Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Runemagick - Darkness Death Doom
Jaar van release: 2003
Label: Aftermath Music
Runemagick - Darkness Death Doom
Godver, wat is deze band er over de jaren op vooruit gegaan. De originele, eigenzinnige stijl die Runemagick op inmiddels het vijfde studio-album laat horen, staat in scherp contrast met de aardige, doch onopmerkelijke death metal van het debuut. De Zweden lieten over de laatste paar albums al wat invloeden uit het doom genre doorschemeren, maar met "Darkness Death Doom" heeft de band z'n pas écht z'n draai gevonden.

De titel van het album is goed gekozen: de muziek van Runemagick is werkelijk als een muzikale incarnatie van duisternis, dood en doem. Opvallend is dat de doom invloeden duidelijk de overhand hebben; zelfs de snellere stukken kennen eerder doom riffs dan death metal riffs, en ook de productie en het heerlijk stoffige, bombastische drumwerk refereren sterk aan het genre dat doorgaans als muzikale verkondiger van doem wordt beschouwd.
De vocalen van Runemagick-brein Nicklas Rudolfsson doen op dit album een stapje terug. Na de eerste drie nummers duiken zijn grunts nog maar schaars op, wat een interessante ontwikkeling is. Door het schaarse gebruik van vocalen nemen de riffs een wat belangrijkere positie in, en zijn ze hierdoor beter in staat om hun beklemmende, broeierige effect toe te passen. Ondanks dat Rudolfsson een prima grunter is, is deze meer instrumentele aanpak even fris als bevorderlijk voor de Runemagick sound.

Laat ik nog snel even een aantal van de sterkste nummers behandelen. Door middel van het uitstekende eerste nummer, "Ancient Incantations", leggen de Zweden gelijk al hun kaarten op tafel. Loodzware stoner/doom riffs, gortdroge grunts en spannende versnellingen en vertragingen. Het daaropvolgende "Eyes of Kali" sluit daar prima op aan, en presenteert zich als een meer uptempo nummer, waarin de death metal invloeden wat sterker doorklinken. Niettemin barst dit nummer ook van de doom riffs. Het nummer eindigt met een heerlijk langdradig stukje drumwerk. Na het uitstekende "The Venom" weet "Darken Thy Flesh" zeer te overtuigen als stevige, onheilspellende doomer. Zonder meer mijn favoriet van dit album. Nu kan ik maar beter ophouden, want ook nummers als "Doomed" en "Winter" komen in aanmerking voor een uitgebreide aanprijzing. Laten we het er maar gewoon op houden dat er geen zwak nummer op "Darkness Death Doom" staat.

Runemagick heeft mij zeer weten te verassen met deze parel van een doom/death plaat. Doomers die Runemagick in het verleden als onopmerkelijke death metal band afschreven, zouden er goed aan doen om dat allemaal te vergeten en als de bliksem deze bak onheil aan te schaffen.

Tracklist:
1. Intro - CDXLIV
2. Ancient Incantations
3. Eyes of Kali
4. The Venom
5. Darken Thy Flesh
6. Doomed
7. Eternal Dark
8. DDD
9. Winter
10. Outro - 444

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 4 juli 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]