Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 19-09-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andrea Ferro (Lacuna Coil) - 49
  • Ian Gillan (Deep Purple) - 77
  • Joey Tempest (Europe) - 59
  • John Deacon (Queen) - 71
  • Marco Coti Zelati (Lacuna Coil) - 47
  • Michael Todd (Coheed And Cambria) - 42
  • Steve Grimmett (Grim Reaper)† - 63
  • Steven Sanders (Spoil Engine) - 46
Review

Be'lakor - The Frail Tide
Jaar van release: 2007
Label: Eigen Beheer
Be'lakor - The Frail Tide
Een groep van vier vrienden uit Melbourne besluit in 2004 een progressieve melodische deathmetalband op te richten. Ze vernoemen zich naar het karakter Be’lakor uit de game Warhammer en beginnen nummers te schrijven voor een ep, waaraan ze allen bijdragen. De gezamenlijke inspanning leidt zelfs tot een full-length. The Frail Tide is in eigen beheer uitgebracht en verschijnt een jaar later in digipack-formaat via Descent Productions.

Op dit debuutalbum laten de Aussies een positieve indruk achter met hun mix van stijlen, variërend van heavy metal, black metal, folk, progressieve rock/metal en hoofdzakelijk melodeath. Invloeden komen onder andere van Dark Tranquillity, In Flames, Opeth, Emperor, Amon Amarth, Anathema en Iron Maiden. De melodische metal is doorgaans niet erg zwaar. De muziek heeft juist zowel een hele levendige vibe, waardoor het onmogelijk is om tijdens de uptempopassages niet mee te bewegen op de muziek, alsmede een droefgeestig atmosferisch karakter, wat tot uiting komt in de sfeervolle, rustige gedeelten en in het trage, zwaarmoedige The Desolation Of Ares.

De kracht van Be’lakor zit in de vele catchy melodieën, twinleads en harmonieën en de afwisseling in tempo en sfeer. Vanaf de eerste seconde van Neither Shape Nor Shadow is het genieten. Dit hoogtepunt begint met een energieke vibe, middels twinleads à la Iron Maiden en In Flames, maar vervolgt met een melancholische doompassage (een pianomelodie met atmosferische synthesizerakkoorden eronder). Daarna gaat het tempo weer omhoog. Deze afwisseling is kenmerkend voor de hele release. Soms zijn de overgangen nog wat abrupt.

De verschillende instrumenten en zang vullen elkaar perfect aan. De vocalen van George Kosmas komen wat kracht tekort, maar wennen wel. Ze vertonen overeenkomsten met die van Johan Hegg (Amon Amarth) en passen goed in het geheel. De baspartijen van John Richardson zijn nauwelijks hoorbaar in de wat dunne productie, in tegenstelling tot de drums van Jimmy Vanden Broek. Die krijgen juist veel ruimte, soms iets te veel, maar het doet gelukkig niet te veel afbreuk aan het geheel.

Het draait vooral om de riffs en keyboardmelodieën en die zijn mooi uitgelicht. De synergie tussen de gitaristen George Kosmas en Shaun Sykes en toetsenist Steve Merry stuwt het luisterplezier naar grote hoogten. Naast de opener zijn het vooral Tre’aste en A Natural Apostasy die de beste ideeën bevatten. In laatstgenoemde is er ook nog een aangenaam extraatje middels de fluitmelodieën van Megan Sykes. Het piano-intermezzo Paths (met donkere synthesizerakkoorden op de achtergrond) is een wat lang, maar tevens mooi rustpunt.

The Frail Tide is ondanks de genoemde punten van kritiek een indrukwekkend debuut. Een album vol afwisselende melodieuze death metal, waarin de melodieën het sterkste element vormen in combinatie met de serene sfeer tijdens de rustige momenten. Een ideale combinatie die op het meesterwerk Stone’s Reach nog mooier en volwassener is uitgewerkt. Be’lakor wist met The Frail Tide al vroeg zijn eigen sound te vinden en fans over de hele wereld aan zich te binden. Mocht je deze release nog niet hebben gecheckt, dan raad ik het bij deze aan!

Tracklist:
1. Neither Shape Nor Shadow
2. The Desolation Of Ares
3. Tre'aste
4. A Natural Apostasy
5. Paths
6. Sanguinary

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 februari 2016

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van bakvet op 03-02-2016 om 09:20u

Hmm. Toch maar luisteren. Heb 'Stone's Reach' paar geluisterd toen ie net uitkwam, vanwege de vele positieve reviews, en ik herinner me dat ik het net popmuziek vond met een metaallaagje. Geldt dit ook voor dit album?

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van bakvet op 03-02-2016 om 09:21u

-keer-

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van Progressive Jeff op 03-02-2016 om 10:33u
Score: 80 / 100

Ja, de twee albums zijn wat dat betreft wel vergelijkbaar. Meerdere ideeën voor Stone's Reach komen nog uit de tijd van The Frail Tide, het eerste nummer zelfs in zijn geheel. Review van Stone's Reach verschijnt binnenkort trouwens.

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van sjmiegl op 03-02-2016 om 20:14u
Score: 85 / 100

Hun laatste, Of Breath And Bone, is ook erg goed te pruimen.

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van Progressive Jeff op 03-02-2016 om 23:01u
Score: 80 / 100

en binnenkort komt de opvolger daarvan ook al weer uit :)

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van jt op 06-02-2016 om 21:15u
Score: 81 / 100

Jazekers, goed album. De opvolger is tot op heden de beste. De 1e keer toen dit bandje naar Europa kwam, hebben ze nogal wat moeite moeten doen om een paar optredens te kunnen doen. Heb ze destijds nog in Exeter UK zien spelen, mooi ritje op de motor.

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.