Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Concertreview

Paul Di'Anno en Martyr
Op 20 december 2014 in De Schaaf, Leeuwarden
Een review door Marcel
Die Paul Di'Anno toch. Een tijd geleden kondigde hij nog zijn pensioen aan in verband met gezondheidsklachten, maar toch blijft hij nog even actief in de metalscene. Sterker nog: hij heeft zelfs met zijn huidige begeleidingsband een hele nieuwe groep opgericht: The Architects of Chaoz. Weinig mensen zullen de beste man kennen van dit project of van zijn solomuziek. Nee, Paul Di'Anno staat natuurlijk bekend van zijn vroegere werk met het legendarische Iron Maiden, waarbij hij de eerste twee platen vol zong. En dat is ook precies de reden waarom een aantal mensen zich vanavond bij zaal De Schaaf in Leeuwarden heeft verzameld.

Veel toeschouwers zijn er niet op het optreden afgekomen (krap vijftig man) en dat heeft natuurlijk alles te maken met de reputatie van de beste man. Verslavingen lopen als een rode draad door zijn carrière en dat heeft hem weinig goeds opgeleverd. Daarbij is er ook weinig aan noemenswaardig materiaal uitgekomen tijdens zijn soloperiode. Het is vooral teren op het oude succes ten tijde van Iron Maiden. Dit terwijl hij weinig goede woorden over heeft voor zijn oude groep en ze maar afblaft als hij even de gelegenheid krijgt. Ook zal het niet helpen dat er nog weinig over is van die jonge, slanke en energieke vent van toen met zijn gouden strot. Tegen beter weten in ben ik dan ook aanwezig. De kans op teleurstelling is groot. Het is echter het legendarische materiaal van vroeger, een korte reistijd en nieuwsgierigheid dat me over de streep trekken om toch te gaan kijken.

Voordat Di'Anno en zijn Phantomz het podium betreden, is er eerst een voorprogramma in de vorm van het Nederlandse Martyr. De band had zijn glorietijd in de jaren tachtig met albums als For The Universe en Darkness At Time's Edge, maar gooide het bijltje daarna erbij neer. Inmiddels zijn ze al weer jaren bij elkaar en is er in 2011 een nieuw album uitgekomen (Circle Of 8) en zijn de mannen op dit moment bezig met het opnemen van een opvolger. De groep heeft een goede livereputatie maar weet die vanavond niet helemaal waar te maken. De oorzaak ligt niet eens zozeer bij de band maar meer aan de omstandigheden van vanavond. Het geluid wil maar niet goed staan en hierdoor komt de muziek niet goed uit de verf. Daarbij telt ook nog eens mee dat De Schaaf geen fijne akoestiek heeft. De zang van Rob Van Haren is moeilijk boven de bas en drums uit te horen en dat geld ook voor beide gitaristen. Dat is jammer, want ondanks dat er maar een klein aantal mensen is, probeert de band er wel een show van te maken. Vooral de zanger en bassist Jeffrey Bryan Rijnsburger vallen in positieve zin op.

Na de show van Martyr duurt het even, maar dan klinkt The Ides Of March uit de speakers. De Phantomz komen één voor één het podium opgelopen en als laatste strompelt Paul Di'Anno, met een dikke brace om zijn knie, het podium op. De grote frontman is dan ook alles behalve mobiel. Wanneer de intro afgelopen is, wordt Wrathchild ingezet en begint het optreden. Waar het geluid bij Martyr al erbarmelijk was, doet de geluidsman het hier nog slechter. De microfoon valt constant uit, het geheel is verschrikkelijk gemixt en de introtune blijft maar doorspelen. Dit levert vervolgens wel vermakelijke taferelen op, wanneer Di'Anno zich hier verschrikkelijk kwaad om maakt en loopt te ruziën met de geluidsman. De bijnaam The Beast doet hij op dat moment alle eer aan, als hij woedend op het podium staat. Niet dat hij overigens veel beter werk aflevert, want zelf staat hij ook knap beroerd te zingen. Di'Anno schreeuwt zich maar wat door de nummers heen, mist vaak de timing en lijkt vooral de snelle tracks niet eens meer bij te kunnen houden. De weinige sympathie die ik nog voor hem over heb, verbruikt hij vervolgens door tussen de nummers door steeds om cocaïne te schooien.

