Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

The Raven Age - Darkness Will Rise
Jaar van release: 2017
Label: BMG
The Raven Age - Darkness Will Rise
The Raven Age wordt aangeduid als een band die nog best een grote rol kan gaan spelen in de wereld van moderne metal. Dit zonder dat de band een album heeft uitgebracht en alleen nog rondtoerde met een zelfgetitelde ep. Vaak komt dit soort geluiden bovendrijven en even vaak verdwijnt dit soort groepen weer roemloos in de vergetelheid. Of dit ook zal gebeuren met The Raven Age is nog even afwachten, maar op basis van het debuutalbum Darkness Will Rise hoeft echt nog niemand meteen laaiend enthousiast te zijn.

De formatie uit Harlow (Engeland) speelt namelijk oerdegelijke metal, maar weet zich nergens echt te onderscheiden. Als basis staat melodieuze, moderne metal centraal, waarbij vocalist Michael Burrough de cleane vocalen voor zijn rekening neemt. Raakvlakken vind je bij andere melodieuze groepen als Wovenwar, Bullet For My Vallentine en All That Remains, met als grote verschil dat The Raven Age iets avontuurlijker uit de hoek komt met een licht progressieve inslag.

Het mag duidelijk zijn dat het vijftal een prima muzikale beheersing heeft, maar dit wordt niet meteen omgezet in pakkende tracks. Vaak duurt de opbouw te lang of blijft de band te veel hangen in dezelfde melodielijn. Promised Land is hier een goed voorbeeld van. Het nummer begint met een goede opbouw, maar weet vervolgens geen interessante stap vooruit te maken en het blijft hierdoor te langdradig. Grote oorzaak hiervan is de zang van Burrough. Doordat hij zich veel te eenzijdig laat horen, raakt de muziek al vrij snel in de vergetelheid. Daarnaast is hij ook echt niet de beste zanger die er rondloopt.

Toch zijn er ook lichtpunten te melden, want zeker na meerdere luisterbeurten weten de tracks zich beter te manifesteren. Het zijn de meer up-tempo songs die het best overeind blijven als Eye Among The Blind, Trapped Within The Shadows en The Death March. Ook het epische Salem's Fate is noemenswaardig. Het is zelfs zo dat de vocalen na een aantal luisterbeurten beter tot hun recht komen, maar het blijft geduld van de luisteraar vragen.

Biedt The Raven Age dan genoeg om een grote rol te gaan spelen in het metallandschap? Nee, dat niet. De band weet niet voldoende indruk achter te laten en het materiaal is daar niet goed genoeg voor. Potentie is er zeker. De heren weten hoe ze hun instrumenten moeten bespelen, maar qua songwriting laten ze te veel steken vallen. Wellicht zou The Raven Age met een andere zanger ook gewoon veel beter smaken. Het blijft echter allemaal ruim voldoende en de liefhebber van melodieuze metal, die niet op zoek is naar een plaat vol geschreeuw, zou hier best nog eens een plezierige tijd mee kunnen beleven.

Tracklist:
1. The Darkness Will Rise
2. Promised Land
3. Age Of The Raven
4. The Death March
5. Salem's Fate
6. The Merciful One
7. Eye Among The Blind
8. Winds Of Change
9. Trapped Within The Shadows
10. My Revenge
11. The Dying Embers Of Life
12. Angel In Disgrace
13. Behind The Mask

Score: 68 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 19 april 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]