Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Interview: Lacrimas Profundere
Met Oliver Schmid
Door Edo
Geplaatst in augustus 2008

Voor het eerst sinds de oprichting in 1993 moet gitarist Oliver Schmid het doen zonder zijn broer Christopher, die in april vorig jaar Lacrimas Profundere verliet. De Duitse gothic rockband vond in Rob Vitacca een uitstekende vervanger en nam met hem het prachtige Songs For The Last View op. Schmid vertelt graag over het nieuwe album en terwijl hij dat doet laat hij op humoristische wijze blijken de romantiek van het rockster wezen te waarderen.

Lacrimas Profundere

Hoe moeilijk was het om je broer uit de band te zien stappen?

Het was niet makkelijk, zeker niet voor mij. Het eerste concert zonder mijn broer was heel vreemd, maar na onze eerste tour en de festivals van vorig jaar voelt het allemaal heel natuurlijk. We zijn een nieuwe familie in het Lacrimas-weeshuis.

Als je terugkijkt op de afgelopen veertien jaar met Christopher in Lacrimas Profundere, waarom denk je dat hij de band die hij zelf oprichtte heeft verlaten?

Ho even! Ik was het die de band begon! Mijn broer kwam er pas een paar maanden later bij, haha. Het was een moeilijke tijd waarin we veel discussieerden. We hebben er alles aan gedaan om de line-up intact te houden, maar het werd ons na een tijdje wel duidelijk dat Christopher geen tijd meer heeft voor de tours en festivals. Bovendien zijn er genoeg dingen die hij liever doet dan douchen in vieze clubs, slapen in aftandse hotels of uren achter elkaar in een bus zitten. Voor mijzelf en de andere bandleden geldt dat we alles over hebben voor die 40 minuten op het podium. Ik zie de Nightliner als een vijfsterren hotel, de wasserette om de hoek van de club is mijn badkamer en de tent bij het podium is het Hilton! Met bandleden die deze bizarre omstandigheden niet willen trotseren om een doel te bereiken kun je niet verder. Mijn broer wilde dit niet langer. Het is niet altijd even gezond en mijn broer wil ouder worden dan 45, daar heb ik begrip voor.

Kostte het veel moeite om een vervanger te vinden? Ik begreep dat toen Christopher ermee stopte, eerst jullie bassist Peter de zang overnam.

Lacrimas Profundere - Songs For The Last ViewDat klopt. Peter heeft ons uit de brand geholpen zolang we nog geen juiste vervanger hadden. We wilden namelijk geen concerten annuleren. We hebben honderden audities gedaan. Je wil niet weten wat zich tegenwoordig allemaal zanger noemt! We hebben ook hele goede zangers langs zien komen, maar het was allemaal net niet wat we zochten. Ik had net een optreden achter de rug toen ik zag dat Rob me een link naar de MySpace-pagina van zijn toenmalige band had gestuurd. Rob is een grote Lacrimas-fan en wilde weten wat ik van zijn muziek vond. Ik was gelijk weg van zijn diepe zang. Twee e-mails en een telefoontje later stond hij bij ons in de repetitieruimte. De eerste paar nummers dat hij zong dacht ik 'dit kan niet, het lijkt wel of m'n broer naast me staat!' Rob drinkt, rookt en draagt zwarte kleding. Ik vind hem een wilde combinatie van Davey Havok, Ville Valo en Jyrki 69. Genoeg interessants om mee in zee te gaan dus!

Werkten jullie dit keer weer samen met producer John Fryer?

John heeft het de vorige keer enorm goed gedaan, dus waarom zouden we de satijnzwarte motor van onze Ford Mustang vervangen? Filthy Notes For Frozen Hearts heeft veel deuren voor ons geopend. We zijn nog steeds onder de indruk van wat hij voor ons heeft gedaan, maar ook voor bands als HIM, Paradise Lost en Cradle Of Filth. John weet precies wat goed is voor onze songs. Bier en whiskey was verboden in de studio. Het voordeel daarvan was dat we zonder kater ons werk konden doen!

Was het een moeilijk opnameproces, omdat je met een nieuwe zanger te maken had?

Ik vond het niet anders dan tijdens de opnames voor Filthy Notes For Frozen Hearts, omdat we weer met John Fryer werkten.

