Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Urfaust - Empty Space Meditation
Jaar van release: 2016
Label: VŠn records
Urfaust - Empty Space Meditation
Het duo Urfaust staat al geruime tijd aan de top van de Nederlandse underground. De screams, krachtige cleane zang en de hypnotiserende instrumentatie klinken velen bekend in de oren, terwijl andere zwarte zieltjes nog nooit van deze formatie gehoord hebben. Feit is dat deze band dan ook niet voor iedereen is weggelegd. Eerder dit jaar brachten ze nog een split uit met Ghoul-Cult om even later met de single Voodoo Dust met daarop de gelijknamige The Devil's Blood-cover en een eigen nummer op de proppen te komen. Het lijkt er soms op dat de van ambient overgoten black metal van deze heren wel hťťl gemakkelijk door deze heren gecreŽerd wordt.

Empty Space Meditation is wederom een album met het zeer herkenbare Urfaust-recept geworden. Het schijfje gaat van start met een intro van lage keelklanken om vervolgens over te gaan in Meditatum II dat met zijn prominent aanwezige keyboardsound direct lekker in het gehoor ligt. De zang doet denken aan een gewond dier dat ergens ligt te sterven. Dit draagt (uiteraard) bij aan het melancholische karakter van deze song. Van afwisseling is weinig sprake en dit element houdt het hypnotiserende effect van dit nummer lekker vast.

Meditatum III is een wat slomer nummer met wederom een dikke lading dromerige keyboards en de bekende cleane vocalen van IX die zoals altijd zeer krachtig en vooral prachtig klinken. De doom-elementen die tijdens dit nummer opdoemen komen tijdens het opvolgende nummer terug, maar nu met een ontzettend dreigende, maar prettige baslijn die doet hopen dat er live met meer personen gespeeld gaat worden. Ook de volgende nummers stellen niet teleur. Meditatum V is wat meer up-tempo en doet door zijn gitaarriffs en psychedelische inslag denken aan een band als Hawkwind. Vervolgens sluit dit duo het album af met het prachtige Meditatum VI waarin akoestische gitarpartijen zijn verwerkt. Als je je ogen sluit, zou je jezelf op een Indiase markt wanen.

De productie is kraakhelder, maar toch verdrinkt alles lekker in elkaar en op die manier komt er telkens een massa aan geluid op de luisteraar af die zich enkel en alleen kan laten verklaren als Empty Space Meditation. De drumpartijen liggen tevens loepzuiver in de mix en dit klinkt ontzettend fijn onder de dikke drab van riffs en synthesizers.

Maar het is bij Urfaust altijd: je houdt ervan, of het pakt je totaal niet. Dit album is constant dromerig en blijft graag steken bij repeterende riffs. Het is hiermee al regelmatig een grotere aanrader voor doomliefhebbers dan voor blackmetalfans geweest. Toch denk ik dat de trouwe fan ook van deze schijf weer zal smullen, want het moet gezegd: dit is toch weer een pareltje!

Tracklist:
1. Meditatum I
2. Meditatum II
3. Meditatum III
4. Meditatum IV
5. Meditatum V
6. Meditatum VI

Score: 90 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 25 november 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]