Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Interview: Vreid
Met Steingrim
Door Inge
Geplaatst in januari 2009

Enkele jaren geleden herrees Vreid uit de as van Windir. Na de dood van frontman Valfar was Windir niet meer. Drie Windir-leden, Hvàll, Steingrim en Sture Dingsøyr begonnen daarna samen met een nieuwe gitarist, Ese, Vreid. Inmiddels is dat alweer enkele jaren geleden en brengt de band nu in 2009 alweer het vierde album uit, getiteld Milorg. Steingrim, drummer, beantwoordt enkele vragen over het nieuwe album, de Tweede Wereldoorlog en de band zelf.

Vreid

Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe album. Milorg is het tweede album met als hoofdthema de Tweede Wereldoorlog. Waarom weer een album over WW2?

Dank je wel! We zijn heel, heel erg blij met Milorg. Het voelde heel natuurlijk om door te gaan met het Tweede Wereldoorlog-thema. We zijn gek op de songteksten en worden er eigenlijk nooit moe van. Het album kreeg zijn vorm tijdens de Marduk/Unleashed-tour in 2007. Tijdens de tour maakten we voor en na de shows alvast wat vooropnamen. Eigenlijk waren we al erg tevreden met I Krig, maar tegelijkertijd bestond de behoefte om het idee achter I Krig nog grootser, harder en complexer te maken.

Wat is dan het grootste verschil tussen I Krig en Milorg?

Hvàll wilde de muziek naar een volgend niveau tillen. Hij probeerde dat te realiseren door de extreme gedeelten nog extremer te maken, en de melodieuze gedeelten nog melodieuzer, enzovoorts. Ik denk dat we daarin goed zijn geslaagd. Ook wil ik graag toevoegen dat Sture op dit album eveneens heeft meegewerkt aan het schrijfproces. Dat heeft de muziek absoluut een stap vooruit geholpen.

Op I Krig waren de lyrics gebaseerd op de gedichten van de Noorse verzetsstrijder Gunnar-Reis Andersen. Op Milorg hebben de teksten eveneens een historische achtergrond. Kun je me daar wat meer over vertellen?

De songteksten zijn heel erg belangrijk voor ons. Er zijn meer dan genoeg bands die alleen maar schijven over fantasy en dat soort shit. Iemand moet de echte verhalen vertellen, de dingen die echt gebeurd zijn. Niet alleen de fictie.

Tijdens de opnames voor I Krig besloten we de gedichten van Gunnar-Reis Andersen over het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te gebruiken. Hvàll had enkele van zijn gedichten gelezen en sprak er met de rest van de band over om deze te gebruiken als songteksten. Voor we het wisten hadden we het hele concept in handen en gebruikten we alleen maar Andersens gedichten. In het begin voelde dat wel raar aan, maar eigenlijk werkte het erg goed. Deze keer besloten we de teksten zelf te schrijven. Ze zijn eigenlijk een natuurlijk vervolg op het laatste album, maar de lyrics zijn minder poëtisch. Op Milorg vertellen ze meer een verhaal.

Wat is er nou zo fascinerend aan de Tweede Wereldoorlog?

Het is fascinerend. Dat is het altijd al geweest. We zijn opgegroeid met verhalen over wat er in die periode is gebeurd. Ik denk dat het een combinatie is van het drama, het feit dat het de meest dramatische periode in de moderne Noorse geschiedenis is, de deelname van familieleden en ook het feit dat alles nog maar relatief kort geleden is gebeurd.

Milorg is een ode aan de Noorse verzetsgroep Milorg (MILitarry ORGanization). Zit er een speciale gedachte achter dit thema? In andere woorden, waarom besloot je dit album te maken ter ere van hun werk?

Vreid - Milorg Milorg was de belangrijkste militaire verzetsgroep in Noorwegen. Waarschijnlijk ook de meest gerespecteerde. Er zijn veel documentaires geproduceerd, films gemaakt en boeken over Milorg zijn overal te vinden. Zij vertellen allemaal de verhalen over hun heldendaden. Dit is onze bijdrage.

Milorg is alweer Vreids vierde studioalbum. Wat is er veranderd sinds de eerste?

Zo ongeveer alles, moet ik zeggen. Het hele Vreid-pakket is grootser en beter. In alles wat we doen is meer perfectie terug te vinden, zowel in de studio als op het podium.

Nu over de toekomst: zal Vreid zich vasthouden aan het Tweede Wereldoorlog-thema voor de volgende albums?

Zoals ik al eerder zei: we krijgen nooit genoeg van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is er nog niet zoiets als WW3. Zoals je weet is het vervolg nooit zo goed als het origineel.

Vreids muziek wordt ook wel omschreven als ‘Black ‘n roll’. Welke rock ‘n roll muzikanten hebben Vreid beïnvloed?

Classic rock uit de jaren zeventig zoals Alice Cooper, Iggy and The Stooges, Black Sabbath en Led Zeppelin hebben ons sterk beïnvloed. Daarna kwamen Motörhead en ook de oude Metallica-albums. En zo maar door. Ze zijn allemaal fantastisch! Ik denk dat de meeste (metal)muzikanten wel een bepaalde relatie hebben met deze artiesten. Het is bijna onmogelijk om dat niet te hebben.

Wat me erg opviel tijdens het luisteren van Milorg zijn de Windir-invloeden die steeds duidelijker te horen zijn. Meer dan op vorige albums. Is daar een reden voor?

Ik denk dat het heel natuurlijk is dat die Windir-invloeden te horen zijn. We geven ons eigen geluid steeds meer vorm. De geschiedenis, ons erfgoed, zal echter altijd bij ons zijn. Ik denk dat de progressie op onze drie voorgaande albums heel natuurlijk is verlopen. Dankzij deze albums hebben we nieuwe en herontdekte inspiratie in onze muziek kunnen opnemen. Dit maakt Milorg ons beste album tot nu toe.

Vreid

Hoe groot is de invloed van Windir op Vreid? Is het bovendien niet vervelend om altijd vergeleken te worden?

Zoals ik al zei zijn het erfgoed en de geschiedenis altijd bij ons. We worden altijd geïnspireerd door Valfar en wat hij in zijn leven heeft gecreëerd en bereikt. Ik denk dat we altijd wel met Windir zullen worden vergeleken, maar dat is niet erg. We zijn erg trots op wat we hebben bereikt.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Vreid en Windir?

Muzikaal gezien was Windir meer gebaseerd op een combinatie van black metal en folk muziek en oude psalmen. Vreid staat veel dichter bij de black metal-sound. Vreid is meer beïnvloed door traditionele rock ‘n roll en metal. De lyrics van Windir waren 99 procent gebaseerd op de locale geschiedenis van de Sogndal-streek in Noorwegen. Vreid focust zich meer op verhalen en belangrijke gebeurtenissen uit de Noorse en Europese geschiedenis. In het bijzonder de Tweede Wereldoorlog.

Komende maand gaan jullie op tournee met Iskald en Kampfar om Milorg te promoten. Wat zijn je verwachtingen van deze tour?

We hebben hele hoge verwachtingen. Ik denk dat de tour goed in elkaar steekt; zowel Kampfar als Iskald zijn briljante bands. Fans zullen niet teleurgesteld worden. Van ons kunnen fans verwachten dat we elke avond honderd procent geven. Een inferno van Noorse black ‘n roll!

De laatste vraag: hoe ziet de toekomst er voor Vreid uit?

Erg helder! De feedback op Milorg was overweldigend en dat voelde fantastisch! Dank je wel voor het interview. En tot ziens in februari, tijdens de tour!

[ Terug naar de Interviews ]