In sommige nummers lijkt Rob als twee druppels water op Ville Valo, bijvoorbeeld in And God's Ocean. In andere nummers klinkt hij weer totaal anders. Hoe hebben jullie trouwste fans hier op gereageerd?

Voor ons was het heel belangrijk dat hij in de buurt zou komen van Christopher. Wat ik tot nu toe gehoord heb, vinden de fans hem geweldig!

Wat ik ook opvallend vind aan Songs For The Last View zijn de drums, die erg energiek klinken.

We zochten een echte rock sound. Daarvoor kwamen we terecht bij Masterdisk in New York, dat eerder werkte met grote namen als Metallica, Aerosmith en Pantera. Wat zij met het geluid hebben gedaan is geweldig! We zochten een mastering studio die nog nooit met een gothicband hadden gewerkt en Masterdisk is bekend vanwege hun heavy producties. Roger en de jongens van Masterdisk hebben fantastisch werk geleverd. Het is ongelooflijk, iedereen heeft wel een cd in huis die daar vandaan komt. Voor ons was het een geweldige ervaring om samen te werken met een beroemde engineer die eerder werk leverde voor Disturbed, Overkill en de namen die ik eerder noemde.

Is Songs For The Last View een logische volgende stap na Filthy Notes...?

We hebben gevonden wat we zochten: we zijn de whiskey in de coca-cola van HIM en de gin in de tonic van The 69 Eyes! Dit album injecteert de gevoelens die we hebben tijdens een tour regelrecht in je aderen. De geur van de straat, de rooklucht in de Nightliner en de rode wijn van gisteravond. We hebben veel opgestoken van de tours met Apocalyptica, Lacuna Coil en The 69 Eyes. We zijn naar Engeland, Ierland, Nederland, Spanje, Griekenland, Mexico, Frankrijk, Turkije en Estland geweest, om maar wat landen te noemen. Alles wat we hebben meegemaakt heeft ons nieuwe album benvloed en er voor gezorgd dat Lacrimas Profundere een betere band is geworden. Het is inderdaad de volgende logische stap, maar de lift pakken we nooit!

Lacrimas Profundere

De zangeres in The Shadow I Once Kissed heeft een mooie stem. Wie is ze, hoe zijn jullie met haar in contact gekomen en waarom hebben jullie ervoor gekozen om haar mee te laten zingen op Songs For The Last View?

De schaduw is de snelle rijstrook die je zwarte Mustang naar de hangover highway brengt! Zonnebril op, stereo op volume 10 en de groeten van James Dean! Voor ons eerbetoon aan het geweldige Sisters Of Mercy hadden we een zangeres nodig. Dani is een goede vriend van onze drummer en John vond haar stem ook geweldig, dus ze kwam n dag naar de studio en dat is het hele verhaal.

Naast de normale albumversie is er ook een special edition verkrijgbaar, met vier bonustracks en een dvd. Zijn dat nieuwe nummers en wat staat er op de dvd?

We hadden vijftien nummers geschreven voordat we de studio indoken en waren geenszins van plan om er ook maar n weg te gooien. We hebben ze dus allemaal opgenomen en degenen die het best binnen het concept van het album pasten hebben we op de normale versie gezet. De bonustracks zijn dus geen slechte bootlegtracks, maar compleet nieuwe nummers. De dvd heeft bloed, zweet en tranen gekost omdat we wilden voorkomen dat we er een zouden maken die na n keer kijken op de stapel softpornfilms van je pa terecht komt. We wilden geen saaie dvd maken, maar iets speciaals. Daarvoor hebben we hard gewerkt, veel zelf opgenomen zodat de kijker dichtbij de realiteit van het leven in Lacrimas Profundere komt.

Ik zag jullie vorig jaar in Tilburg met Apocalyptica. Hoe was het om met hen te touren?

Dat was een geweldige tour! Het zijn hele vriendelijke jongens en de tour heeft ons veel nieuwe fans bezorgd, vooral in Engeland. We vechten voor elke fan en wat dat betreft was deze tour uitstekend.

Zijn er landen waar Lacrimas Profundere het in het bijzonder goed doet?

In Duitsland halen we de charts wel eens. Ook in Mexico doen we het goed en nu dus ook in Engeland.

[ Terug naar de Interviews ]