Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Jaar van release: 2014
Label: SPV / Steamhammer Records
Magnum - Escape From The Shadow Garden
Deze band uit Birmingham, die al bijna 40 jaar bestaat, heeft zijn nieuwste en negentiende studioalbum uitgebracht. Met twee kopstukken (zanger Bob Catley en gitarist/producer Tony Clarkin) die in een andere sector al pensioengerechtigd zouden zijn geweest, is dat toch best een prestatie te noemen, waarbij men geen concessies doet aan moderne invloeden en ouderwetse hardrock blijft maken. Ik was niet kapot van The Visitation dus ik was benieuwd of er uit een ander vaatje zou worden getapt.

De allereerste riff deed mij direct aan 747-Strangers In The Night van Saxon denken. Verder een aardig nummer, wat gevolgd wordt door nog een achttal aardige maar niet opzienbarende nummers die lekker wegluisteren. Songs als Falling For the Big Plan zijn zelfs goed te pruimen, evenals het Wishbone Ash-achtige Crying In The Rain en The Art Of Compromise, ook al zijn de clichés eenvoudig te duiden.

Het beste is echter voor het laatst bewaard. Burning River is naar mijn idee één van de betere nummers op dit album. Lekkere ouderwetse pomprock uit de tachtiger jaren. Maar The Valley Of Tears (jawel, een ballad) spant de kroon. Mooie melodie, gevoelig gezongen met een typisch Catley-randje, en een goed opgebouwde compositie onder symfonische signatuur die van begin tot eind boeit. Gelukkig heeft de band zich weten op te peppen om een goed, degelijk album uit te brengen, met een paar bovengemiddelde pareltjes.

Een hele stap vooruit ten opzichte van The Visitation en gelukkig hoor ik op dit album meer drive en vreugde waardoor de algehele waardering een stuk hoger uitvalt dan genoemde voorganger. De die-hard fans zullen ook dit album gaan rekenen tot een van de betere die de band ooit heeft uitgebracht. Er is een Limited edition verkrijgbaar met livemateriaal die juist deze groep fans zeer zal aanspreken.

Tracklist:
1. Live Til You Die
2. Unwritten Sacrifice
3. Falling For The Big Plan
4. Crying In The Rain
5. Too Many Clowns
6. Midnight Angel
7. The Art Of Compromise
8. Don't Fall Asleep
9. Wisdom's Had Its Day
10. Burning River
11. The Valley Of Tears

Score: 78 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 12 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van Erik op 12-04-2014 om 11:46u
Score: 80 / 100

Goede cd maar een stuk minder dan de vorige cd On the 13th Day en die hebben jullie dan weer net gemist. Daar waren de nummers net iets sterker.

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van Een Metalfan op 12-04-2014 om 15:10u

Weer een geweldige plaat van Magnum...:-)

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van John op 12-04-2014 om 16:50u
Score: 85 / 100

Beste CD van deze sympathieke Engelsen sinds Princess. Klinkt lekker fris waarbij beide sterkhouders Clarkin en Catley zich van hun beste kant laten horen.

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van Erik op 12-04-2014 om 17:13u
Score: 85 / 100

Puike plaat!

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van Johnny op 14-04-2014 om 18:02u

Ook zo'n groep die al jaren bezig is zonder echt door te breken. In de jaren 80 las ik al dat het frustrerend was dat ze niet doorbraken. Maar op een of andere manier heb ik ook nooit kennis gemaakt met deze groep. En ik had er ook geen behoefte aan. Waarom??? ik weet het niet. En zo zal het wel velen gegaan zijn.

Magnum - Escape From The Shadow Garden
Reactie van Kenneth op 08-05-2014 om 20:38u
Score: 85 / 100

De eerste keer dacht ik dat het weer allemaal een beetje van het zelfde was maar dat heb ik wel vaker met hen. Na enkele luisterbeurt beginnen de songs toch echt te plakken en laten enkele pareltjes je niet meer los! Topschijf.