Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Vreid - V
Jaar van release: 2011
Label: Indie Recordings
Vreid - V
Met filosofisch geneuzel doe je mij weinig plezier, maar voor de nieuwe plaat van het Noorse Vreid maak ik graag een uitzondering. Zowel de bekende filosoof Sartre als de Noorse schilder Munch en schrijver Hamsun waren voor bassist Hvall een inspiratiebron tijdens het schrijven van V. Voorganger Milorg was een conceptalbum waarop het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal stond. Een toegankelijk en sterk staaltje kunnen van deze vier heren, waarmee ze ongetwijfeld heel wat zieltjes voor zich gewonnen hebben. Op V is gitarist Ese vervangen door Stian ‘Strom’ Bakketeig die de andere leden nog kennen van Windir.

Het vijfde werk zit complexer in elkaar en vergt een aantal luisterbeurten. Aan de basis heeft Vreid weinig getornd: nog steeds is het een geslaagde combinatie van de duistere Noorse black metal met rock uit de jaren zeventig. Op dit album staan de gitaarpartijen nog meer in het middelpunt dan op eerdere platen. Muzikaal gezien doet het denken aan Satyricons laatste wapenfeit. Vocaal gezien kent V behoorlijk wat afwisseling tussen bruut zanggeweld en zachte maar cleane vocalen. Ook zijn de heren er niet bang voor om af en toe flink op de rem te trappen. Single The Sound Of The River laat horen waar deze Noren toe in staat zijn en geeft aardig weer wat je op V kunt verwachten.

Dan nog wat overige punten: het artwork ziet er wederom puik uit en de productie, in de bekwame handen van bassist Hvall zelf, klinkt piekfijn. Een plaat zoals we die mogen verwachten van Vreid. V is het logische vervolg op eerdere albums als I, Krig en Milorg, waarbij de band wederom een stap vooruit heeft gedaan. Dat lesje filosofie neem ik dan maar voor lief.

Tracklist:
1. Arche
2. The Blood Eagle
3. Wolverine Bastards
4. The Sound Of The River
5. Fire On The Mountain
6. The Others & The Look
7. Slave
8. Welcome To The Asylum
9. Then We Die

Score: 88 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 6 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]