegedaan en op één van hun cd's een nummer heeft ingezongen"

Een bijzondere avond als deze vraagt natuurlijk om iets speciaals. Bannier vat de avond kort maar krachtig samen. "Naast de nummers met de gastmuzikanten speelden we verschillende nummers van onze beide cd's en hebben we enkele covers gespeeld, onder andere van Michael Jackson, Metallica en het Rising Tide/Above The Struggle-nummer waar Saskia op meedoet."

Morning

Goede voornemens
Moments Of Truth, het laatste studioalbum van de Limburgers, dateert uit 2008. Wordt er stiekem al gewerkt aan een opvolger en zal deze in het verlengde liggen van Moments Of Truth? Voor definitieve antwoorden blijkt het nog te vroeg. "We zijn net de afgelopen maanden voorzichtig begonnen aan nieuw werk. Helaas is het nog maar in zo'n pril stadium dat ik nog niet echt kan zeggen in hoeverre het in het verlengde ligt van ons laatste album. In elk geval evolueren we verder en zal op dit album natuurlijk ook meer te horen zijn van onze drummer Jim van de Kerkhof, daar hij ten tijde van het vorige album nog geen deel van de band uitmaakte."

Na het 200e optreden volgt in 2010 het volgende jubileum: Morning bestaat dan tien jaar. Bannier ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet en denkt dat 2010 wel eens een belangrijk jaar voor de band zou kunnen worden. "Dat denk ik wel. Niet alleen gaan we het 10-jarig bestaan vieren - dat gebeurt pas in het najaar, maar ik heb al enkele ideeën over hoe dat kan gebeuren - maar we beginnen ook aan ons derde album. Of we al gaan opnemen weet ik nog niet, maar in elk geval zal er qua compositie veel gebeuren en ondertussen hopen we natuurlijk allerlei toffe optredens te doen. Zoals eerder gezegd staan er voor januari al een paar optredens gepland met onder andere Epica, Trail Of Tears en Stream Of Passion. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.morning.nl of www.myspace.com/morningmetal voor meer informatie."

[ Terug naar de Interviews ]