Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Runemagick - On Funeral Wings
Jaar van release: 2004
Label: Aftermath Music
Runemagick - On Funeral Wings
Liefhebbers van het Zweedse death/doom trio Runemagick weten inmiddels wel wat ze van een nieuw album kunnen verwachten. "On Funeral Wings" ligt uiteraard in het verlengde van de zeer vlot achter elkaar uitgebrachte voorgangers "Requiem of the Apocalypse", "Moon of the Chaos Eclipse" en het onvolprezen "Darkness Death Doom". Laatstgenoemde presenteerde zichzelf als het ultieme Runemagick album, waarin alle elementen die de sound omvatten tot in het fijnst geperfectioneerd waren. Ik heb de plaat na het schrijven van de recensie dan ook nog vele malen beluisterd. Het (korte) wachten was op het volgende werkstuk. Eerlijk gezegd verwachtte ik niet dat Runemagick met een beter album zou komen en nu ik "On Funeral Wings" een paar dagen in huis heb, blijkt dat mijn verwachtingen terecht waren.

Voordat dit weer een recensie van immense proporties wordt, zal ik maar met de deur in huis vallen: "On Funeral Wings" is een goede plaat met een aantal zeer sterke nummers, maar 73 minuten is toch echt te lang voor een band met een sound zo monotoon als Runemagick. De speelduur van bijvoorbeeld "Requiem of the Apocalypse" kon ik nog wel aan, maar na een uurtje heb ik het wel bekeken. Eigenlijk vind ik vijftig minuten wel genoeg. Het is jammer dat Rudolfsson en consorten er zo'n uithoudingsslag van maken, want het materiaal is wel weer dik in orde. Runemagick lijkt wel ergens een geheime fabriek te hebben waar de hele dag niets anders dan vette riffs geproduceerd worden. Nummers als "Rise of the 2nd Moon", "On Funeral Wings" en "In a Darkened Tomb" komen als vanouds lekker bulderend uit de speakers zetten en de productie is wederom zeer krachtig. Materiaal zo memorabel als dat van "Darkness Death Doom" heb ik echter niet kunnen vinden. Misschien dat de band toch wat te vlot is met het schrijven van nieuwe nummers.

"On Funeral Wings" is wederom een sterke release van de Zweedse meesters van de robuuste riff, maar ik vraag me af Runemagick met "Darkness Death Doom" al niet alles gezegd heeft wat er te zeggen valt. Ik ben erg benieuwd naar de volgende stap, want die gaat bepalen of ik geïnteresseerd blijf in deze band.

Tracklist:
1. Monolithic Death
2. Rise of the 2nd Moon
3. On Funeral Wings
4. Dragon of Doom
5. Hyperion
6. Ocean Demon
7. Emperor of the Underworld
8. Trifid Nebula
9. The Doomsday Scythe
10. Riders of Endtime
11. In a Darkened Tomb
12. Black Star Abyss
13. Wizard With the Magick Runes

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 20 april 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]