Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Vreid - Welcome, Farewell
Jaar van release: 2013
Label: Indie Recordings
Vreid - Welcome, Farewell
Met zes albums in minder dan tien jaar zijn er nog maar weinig mensen die bij Vreid direct denken aan Windir – de folk/black metalband uit het vorige leven van de meeste bandleden. Het verhaal is bekend: na de dood van frontman Valfar werd Windir ter ziele gelegd en maakten de overgebleven leden een doorstart met Vreid. Tegelijkertijd heeft Vreid inmiddels al lang en breed bewezen op zichzelf ook bestaansrecht te hebben, vandaar dat de associatie met Windir inmiddels verwaterd is. Maar ook de muzikale insteek is natuurlijk behoorlijk anders: Vreid trakteert ons sinds jaar en dag op pakkende, stevig groovende melodieuze black metal met een flinke scheut rock ‘n’ roll invloeden.

Nu moet ik er direct bij zeggen dat deze band niet altijd even consistent lijkt te zijn als we het over de kwaliteit van de werkstukken hebben. Op de langere termijn blijken het vooral de albums Pitch Black Brigade en Milorg te zijn die in positieve zin boven de rest van de discografie uit springen. Het vorige album V bleek toch wat minder te beklijven – de plaat maakt relatief weinig rondjes in mijn CD-speler en de nummers blijven ook niet echt hangen. De vraag is dan ook of Vreid zich met Welcome, Farewell weet te revancheren voor zijn ietwat vlakke voorloper.

Opener The Ramble belooft veel: het is een lekker pakkend en opzwepend nummer dat doorspekt is met een vette groove. Als het gedreven Way Of The Serpent dan ook nog eens uit de speakers komt knallen, ga ik toch wel even rechtop in mijn stoel zitten. Dit klinkt zowaar als het beste materiaal dat de band tot nu toe heeft opgenomen! Gelukkig weet Vreid ditmaal het niveau wel consistent te houden. Het is alleen uitgerekend het iets te lange titelnummer dat de vaart een klein beetje uit het album haalt, maar met The Reap (met hoekige riffs en een lekker log, pompend mid-tempo) en het lange, afwisselende Sights Of Old revancheren de heren zich direct.

Welcome, Farewell laat een band horen die zijn draai heeft gevonden en perfect weet waar zijn sterke punten liggen. De nummers zijn weliswaar niet al te complex, maar zitten stuk voor stuk goed in elkaar en – belangrijker – weten ook na meerdere luisterbeurten te beklijven. De stuwende black ‘n’ roll van Vreid zal vooral live goed tot zijn recht komen, maar intussen is deze zesde langspeler sterk genoeg om ook in de woonkamer overeind te blijven.

Tracklist:
1. The Ramble
2. Way Of The Serpent
3. The Devils Hand
4. Welcome Farewell
5. The Reap
6. Sights Of Old
7. Black Waves
8. At The Brook

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 juni 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]