Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Paul Di'Anno, Methusalem en Slam
Op 11 januari 2003 in Bibelot, Dordrecht
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
Een metalfestival in de Bibelot in Dordrecht, dat is blijkbaar een terugkerend evenement, al was ik er nog niet eerder geweest. Dus, zaterdag 11 januari was het dan toch eens tijd om daar naartoe te gaan. De echte reden: de legendarische Paul Di'Anno en zijn band Killers stonden op het programma, en ik wilde hem toch wel eens live zien. Twee Nederlandse bands speelden er die avond ook, Methusalem, en de lokale band Slam.

Slam opende de avond, maar er op terugkijkend waren ze de vreemde eend in de bijt. Ze spelen harde rock gecombineerd met wat funk-elementen, en zijn duidelijk beinvloed door de Red Hot Chili Peppers (waarvan ze nog een stukje speelden ook). Niet onaardig om even naar te luisteren, maar het begon me redelijk snel te vervelen.

MethusalemAls tweede band stond het nederlandse Methusalem op het programma. Wat zij brachten was al een stuk beter, namelijk degelijke heavy metal. Daar waar het Slam niet erg lukte om het publiek goed in beweging te brengen lukte het Methusalem wel, want hier en daar waren toch wat headbangers te zien. De band speelde nagenoeg alleen eigen materiaal, behalve afsluiter Breaking The Law was natuurlijk van Judas Priest. Jammergenoeg was het geluid verre van goed, maar ondanks dat was het best lekker om te horen.

Daarna was het tijd voor de man waar bijna iedereen wel voor gekomen was, voormalig Iron Maiden zanger Paul Di'Anno. Welke band hij bij zich heeft maakt de meesten waarschijnlijk niet veel uit, maar het betrof zijn band Killers, waarmee hij o.a. de albums Murder One, Menace To Society en het live album Live At The Whiskey gemaakt heeft. De band opende met het nummer Marshal Lokjaw, van het album Murder One. Van dat album kwamen ook de songs Dream Keeper en The Beast Arises, welke later in de setlist volgden. Maar het merendeel van de nummers bestond toch uit Iron Maiden materiaal, wat eigenlijk iedereen wil horen.

MethusalemVeel Maiden nummers dus, natuurlijk allemaal uit de beginjaren van de band, toen Paul twee albums met hun opnam. Maar liefst 9 nummers, dus ongeveer de helft van wat hij met de band gedaan heeft. Tussendoor zaten dan nog de 3 hiervoor genoemde nummers, waarbij het publiek toch beduidend stiller was. De Maiden nummers begonnen met Prowler, gevolgd door Wrathchild en Murders In The Rue Morgue. Daarna volgden Strange World en Killers, waarvan ik moet zeggen dat ik erg blij was dat ze die twee speelden. Remember Tomorrow en Sanctuary ronden de set af, en als toegift kwamen Phantom Of The Opera en Running Free aan bod. De liefhebbers van vroege Maiden nummers konden tevreden zijn.

Tussen de nummers door lulde Paul aardig wat met het publiek, maakte hij wat grappen waarbij o.a. de Spice Girls en Las Ketchup het moesten ontgelden, en liep ook aardig wat te klagen over dat het geluid kut was. En hij had wel gelijk, want het geluid was verre van optimaal. Toch hadden Paul en z'n band het zichtbaar naar hun zin op het podium. De band zette geen slechte versies neer van de Iron Maiden klassiekers, maar het was goed te horen dat ze een stuk minder geroutineerd zijn dan de echte Maiden. Hier en daar zaten er wat foutjes in, maar dat mocht de pret gelukkig niet drukken. Het was een zeer leuk optreden.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 13-01-2003 om 12:29u


Paul Di'Anno is echt een zielige gast geworden. Hij ziet er niet uit, heeft constant een grote bek en een kut attitude en hij teert nog op het spelen van Maiden nummers terwijl ie ze wel afzeikt. Ik vond m geweldig bij maiden, maar nu is t echt n kluns. UP THE IRONS!!!