Vanavond wordt er veel materiaal van de eerste twee Maidenalbums gespeeld, wat me enigszins goed doet. Maar ook al ben ik mild, ik kan er eigenlijk weinig goeds over vertellen. Het is Di'Anno waar het om gaat, maar hij is juist ook de slechtste schakel in het geheel. De anonieme bandleden spelen de tracks naar behoren, maar weten ook weinig energie over te brengen op het publiek. Nergens wordt de klasse van het origineel behaalt en de nummers worden ook vaak een stuk sneller gespeeld. Iets waar ik me over verbaas, aangezien Paul die snelheid amper nog aankan. Materiaal uit zijn soloperiode wordt er ook gespeeld in de vorm van Marshal Lokjaw en Children Of Madness. Ook spelen de mannen Kissed By The Wings Of The Angel Of Death, een nummer van zijn nieuw gevormde band The Architects Of Chaoz. Volgend jaar mei moet het debuut uitkomen. Het is hele andere koek dan de Maidennummers die gespeeld worden. Het heeft een veel meer hardcore-achtige aanpak. Door het slechte geluid valt er echter weinig van te maken.

Waar Di'Anno de eerste helft van de show constant genoodzaakt was op één plek te staan, moet hij de tweede helft van de show zittend doorbrengen. Zo brengt hij Charlotte The Harlot, Phantom Of The Opera, Prowler en Killers allemaal zittend voor het drumstel. Het is vreemd om zulke energieke songs gezongen te zien worden door iemand die zit en niet door iemand met een actieve performance. Het deert Di'Anno allemaal niet. Hij roept tussendoor nog steeds of er ergens cocaine te krijgen is. Er is ook weinig belevenis bij de man te zien. Hij noemt het zelf nog punk, ik noem het zakkenvullerij en ik ben er klaar mee. Gelukkig hebben de nummers een zeer sterke basis en valt er genoeg te genieten als je de zang van Di'Anno negeert. Daar focus ik me de rest van de avond dan ook maar op en wordt nog een beetje opgevrolijkt door de opzwepende gitaarsolo's van Phantom Of The Opera en Transylvania. Met een les rijker en een illusie armer gaat de avond voorbij. Paul Di'Anno: nooit meer!

Setlist:
1. The Ides Of March
2. Wrathchild
3. Sanctuary
4. Purgatory
5. Marshal Lokjaw
6. Murders In The Rue Morgue
7. Kissed By The Wings Of The Angel Of Death
8. Children Of Madness
9. Genghis Khan
10. Charlotte The Harlot
11. Killers
12. Phantom Of The Opera
13. Prowler
14. Transylvania
15. Running Free

Reactie van Bastiaan op 28-12-2014 om 21:35u


Mooie recensie. Jammer hoor, zo''n draak van een frontman...

Reactie van een Metalfan op 28-12-2014 om 21:46u


een paar geleden nog gezien ik heb best genoten van het
concert.

Reactie van Tim op 28-12-2014 om 21:47u


Ongelooflijk, wat jammer. Die platen van Maiden zijn prima ingezongen door de man, met drank en drugs heeft hij zichzelf kapotgemaakt

Reactie van een Metalfan op 28-12-2014 om 22:26u


Het was toch voorbestemd dat Martyr Di''Anno zo van het podium speelt. Die band stelt tenminste nooit teleur. Jammer dat Paul zo aan lager wal is geraakt. Iron Maiden maar afkraken en ondertussen teert hij er volledig op.

Reactie van Tom op 29-12-2014 om 01:16u


in de Little Devil de avond erna was het gewoon heerlijk. Paul die er zin in had en goed gas gaf. Kwaliteit moet je al jaren niet meer verwachten, hoewel zo af en toe de kwaliteit van vroeger nog even omhoog komt. Paul gaf in Tilburg aan dat de show in Leeuwarden erg slecht was.
Gelukkig maakte hij er in Tilburg iig een feestje van!

Reactie van iron_dennis op 29-12-2014 om 07:41u


In Tilburg kun je dan ook makkelijker coke scoren dan in Leeuwarden... ;-)

Reactie van Johnny op 29-12-2014 om 09:06u


Heb hem 2x bij Iron Maiden gezien. Had toen niet verwacht dat het zo met hem zou aflopen. Maiden heeft toen een goede keus gemaakt. Ik denk niet dat ze met Paul zo beroemd waren geworden. Teren op oude roem en het dan ook zo slecht brengen. Nooit de behoefte gehad om hem te zien

Reactie van peetn op 29-12-2014 om 10:39u


Eerste 2 platen met hem bij maiden,FANTASTISCH,de ideale stem voor bij maiden.Maarja,de rest van het verhaal kennen we.Jammer

Reactie van appie op 29-12-2014 om 11:25u


hoezeer ik ook altijd fan ben geweest van maiden met bruce dickinson, het vertrek van diánno bij maiden heeft altijd een leeg gevoel bij me achter gelaten omdat hij solo nooit ook maar iets in de buurt is gekomen van het niveau van de eerste maiden platen.
dat heeft ook te maken met zijn zangstijl op het meeste van zijn solo werk wat meer schreeuwerig met grunt achtige uithalen is, niet slecht maar niet die ruige strot van weleer.
tegenwoordig klinkt die meer als een hoog zingende roger chapman met die bibberende stem.
als de man lekker wil feesten met lijntjes coke en de nodige drank en dat het hele jaar doet met gemiddeld 50 man publiek moet die dat lekker blijven doen maar mij zal die tussen het handjevol publiek niet zien hoezeer ik hem als artiest ook gewaardeerd heb in het verleden.

