Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-07-2021

Lacrimas Profundere - Antiadore
Jaar van release: 2013
Label: Napalm Records
Lacrimas Profundere - Antiadore
De laatste jaren is het Duitse Lacrimas Profundere steeds verder het pad van de commerciële, pakkende gothicrockliedjes ingeslagen. De oorspronkelijke mengeling van gothic en doom is daardoor op de achtergrond geraakt, wat veel fans van het eerste uur ongetwijfeld tegen de borst heeft gestoten. Desondanks heeft deze band ook in de ‘nieuwe stijl’ een aantal fijne plaatjes gemaakt, waarvan Filthy Notes For Frozen Hearts toch wel het lekkerst in het gehoor lag.

Ook op Antiadore, het tiende album van de Duitsers, wordt er niets van dat ingeslagen pad afgeweken. Blijkbaar hebben Oliver Schmid en zijn kompanen hun draai gevonden, want dit nieuwe album wijkt nauwelijks af van zijn voorganger The Grandiose Nowhere. Dat kan dan ook als een zwaktebod gezien worden, maar daar staat tegenover dat Antiadore genoeg sterke nummers bevat om de critici de mond te snoeren. De band doet dan ook waar het goed in is: catchy, pakkende nummers verpakken in een warme, druilerige atmosfeer waarin de hijgerige snikstem van Rob Vitacca het best tot zijn recht komt. Er zullen ongetwijfeld weer de nodige gothicmeisjes zijn die ervan smelten, maar ook reguliere metalfans kunnen niet ontkennen dat het materiaal heerlijk wegluistert.

Vooral de eerste helft van Antiadore bevat een handvol prima songs. Opener My Release In Pain klinkt vertrouwd. Het hierop volgende titelnummer springt er vooral uit door zijn erg lekkere refrein. Ook Dead To Me kent zo’n heerlijk pakkend refrein, dat subtiel wordt aangevuld door zwoele pianotonen. Maar ook de fraaie, opmerkelijke semi-ballad Head Held High en het rockende Remembrance Song verdienen een eervolle vermelding. Toch staan er ook wel wat minder opmerkelijke nummers op dit album. Zo zijn nummers als All For Nothing en A Sigh bijvoorbeeld een beetje zoutloos. Het is een euvel waar Lacrimas Profundere wel eerder last van heeft gehad, iets dat ook geldt voor het gevaar van onderlinge inwisselbaarheid dat nog steeds sporadisch op de loer ligt.

Antiadore biedt dus vertrouwde kost voor de liefhebbers van deze band. Het is weliswaar niet het beste album van de heren geworden, maar klinkt desondanks nog verrassend sprankelend. Het loont zich overigens om de digipack te bemachtigen, want daar staan met Words en A New Scar twee puike bonustracks op.

Tracklist:
1. My Release In Pain
2. Antiadore
3. What I'm Not
4. All For Nothing
5. Dead To Me
6. Abandon
7. Still In Need
8. Deny For Now
9. Head Held High
10. My Chest
11. Remembrance Song
12. A Sigh
13. Words (Bonus Track)
14. Doomed And Unarmed (Bonus Track)
15. A New Scar (Bonus Track)

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 november 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 04-11-2013 om 09:53u
Score: 80 / 100

Prima review, maar volgens mij komen ze nog steeds uit Duitsland ;-)

Reactie van Rik op 04-11-2013 om 10:02u
Score: 78 / 100

Oei, thanks voor het spotten! ;) Geen idee hoe ik bij Italië kom....

Reactie van Een Metalfan op 04-11-2013 om 10:28u
Score: 80 / 100

You're welcome. Laten we het er maar op houden dat het komt door de bandnaam in combinatie met de naam van de zanger. En het is ook nog maandag.....