Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Alter Bridge, Shinedown en The Raven Age
Op 10 december 2019 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Alter Bridge tourt de wereld rond om het op 18 oktober verschenen zesde album Walk The Sky te promoten. De Amerikaanse hardrockband neemt Shinedown mee als special guest, wat overigens niet de eerste keer is en ook niet de laatste keer zal zijn. De combinatie doet het nu eenmaal goed. De eer is aan The Raven Age om de avond te openen.

Terwijl Ajax in de Champions League speelt, is het vanwege de drukte en omleidingen een uitdaging om bij AFAS Live te komen. Gevolg is dat The Raven Age aftrapt in een nog niet voor de helft gevulde zaal. Het is voor deze band niet vreemd om als opener te fungeren. De Engelse melodieuze metal(core)band deed dit onder andere al voor Gojira, Killswitch Engage, Tremonti en uiteraard Iron Maiden. George Harris is een van de oprichters van The Raven Age en tevens de zoon van Iron Maiden-bassist Steve Harris. De heren openen de avond met Betrayal Of The Mind van hun laatste album Conspiracy. Zes van de zeven songs van vanavond zijn van dit album afkomstig. Alleen afsluiter Angel In Disgrace is van het debuutalbum. Zanger Matt James zingt volwassener dan zijn voorganger, die overigens een goede stem met een rauw randje heeft. Door de volwassener voordracht van James komen de songs beter uit de verf. Het geluid daarentegen is niet goed uitgebalanceerd. Hierdoor worden de gitaren en zang weggedrukt door de drum en de bas. Qua podiumpresentatie is er totaal geen interactie met het publiek. Iedereen is met zichzelf bezig en daarmee is dit geen spetterend optreden en reageert het publiek lauw.

The Raven Age @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Gelukkig heeft het uit Florida komende Shinedown geen opwarmer als voorprogramma nodig. Zodra de eerste tonen van Devil worden ingezet en de band het podium betreedt, stroomt de energie de zaal in. Energiek gaat de show verder met Diamond Eyes. Bij Enemies nodigt zanger Brent Smith het publiek uit om de buurman of buurvrouw een hand te geven. Hier wordt grif gehoor aan gegeven en overal worden handen geschud en wordt er gelachen. Uiteraard gaat Brent zelf ook het publiek in om een lading handen te schudden. Het metalimago is bij Shinedown vrijwel geheel verdwenen. Het heeft plaatsgemaakt voor hippe, strakke kapsels en shabby chique kleding. Zwart met geel is het modebeeld tijdens deze tour.

Shinedown @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Het podium heeft niet veel visuele effecten, maar dat heeft Shinedown ook niet nodig. Zanger Brent Smith is een charmeur en frontman exceptionell en met zijn enigszins theatrale houding wordt hij ondersteund door een zeer strakke en energieke band. Alle bandleden hebben op hun eigen manier interactie met het publiek en dat werkt, want het publiek gaat uit zijn dak en dat ondanks het feit dat een hoop mensen in de zaal Shinedown voor het eerst live meemaken. Songs zoals Cut The Cord en Get Up hebben een hoog meezing- en springgehalte. Geregeld bedankt Brent het publiek voor de support. Zelfs het publiek op de tribune achterin de zaal wordt niet vergeten. Hoogtepunt is toch wel Second Chance. Brents stem is hier zo zuiver in combinatie met een loeistrakke band en een goed geluid. Een kippenvelmoment is er wanneer de Lynyrd Skynyrd-cover Simple Man wordt ingezet door Brent en Zach op de akoestische gitaar. Het publiek blèrt volop mee. Het optreden wordt afgesloten met Sound Of Madness en Brilliant. Een ijzersterk optreden, waarvan het jammer is dat het na tien nummers alweer is afgelopen. Shinedown heeft vanavond zeker nieuwe fans voor zich gewonnen uit dit vooral jonge publiek.

