Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Magnum - Sacred Blood "Divine" Lies
Jaar van release: 2016
Label: SPV / Steamhammer Records

Magnum - Sacred Blood

In de muziekpers wordt er, als het op Magnum aankomt, nog wel eens gesmeten met zinnen als "dit album zal de band geen nieuwe fans opleveren", maar ik ben toch echt het levende bewijs van het tegenovergestelde. Mede dankzij de vele gastbijdrages van zanger Bob Catley op cd's van Ayreon en Avantasia heb ik altijd wel een gezonde interesse gehad in werken als Chase The Dragon, On A Storyteller's Night en Wings Of Heaven, maar het is eigenlijk pas met het nieuwste album (en de daaruit vloeiende aanschaf van de resterende Magnum-collectie) dat ik mezelf echt een fan ben gaan noemen.

Er is iets aan deze band dat constant vertrouwd aanvoelt. Andere mensen zouden dit saai noemen, maar een Magnum-album is voor mij als het aantrekken van je favoriete trui als het weer wat kouder begint te worden. Het past meteen en zit erg lekker. De band is dan wel nooit trendsettend geweest, maar heeft met Catley en gitarist Clarkin wel twee enorme smaakmakers in huis die voor een hele herkenbare sound zorgen. Nooit heel erg hard, maar stevig genoeg om toch flink te rocken en altijd met memorabele zanglijnen van een zanger die op zijn 68ste (!) het gros van de concurrentie nog steeds voorbijstreeft.

Sacred Blood "Divine" Lies is een bombastisch album. De nummers zijn over het algemeen mid-tempo en worden ondersteund door rijkere toetsenpartijen dan normaal, wat zorgt voor een wat orkestraler karakter dan bijvoorbeeld het geval was op Princess Alice And The Broken Arrow. Dit betekent gelukkig niet dat we niet getrakteerd worden op enkele naar metal-neigende stampers, want de krachtige titeltrack en het loodzware Quiet Rhapsody bevatten heerlijke gitaarriffs en een zeer solide ritmesectie. Afraid Of The Night, A Forgotten Conversation en Twelve Men Wise And Just blinken juist uit in aan Queen-herinnerende speelsheid en bombast door de goed aanwezige toetsenpartijen en frivole tempowisselingen.

Qua ballads laat Sacred Blood "Divine" Lies Magnum van de matigste en beste kant tegelijkertijd zien. Your Dreams Won't Die is niet per se een slecht nummer, maar het The Beatles-esque nummer wil ook nergens spetteren en bevat een grote dosis gezapigheid die slechts door de die-hard Magnumfans gewaardeerd zal worden. Don't Cry Baby is met zijn stuwende drumpartijen, krachtige akoestische gitaar en uitzonderlijk gepassioneerde zang echter het compleet tegenovergestelde. Ware klasse en wat mij betreft een van de beste ballads die de band ooit heeft geschreven.

Sacred Blood "Divine" Lies blinkt uit in Magnum-degelijkheid en zal zodoende de fans met gemak plezieren. Mensen die nog niet bekend zijn met deze band, maar wel oren hebben naar aanstekelijke symfonische hardrock die ondanks het oubollige karakter oh zo voortreffelijk klinkt, kunnen misschien net als ik overgehaald worden om zichzelf ook fan te gaan noemen.

Tracklist:
1. Sacred Blood "Divine" Lies
2. Crazy Old Mothers
3. Gypsy Queen
4. Princess In Rags (The Cult)
5. Your Dreams Won't Die
6. Afraid Of The Night
7. A Forgotten Conversation
8. Quiet Rhapsody
9. Twelve Men Wise And Just
10. Don't Cry Baby

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 10 juli 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]