Reactie van dimmusoldier op 14-01-2003 om 12:25u


ik heb t best naar mn zin gehad die avond :)

Reactie van Een_Metalfan op 16-01-2003 om 22:48u


Bibelot rulez! :D

Reactie van Wolfgard op 18-01-2003 om 16:37u


Paul was natuurlijk een fantastisch zanger die met zijn rauwe stem Iron Maiden naar bekendheid leidde en persoonlijk vind ik Killers een van de beste albums die ze ooit maakten, Iron Maiden het debuut was wel aardig, maar teveel invloeden uit de rock and roll en punk, met name in de refreinen. Natuurlijk heeft Bruce Dickinson ze verder naar grotere hoogten geleid, maar toch is Paul een hele goede zanger. Helaas door druggebruik en te veel roken klinkt z'n stem kapotter dan ook, en ook altijd dat geflirt met punk... jammer dat een pracht zanger als Paul Di anno zo ten onder gaat terend op oude roem..als hij zo doorgaat met die attitude dan valt z'n goede naam steeds meer weg.

Reactie van Een_Metalfan op 24-01-2003 om 12:05u


Toch even enkele bemerkingen over wat ik hier lees: "Paul Di''Anno is echt een zielige gast geworden. Hij ziet er niet uit, heeft constant een grote bek en een kut attitude en hij teert nog op het spelen van Maiden nummers terwijl ie ze wel afzeikt. " Waarom zou ie geen maidensongs spelen??? Daar heeft ie even goed recht op als Steve "dickhead" Harris. "Helaas door druggebruik en te veel roken klinkt z''n stem kapotter dan ook, en ook altijd dat geflirt met punk... " Persoonlijk vind ik Paul zijn stem nu beter dan bij Maiden. Beluister eens een Live-opname van nu en een live-opname met Maiden "jammer dat een pracht zanger als Paul Di anno zo ten onder gaat terend op oude roem..als hij zo doorgaat met die attitude dan valt z''n goede naam steeds meer weg. " Zoals ik eerder al zei mag Paul toch ook zijn nummers van bij Maiden spelen!!! Laat ons eens inbeelden dat je naar een optreden v

Reactie van Een_Metalfan op 24-01-2003 om 12:05u


Toch even enkele bemerkingen over wat ik hier lees: "Paul Di''Anno is echt een zielige gast geworden. Hij ziet er niet uit, heeft constant een grote bek en een kut attitude en hij teert nog op het spelen van Maiden nummers terwijl ie ze wel afzeikt. " Waarom zou ie geen maidensongs spelen??? Daar heeft ie even goed recht op als Steve "dickhead" Harris. "Helaas door druggebruik en te veel roken klinkt z''n stem kapotter dan ook, en ook altijd dat geflirt met punk... " Persoonlijk vind ik Paul zijn stem nu beter dan bij Maiden. Beluister eens een Live-opname van nu en een live-opname met Maiden "jammer dat een pracht zanger als Paul Di anno zo ten onder gaat terend op oude roem..als hij zo doorgaat met die attitude dan valt z''n goede naam steeds meer weg. " Zoals ik eerder al zei mag Paul toch ook zijn nummers van bij Maiden spelen!!! Laat ons eens inbeelden dat je naar een optreden van Di'Anno gaat en hij geen enkel maiden-nummer speelt, u ontgoocheling zou zeer groot zijn.

Reactie van motorhead fan op 13-08-2010 om 19:41u


vandaag had ik het met een collega over (wij zijn ook iron maiden liefhebbers) dat Maiden hun nieuwe album the final frontier heeft uitgebracht. Daarbij kaartte ik direct aan dat ik Iron maiden en Killers de beste albums vind, en je weet wie daar de vocalen op verzorgd. Ok, dat een goede zanger door een destructieve levensstijl zijn carriere bij Iron Maiden op het spel zette is jammer, want ik had graag nog wat Iron Maiden albums gewenst met Paul.
Het zij zo. Wel fantastisch dat Di'Anno niet definitief stop met muziek want een echte diehard gaat door tot die tussen 6 planken licht en dan nog gewoon doorgaan. Life after death.