Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Interview: Paul Di'Anno
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2003

Paul Di'Anno is voornamelijk bekend vanwege de twee albums die hij met Iron Maiden opnam. Nog altijd treedt de engelse zanger op, en nog altijd speelt hij veel Iron Maiden nummers. Na het concert wat hij op 11 januari in Dordrecht gaf sprak ik met Paul, onder andere over zijn solo albums en zijn biografie. Ondanks dat het na afloop erg rumoerig en gezellig was in de kleedkamer was er toch nog wel een leuk gesprek met Paul te voeren.

Hoi Paul, hoe gaat ie?

Erg goed!

Je had het wel naar je zin op het podium he?

Zeker, maar het was wel wat vreemd hoor. Het was het eerste concert sinds iets voor kerst, toen we de tour afsloten. We zijn ongeveer anderhalf jaar op tour geweest. En ik voelde me niet zo lekker. Ik ben onlangs in het ziekenhuis geweest, er zat een bloedprop in m'n hoofd die ze eruit gehaald hebben.

Toch leek je je wel goed te voelen op het podium.

Ja het was wel ok, maar het was de eerste keer sinds ik uit het ziekenhuis ben. Laatst speelde ik met m'n punkband en toen zakte ik in elkaar op het podium, en kon ik de show niet afmaken. Daar baalde ik wel van. Vlak erna ben ik naar het ziekenhuis gegaan, en dit was de 1e keer dat ik weer op de planken stond sindsdien. We wilden dus even aankijken hoe het zou gaan. Ik heb ook nog last van m'n rug en van m'n been.

Ja dat was te zien, je liep niet erg makkelijk.

Dat komt doordat ik in m'n been geschoten ben.

Oh? Wanneer was dat?

Lang geleden, zo'n 10 jaar terug in de Verenigde Staten. Toen ik nog bij een bende zat.

Vanavond was je dan weer 's in Nederland. Herinner je je eerste optreden in Nederland nog?

Nee, het spijt me. Ik treed zo vaak op, ik kan me ze echt niet allemaal herinneren.

Je bent altijd op tour toch?

Ja, daar lijkt het inderdaad erg veel op.

Wat is voor jou "thuis"?

Sao Paulo. Ik heb ook nog een huis in Engeland. Met kerst was ik thuis, maar ik ben er bijna nooit. Hierna gaan we naar India, aanstaande donderdag. We zijn de eerste metal band die daar ooit spelen, dus dat is wel tof. Maar we doen maar 1 show daar. Daarna ga ik terug naar Engeland, ik moet terug naar het ziekenhuis anders ga ik dood hahaha.

Dus je gaat naar India voor slechts 1 optreden?

Ja, waarom niet? Wat moeten we anders doen? Een beetje thuis zitten? Als we daarvan terugkomen ga ik m'n vriendin ophalen. Ik zie haar niet erg vaak want we zijn altijd op tour. We zijn al zeven jaar samen weet je. In juni gaan we samen op vakantie naar Portugal, en dan ga ik haar hopelijk ten huwelijk vragen.

Oh, gaaf!

Zeker! En als ze ja zegt gaan we terug naar Sao Paulo.

Je laatste album, Nomad, heb je niet met Killers opgenomen, maar met wat Braziliaanse muzikanten. Komt er nog een album met hun?

Zeker, we doen er nog een. Ik laat hun de muziek schrijven. Ik ben zelf aan het schrijven voor m'n solo materiaal. Paulo, een van de muzikanten, is terug naar Brazilie, om te schrijven, en als ik dan terug ga gaan we de studio in. Maar ook met Killers gaan we dit jaar nog een album opnemen.

Hoe combineer je die twee? Of hou je ze juist gescheiden?

Ik houd ze strikt gescheiden. Dat moet ook wel. Het Nomad spul is veel zwaarder dan wat ik met Killers doe. Maar ik doe zoveel, het is echt een gekkenhuis. Laatst was ik samen met de jongens van Sepultura, en nu denkt iedereen in Zuid-Amerika dat ik bij Sepultura zit.

Het Nomad album kreeg best goeie reviews, maar het is onmogelijk te vinden in de winkels. Weet jij hoe dat komt?

Omdat die gozer in Brazilie een eikel is, hij heeft het niet goed geregeld. Je kan hem wel als import krijgen, maar dan betaal je ook een hoop meer. Het is dacht ik alleen in Zuid Amerika uitgebracht, en daar doen we het erg goed, gek genoeg.

Het laatste nummer op Nomad is meer een hardcore nummer. Doe je dat wel vaker?

Jazeker. Ik kom uit een punk band namelijk. En we gaan nog veel meer van dat materiaal doen.

Is dat waar je echte passie ligt?

