Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Interview: Runemagick
Met Nicklas Rudolfsson
Door Kristof
Geplaatst in augustus 2006

Eén van de betere en originelere doommetalbands van de laatste jaren is ongetwijfeld het Zweedse Runemagick. Nieuwe albums vol trage muziek volgen elkaar in snel tempo op met als voorlopig hoogtepunt misschien wel het nieuwe Invocation Of Magick. Een kort interview met oprichter/zanger/gitarist Nicklas Rudolfsson is dus wel op zijn plaats.

Runemagick

Invocation Of Magick is me toch wel weer een doomplaat zeg! De sound is trouwens weer een beetje aangepast, Runemagick blijft zich dus duidelijk ontwikkelen...

Dank! Het is moeilijk te omschrijven, maar ik vind ons huidige geluid beter als de vorige platen en muzikaal denk ik dat onze huidige stijl balanceert tussen onze laatste drie albums.

Kan je ons iets meer vertellen over de nieuwe magische teksten?

Die liggen in het verlengde van onze vorige albums. Teksten over niets of over iets dieper... de luisteraar moet zijn eigen wereldje maar schilderen bij onze woorden en muziek. Maar er is overigens wel een probleem met Invocation Of Magick want de eerste print, 999 digipacks om exact te zijn, bevat geen teksten. Dus je zal extra goed moeten luisteren. Als die eerste print uitverkoopt, zullen we dat in de volgende oplage zeker oplossen. En we zullen onze teksten binnenkort ook op onze webstek plaatsen.

Jullie zijn altijd zeer productief geweest. Kunnen jullie niet stilzitten?

Inspiratie en creativiteit drijft ons. We houden er gewoon van om te componeren en we spelen heel graag deze muziekstijl. Anders zouden we nooit zo productief kunnen zijn.

Welke bands hebben Runemagick het meest geïnspireerd?

Het laatste jaar zijn wij wellicht zelf onze grootste invloed. Maar we krijgen nog steeds inspiraties door naar bands als Celtic Frost, Autopsy, Tiamat, Entombed, Candlemass, Sabbath, Coroner enzoverder te luisteren.

Persoonlijk hoor ik ook blackmetal invloeden op de nieuwe plaat. De donkere, herhalende, hallucinerende en atmosferische groove doet we soms denken aan oude Burzum en Bathory platen.

Runemagick - Invocation Of MagickEigeniljk hebben we nooit echt veel naar Burzum geluisterd, maar Bathory is dus wel een oude invloed van ons. We houden er van om een groove en een atmosferisch gevoel in muziek te leggen.

Hebben jullie speciaal materiaal om zo heftig te klinken?

Speciaal materiaal? We gebruiken gewoon dezelfde oude instrumenten als altijd. Gitaar, bas en drums. Soms met een aangepast keyboardeffect of wat samples.

De geschiedenis van Runemagick is vrij complex. Je kunt de geschiedenis van de band verdelen in drie periodes met telkens andere muzikanten. Heb je nog steeds contact met de oude leden en hoe kijk jij naar die oudere periodes?

Met enkele van hen heb ik nog steeds contact. Zoals Robert die nu onder andere in Death Breath speelt, maar ook met Frederik Johansson spreek ik nog. Onze eerste periode is meer een demostadium voor mij en die talrijke line-up veranderingen kleurde de muziek toch heel erg. Alle leden hebben altijd hun eigen ding in de muziek van Runemagick gelegd, ook al componeerden ze niets. Het eerste echte Runemagick album voor mij is Enter The Realm of Death.

Maar langs de andere kant voel ik dat met onze huidige periode/line-up Runemagick een totaal andere band is en dat eigenlijk Darkness Death Doom ons eerste album is. Dat komt omdat de andere leden ook muziek schrijven en zelfs kernideeën hebben over de riffs.

Speelt een van de huidige drie Runemagick leden nog in andere bands of projecten?

Ik ben min of meer actief in undergroundprojecten als The Funeral Orchestra, Domedag en Nirux. Ik weet niet of er van een van die projecten dit jaar nog een release komt. Emma speelt ook in The Funeral Orchestra en Daniel ‘Mojjo’ speelt ook in veel bandjes maar is nu vooral gefocust op zijn nieuwe band genaamd Engel.

Wat is je favoriete band op Aftermath Music?

The Funeral Orchestra! Hehe, dat is een grapje. Neen, de laatste Reverend Bizarre 7” is best goed.

Doom is altijd een van mijn favoriete stijlen muziek geweest. De trage maar dodelijke riffs, de speciale atmosfeer en intensiteit...het is moeilijk om de schoonheid van doom te omschrijven. Wat betekent doom voor jou?

Doom metal is voor mij Candlemass. En daarna kwamen er honderden soorten of subdoom. Persoonlijk hou ik van trage riffs met veel groove en gevoel. Maar het snellere spul vind ik soms ook gaaf.

Tijd om hier te komen spelen. Er zijn hier in de Benelux wel enkele leuke kleine doomfestivals.

Er is geen enkele tour of zelfs apart concert geboekt tot nu toe.

Laatste vraag. Ik ken niet echt veel Runemagick fans, maar diegene die ik ken, zijn wel erg grote fans. Waarom scoort Runemagick niet bij de standaard metalfan?

Ik weet het niet. Misschien omdat we onszelf niet erg veel promoten en omdat we niet lijken op een of andere Alice Cooper horrorshow. Of misschien is de muziek gewoon te moeilijk...

[ Terug naar de Interviews ]