Shinedown @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Ter promotie van het nieuwe album Walk The Sky van Alter Bridge staat het viertal muzikanten vanavond wederom in een uitverkochte AFAS Live. De band heeft volgens eigen zeggen een speciale band met Nederland en dan vooral met Amsterdam. Jaren geleden hebben de mannen een dvd opgenomen in wat toen nog Heineken Music Hall heette, met de titel Live in Amsterdam. 'Traditiegetrouw' kunnen we de band wel noemen, want sinds de oprichting in 2004 heeft de band verschillende keren in Amsterdam opgetreden.

Alter Bridge @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Alter Bridge opent met de nieuwe single Wouldn't You Rather van de nieuwe plaat, om vervolgens verder te gaan met Isolation en Come To Life. Hiermee is de opening van dit concert al heerlijk en doet Alter Bridge eigenlijk wat iedereen van de mannen verwacht. Zanger Myles Kennedy laat horen dat hij nog steeds een voortreffelijke zanger is, ondanks dat hij er vermoeid uitziet. Zijn stem klinkt helder en zuiver als altijd. Helaas is het geluid bagger. Waar je ook staat in de zaal, het is niet om aan te horen. Een of ander effect vervormt, waardoor het geluid zo bassig en zwaar wordt dat het echt irritant is. Dit is toch wel een smet op het optreden, want muzikaal gezien weten de mannen hoe ze een sterke show neer moeten zetten. Brian Marshal (basgitaar) en Scott Phillips (drums) zetten als ritmesectie een goede basis neer voor de zang/gitaar van Myles Kennedy en de gitaarsolo's van Mark Tremonti.

Nummers als Broken Wings en Cry Of Achilles blijven lekker om naar te luisteren. Wanneer Mark Tremonti Waters Rising inzet, blijkt maar weer dat niet alleen het samenspel tussen Mark en Myles op de gitaar een succes is, maar ook op vocaal gebied. Het is jammer dat Alter Bridge het vocale samenspel niet vaker benut, want ondanks het slechte geluid blijft het een genot om naar te luisteren. Niet veel bands hebben zoveel kwaliteit en diversiteit ter beschikking. Benut dat dan ook! Traditioneel als Alter Bridge toch is, blijft het helaas bij één nummer.

Alter Bridge @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Hoogtepunten in het optreden zijn toch wel Watch Over You, Blackbird en Metalingus. De inmiddels klassieke nummers met een hoog meezinggehalte zorgen ervoor dat het publiek uit z'n dak gaat. Met Addicted To Pain sluit Alter Bridge een muzikaal kwalitatief hoogstaand optreden af, ondanks het slechte geluid. Oude en nieuwe nummers lopen prima in elkaar over. Veel visuele effecten en veel interactie hoef je niet te verwachten van dit viertal, maar blijkbaar hebben ze dat ook niet nodig. De fans zorgen zelf wel voor hun energieke meezingfeestje. Uitermate voldaan kunnen we naar huis. Hoe anders is dit in het stadium ernaast, na het verlies van Ajax.

Setlist Alter Bridge:
1. Wouldn't You Rather
2. Isolation
3. Come To Life
4. Pay No Mind
5. Ghosts
6. Broken Wings
7. Native Son
8. Rise Today
9. Take The Crown
10. Cry Of Achilles
11. Waters Rising
12. Watch Over You
13. Blackbird
14. Open Your Eyes
15. Metalingus

Toegift:
16. God Speed
17. Addicted To Pain

Alter Bridge @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Setlist Shinedown:
1. Devil
2. Diamond Eyes Sound
3. Enemies Amaryllis
4. Monsters
5. Get Up
6. Cut The Cord Threat To Survival
7. Second Chance Sound
8. Simple Man (Lynyrd Skynyrd-cover)
9. Sound Of Madness Sound
10. Brilliant

Shinedown @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Setlist The Raven Age:
1. Betrayal Of The Mind
2. Surrogate
3. The Day The World Stood Still
4. Fleur De Lis
5. The Face That Launched A Thousand Ships
6. Seventh Heaven
7. Angel In Disgrace

The Raven Age @ AFAS Live, Amsterdam, 10-12-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.