Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
EnquÍte

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | EnquÍtes ]

  8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en SkŠlmŲld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en SkŠlmŲld
 • John Corabi
  8 januari:
 • Shadow Of Intent, Enterprise Earth, Angelmaker, To The Grave en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bidi van Drongelen (Astrosoniq)† - 53
 • Corey Taylor (Slipknot) - 49
 • Jim Morrison (The Doors)† - 79
 • Johan Larsson (In Flames) - 48
 • Johnny Rod (W.A.S.P.) - 65
 • Marty Friedman (Megadeth) - 60
 • Phil Collen (Def Leppard) - 65
 • Ralph Santolla (Obituary) - 52

Vandaag overleden:
 • Darrell "Dimebag" Abbott (Pantera) - 2004
 • Gary Thain (Uriah Heep) - 1975
 • John Lennon (The Beatles) - 1980
Review

Be'lakor - The Frail Tide
Jaar van release: 2007
Label: Eigen Beheer
Be'lakor - The Frail Tide
Een groep van vier vrienden uit Melbourne besluit in 2004 een progressieve melodische deathmetalband op te richten. Ze vernoemen zich naar het karakter Beílakor uit de game Warhammer en beginnen nummers te schrijven voor een ep, waaraan ze allen bijdragen. De gezamenlijke inspanning leidt zelfs tot een full-length. The Frail Tide is in eigen beheer uitgebracht en verschijnt een jaar later in digipack-formaat via Descent Productions.

Op dit debuutalbum laten de Aussies een positieve indruk achter met hun mix van stijlen, variŽrend van heavy metal, black metal, folk, progressieve rock/metal en hoofdzakelijk melodeath. Invloeden komen onder andere van Dark Tranquillity, In Flames, Opeth, Emperor, Amon Amarth, Anathema en Iron Maiden. De melodische metal is doorgaans niet erg zwaar. De muziek heeft juist zowel een hele levendige vibe, waardoor het onmogelijk is om tijdens de uptempopassages niet mee te bewegen op de muziek, alsmede een droefgeestig atmosferisch karakter, wat tot uiting komt in de sfeervolle, rustige gedeelten en in het trage, zwaarmoedige The Desolation Of Ares.

De kracht van Beílakor zit in de vele catchy melodieŽn, twinleads en harmonieŽn en de afwisseling in tempo en sfeer. Vanaf de eerste seconde van Neither Shape Nor Shadow is het genieten. Dit hoogtepunt begint met een energieke vibe, middels twinleads ŗ la Iron Maiden en In Flames, maar vervolgt met een melancholische doompassage (een pianomelodie met atmosferische synthesizerakkoorden eronder). Daarna gaat het tempo weer omhoog. Deze afwisseling is kenmerkend voor de hele release. Soms zijn de overgangen nog wat abrupt.

De verschillende instrumenten en zang vullen elkaar perfect aan. De vocalen van George Kosmas komen wat kracht tekort, maar wennen wel. Ze vertonen overeenkomsten met die van Johan Hegg (Amon Amarth) en passen goed in het geheel. De baspartijen van John Richardson zijn nauwelijks hoorbaar in de wat dunne productie, in tegenstelling tot de drums van Jimmy Vanden Broek. Die krijgen juist veel ruimte, soms iets te veel, maar het doet gelukkig niet te veel afbreuk aan het geheel.

Het draait vooral om de riffs en keyboardmelodieŽn en die zijn mooi uitgelicht. De synergie tussen de gitaristen George Kosmas en Shaun Sykes en toetsenist Steve Merry stuwt het luisterplezier naar grote hoogten. Naast de opener zijn het vooral Treíaste en A Natural Apostasy die de beste ideeŽn bevatten. In laatstgenoemde is er ook nog een aangenaam extraatje middels de fluitmelodieŽn van Megan Sykes. Het piano-intermezzo Paths (met donkere synthesizerakkoorden op de achtergrond) is een wat lang, maar tevens mooi rustpunt.

The Frail Tide is ondanks de genoemde punten van kritiek een indrukwekkend debuut. Een album vol afwisselende melodieuze death metal, waarin de melodieŽn het sterkste element vormen in combinatie met de serene sfeer tijdens de rustige momenten. Een ideale combinatie die op het meesterwerk Stoneís Reach nog mooier en volwassener is uitgewerkt. Beílakor wist met The Frail Tide al vroeg zijn eigen sound te vinden en fans over de hele wereld aan zich te binden. Mocht je deze release nog niet hebben gecheckt, dan raad ik het bij deze aan!

Tracklist:
1. Neither Shape Nor Shadow
2. The Desolation Of Ares
3. Tre'aste
4. A Natural Apostasy
5. Paths
6. Sanguinary

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 februari 2016

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van bakvet op 03-02-2016 om 09:20u

Hmm. Toch maar luisteren. Heb 'Stone's Reach' paar geluisterd toen ie net uitkwam, vanwege de vele positieve reviews, en ik herinner me dat ik het net popmuziek vond met een metaallaagje. Geldt dit ook voor dit album?

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van bakvet op 03-02-2016 om 09:21u

-keer-

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van Progressive Jeff op 03-02-2016 om 10:33u
Score: 80 / 100

Ja, de twee albums zijn wat dat betreft wel vergelijkbaar. Meerdere ideeŽn voor Stone's Reach komen nog uit de tijd van The Frail Tide, het eerste nummer zelfs in zijn geheel. Review van Stone's Reach verschijnt binnenkort trouwens.

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van sjmiegl op 03-02-2016 om 20:14u
Score: 85 / 100

Hun laatste, Of Breath And Bone, is ook erg goed te pruimen.

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van Progressive Jeff op 03-02-2016 om 23:01u
Score: 80 / 100

en binnenkort komt de opvolger daarvan ook al weer uit :)

Be'lakor - The Frail Tide
Reactie van jt op 06-02-2016 om 21:15u
Score: 81 / 100

Jazekers, goed album. De opvolger is tot op heden de beste. De 1e keer toen dit bandje naar Europa kwam, hebben ze nogal wat moeite moeten doen om een paar optredens te kunnen doen. Heb ze destijds nog in Exeter UK zien spelen, mooi ritje op de motor.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.