Reactie van Johnny op 29-12-2014 om 11:35u


@Appie, goed verwoord. Toen hij stopte bij IM dacht ik ook wat nu? Maar met The number of the beast was ik hem (en velen) snel vergeten. Veel artiesten denken het solo even te gaan maken. Maar dat valt vies tegen. Ozzy is het gelukt (had ik in 1980 ook niet verwacht).Dio ook. Maar de meeste rockzangers die solo gaan, wordt het niet veel. Dio teerde ook veel op nummers van Rainbow en BS (zie livealbums) maar doe het dan goed. Wie weet als Paul goede schrijvende muzikanten om zich heen had, een andere levensstijl. Ook vind ik hem er niet uitzien. Ik denk ook dat hij de kwaliteiten mist. Het kan overigens best een aardige man zijn.

Reactie van BIGFOOT op 29-12-2014 om 12:30u


Op Sweden Rock dit jaar gezien samen met Blaze Bayley en ik moet zeggen daar klonken ze allebei wel goed. Paul daar ook meestal zittend, maar goed als de stemmen maar goed zijn en het volume dan komen ze daar mee weg.

Reactie van blackadder op 29-12-2014 om 13:49u


Heb ze in Tilburg gezien en tja het was wat je van hem kon verwachten.
Hij was wel weer fysiek achteruit gegaan ivg vorig jaar in de Mezz in Breda.
De gelijkenis met een strompelende oude man als Rob Halford diende zich op, maar Paul heeft nog wel zijn bijdehanteritus, zijn cockney accent en zijn (matige) stem, en dat vinden de mensen de charme er nog van. Muzikale hoogstandjes moet je van hem niet meer verwachten. De rest van de band is wel jong.
Overigens is zijn eerste Battlezone-plaat uit 1985 aan te bevelen, jammer dat hij daar niets van speelt.

Reactie van appie op 29-12-2014 om 13:53u


@ Johnny, ja Ozzy vulde het gat prima op toen hij met zijn specifieke stemgeluid black sabbath verliet, en dat deed Dio ook, die ging ook verder waar die met rainbow en sabbath gestopt was, Diánno gooide het meteen over een heel andere boeg.
Ik dacht met battlezone dat het nog wat zou worden maar die platen hebben zon beroerd geluid.

Reactie van Metalfuel op 29-12-2014 om 15:11u


Ik heb Paul meer dan 20 jaar geleden nog gezien met zijn band Battlezone of Killers, ik weet niet meer wat voor een naam het samenraapsel toen had. Ik heb toen een soortgelijke ervaring gehad, het was te triest voor woorden. Er stonden Maiden fans die echt stonden te janken zo slecht en toen maar 2 Maiden nummers. Dat is 20 jaar geleden, ik had hem toen al afgeschreven. Al speelt de man bij mij om de hoek ik ga dat echt niet nog een keer doorstaan. Jammer, wat een verspild talent.

Reactie van een Metalfan op 29-12-2014 om 20:55u


toch wel zonde zo veel reacties, maar de meeste negatief.

Reactie van jt op 29-12-2014 om 21:23u


Jaren terug zat ie op een middag zomaar bij ons op de stoep, klein toeristenplaatsje dan kan dat gebeuren.

Reactie van een Metalfan op 29-12-2014 om 22:36u


Het is zonde voor Di Anno dat er zoveel negatieve reacties zijn. Komt door zijn eigen daden. Hij bakt er niets meer van. Waste of talent.

Reactie van een Metalfan op 29-12-2014 om 23:25u


Paar jaar geleden in dynamo was het nog wel te doen.ik vond het wel wat charme hebben.moeders mooiste was ie niet nee

Reactie van Rob op 30-12-2014 om 10:31u


In Tilburg was het een gave show. Maar het was zeker niet goed. Zang was grote delen redelijk ondermaats, teksten vaak afgeraffeld of gewoon overgeslagen.

Paul die alleen maar loopt te zeiken hoe verkouden hij wel niet is (smoesje gebruikt hij elke keer)... Halve show gezeten.

Wat maakte het dan gaaf? Het was Paul Di''Anno en de momenten dat zijn stem goed uit de verf kwam was het ook genieten! En gezien zijn verleden (drugs, lid van de crips bende, neergeschoten...) moet je niet raar opkijken van zijn attitude... het is gewoon tuig.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.