Ja, dat is altijd al zo geweest. Ik hou niet echt meer van heavy metal. Ik had geluk dat ik er wat succes mee had, maar nu hou ik er niet meer zo van.

Je hebt aardig wat verschillende dingen gedaan in de loop der jaren he?

Ik probeer het zo gevarieerd mogelijk te houden.

Je laatste live album, The Beast Live, waar was dat opgenomen?

Paul Di'Anno Oh, die is in de loop der jaren opgenomen, op verschillende optredens. Eigenlijk al vanaf 1980. We wilden de opnames weggooien maar de fans willen ze horen. We speelden eens 5 avonden achter elkaar in Sao Paulo. Na de eerste dag was er al een bootleg van te koop. Toen besloten we het maar zelf uit te brengen, een soort officiele bootleg. De fans willen het nu eenmaal horen he.

Vorig jaar kwam je biografie uit. Heb je 'm zelf geschreven?

Ik zal eerlijk met je zijn: ik had wat hulp. Ik kan me de helft namelijk niet meer herinneren. Iemand anders heeft het geschreven, want ik hou geen dagboek bij.

Hoe is dat balletje gaan rollen?

De uitgevers vroegen me of ik het wilde doen, maar ik heb dat eerst afgeslagen, twee jaar lang. Toen heb ik het nog eens goed met m'n ex-vrouw besproken. Ze is ook m'n beste vriend namelijk. Ze zei dat ik het toch moest doen, dus heb ik het maar gedaan.

Waar is het te koop?

Je kan het waarschijnlijk online wel kopen op Amazon.com, want ik denk niet dat het hier uitgebracht is. Het is in Zuid en Noord Amerika uitgebracht, en ook in Engeland dacht ik. Mijn vriendin wil het nog altijd eens lezen. Maar als ze dat doet wil ze me niet meer denk ik, dan krijgt ze een hartaanval hahaha.

Waar begint het boek? In je jeugd?

Nee, niet echt. Er staat wel wat in over m'n jeugd, dat ik opgegroeid ben in Oost London. En natuurlijk een stuk over Iron Maiden. Met Iron Maiden was het al een gekkenhuis, maar het werd alleen maar erger toen ik bij Battlezone zat. En ik zat bij een bende, ik ben een Crips lid.

Heb je daar al die tattooages vandaan?

Ja, en toen ik in de bak zat.

Wat is je favoriete tattooage?

Mijn West Ham United tattooage natuurlijk!

Je bent een echte fan?

Zeker. Altijd al geweest, en dat zal ik altijd zijn.

Ok, terug naar je boek. Ben je blij met hoe het uitgepakt heeft?

Paul Di'Anno na het concert in Dordrecht, met ondergetekende Jahoor. Maar niet iedereen is er zo blij mee. M'n eerste vrouw heeft het gelezen. Ze is dan wel m'n beste vriend, maar ze klaagde dat zij er niet in genoemd wordt. Nu is ze dus kwaad op me. Ze zei: "Het gaat over jouw leven, dus waarom word ik er niet in genoemd? Ik was je eerste vrouw en de moeder van je kinderen notabene!". Ik heb haar er niet in genoemd om haar te beschermen, want er staat erg veel shit in het boek wat niet zo fraai is.

Nu je het toch over je familie hebt: vorig jaar in Belgie kwam je zoon op het podium he? Doet hij dat wel vaker?

Ja. Hij heeft ook zijn eigen band, een hardcore punk band. Vaak als we in London spelen komt hij een nummertje mee spelen.

Denk je dat hij ook eens op je album te horen zal zijn?

O ja, zeker. En ik ook op dat van hem als hij dat wil.

Onlangs kwam er van Iron Maiden een boxset uit met oude opnames. Heb je ze al gehoord?

Nee, nog niet. Dat zijn die BBC opnames toch?

Ja. Daar wilde ik je wat over vragen. Killers heeft daarop andere text. Hoe zit het daarmee?

Toen we dat nummer in het begin speelden hadden we nog geen goeie text. Toen heb ik snel wat texten geschreven zodat we in ieder geval het nummer konden spelen. Toen we het album gingen opnemen heb ik er nieuwe text bij geschreven, die een stuk beter waren.

Laatste vraag: waarom muziek?

Omdat het waarschijnlijk de enige keer is dat ik me kan uitdrukken, of een deel van me overdragen naar anderen. Het is fantastisch om te zien hoe het publiek reageert. Als ze het naar hun zin hebben is dat de beste drug ter wereld. Het kan dan echt niet beter, geen poeder of pil kan daar tegenop. Ik vind het dan ook te gek om live te spelen. Maar soms is dat moeilijk, vooral vanwege m'n rug en been. Ik zou eigenlijk niet eens moeten optreden vanavond, maar ik kan gewoon geen nee zeggen.

[ Terug naar de Interviews ]