Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Jaar van release: 2009
Label: VŠn Records

Urfaust - IX: Der Einsiedler

Ik weet niet wat het is met het Nederlandse duo Urfaust. Je zou zeggen dat de kenmerkende zang van zanger ďIXĒ en de aparte sfeer die ze in hun muziek weten te leggen goede ingrediŽnten zouden zijn voor geweldige releases. Toch hebben ze naar mijn mening nog nooit een ťcht ontzettend goed album afgeleverd. Gebrek aan afwisseling is de grote boosdoener.

Dit geldt ook, en misschien wel vooral, voor hun recente EP IX: Der Einsiedler. Qua geluid en sfeer is het allemaal dik in orde, maar de verveling slaat erg snel toe. Vooral het titelnummer is meer een relaxed achtergrondmuziekje dan een serieus black metalstuk wat je eens geconcentreerd gaat beluisteren. Dit nummer kabbelt twaalf minuten op ongeveer dezelfde manier voort.

Het daarop volgende Verderber is helaas niet veel interessanter. Bij beide nummers zit je te wachten op variatie, die dus maar niet komt. Voor mijn gevoel zijn het meer onderdelen van nummers dan echte, goede op zichzelf staande tracks. Leuke beginnetjes zonder passend vervolg.

Ik heb het idee dat de heren van Urfaust niet echt het onderste uit de kan halen wat hun muziek betreft. Van het hele concept moet toch meer te maken zijn dan wat ze nu doen. Ik hoop dat ze ooit nog eens met een spannende en afwisselende release komen, want hun sound vind ik wel goed. Lekker duister en geschift.
Schijnbaar is er toch markt voor eentonige, voortkabbelende muziek, want vooral buiten Nederland lopen veel mensen weg met de band en hun overigens best aardige concerten worden dan ook massaal bezocht.

Tracklist:
1. IX: Der Einsiedler
2. Verderber

Score: 59 / 100

Reviewer: Nynke
Toegevoegd: 29 september 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Reactie van Baldurs Tod op 29-09-2009 om 15:31u

Zo'n lage score had ik niet verwacht. Ik vind het in ieder geval twee fantastische nummers, misschien wel het beste werk van Urfaust. Veel afwisseling is niet nodig als je er volledig in wordt meegezogen, zoals ik...

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Reactie van Erik op 30-09-2009 om 07:50u

Met die recensie sla je de spijker op z'n kop. Ze maken goede muziek, maar keer op keer vrijwel hetzelfde, dat gaat eens vervelen. De muziek zelf vind ik op deze EP wel een voldoende waard, maar het cijfer is een goed signaal.

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Reactie van Robert op 04-10-2009 om 12:56u

Nooit begrepen wat mensen er zo goed aan vinden. Misschien wordt het vooral hier gehyped omdat het uit Nederland komt? Voor een echte sfeer in de muziek luister ik toch liever het Russische Walknut.

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Reactie van Baldurs Tod op 04-10-2009 om 14:35u

Mwa, dat 'hypen' valt ook wel mee, zeker in Nederland. De sfeer tussen een Walknut en een Urfaust valt verder ook niet te vergelijken, hoewel ik wel begrijp wat je ermee bedoeld. Daarnaast is de muziek vrij origineel te noemen, door onder meer de vocalen natuurlijk. En 'keer op keer vrijwel hetzelfde' ben ik het ook niet helemaal mee eens, tussen het latere werk en het debuutalbum is de sound toch wel verschillend.

Urfaust - IX: Der Einsiedler
Reactie van Fred op 04-10-2010 om 11:21u
Score: 30 / 100

Ik heb deze band afgelopen zaterdag gezien tijdens SIG in de Baroeg..
Vond het heel erg saai wat deze 2 heren doen..
Jammer want ik weet dat die gitarist ook in Zwartketterij heeft gespeeld
en dat klonk altijd goed...