Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

The 11th Hour - Lacrima Mortis
Jaar van release: 2012
Label: Napalm Records
The 11th Hour - Lacrima Mortis
Ed Warby staat bekend als ťťn van de betere Nederlandse drummers. Gorefest profiteerde jaren van zijn kunsten, maar ook Ayreon had zeker baat bij zijn sterke speelstijl. Grappig genoeg is het slagwerk bij The 11th Hour niet van het grootste belang. De logge tempo's en zware drums zijn vooral belangrijk als ondersteunende factor. Het tweede album van Warby's soloproject bevat opnieuw een portie zware doom metal, opgesierd met symfonische invloeden en de doodsreutel van Pim Blankenstein (Officium Triste).

Evenals op Burden Of Grief neemt Ed ook zelf een deel van de vocalen op zich. Wilde hij op het debuut nog wel eens boven zijn kunnen zingen, op Lacrima Mortis is hij zeker gegroeid. Op de beste momenten doen zijn expressieve vocalen zelfs denken aan Robert Lowe (Solitude Aeturnus, Candlemass), al bezit Warby niet de grootse dramatiek en adembenemende zangtechniek van die fantastische zanger. De zang is er echter wel op vooruit gegaan en voldoet prima tijdens de langzame gitaarriffs, donderende trommels en het verzachtende keyboardtapijt.

Dit tweede album is sowieso een stuk beter dan de voorganger, omdat het materiaal gestroomlijnder klinkt en compositorisch beter in elkaar steekt. De tempo's variŽren van zeer traag tot midtempo en dat komt met name de afwisseling ten goede. Echter zijn het vooral de mooie melodielijnen die de aandacht opeisen. De muziek wordt gepassioneerd gespeeld en dat klinkt door in de treurnis die hier vastgelegd is. Nummers als We All Die Alone en het mooi opgezette Tears Of The Bereaved mogen qua toonzetting en thematiek niet bepaald vrolijk stemmen, wat de kwaliteit betreft, is vreugde zeker wel op z'n plaats.

Het werkstuk is bovendien weer voorzien van een kraakheldere productie die de mooie symfonische details perfect samen laat gaan met de zware akkoorden, melodieuze gitaarlijnen en het veelzijdige zangwerk. Hoewel ik Warby liever hoor in z'n rol als technisch begaafde trommelaar, bewijst hij hier opnieuw veel meer in z'n mars te hebben. Sinds Officium Triste en The Wounded had Nederland weinig meer te melden aan het doomfirmament, maar met The 11th Hour blijkt er een meer dan capabele troonopvolger te zijn opgestaan.

Tracklist:
1. We All Die Alone
2. Rain On Me
3. The Death Of Life
4. Tears Of The Bereaved
5. Reunion Illusion
6. Nothing But Pain
7. Bury Me

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 3 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The 11th Hour - Lacrima Mortis
Reactie van Roy op 18-02-2012 om 08:49u
Score: 95 / 100

Heerlijke traag slepende melodieŽn, lekker zwaar geluid. Topplaat, gaat hoge ogen gooien in mijn top 2012.

The 11th Hour - Lacrima Mortis
Reactie van Mark op 14-10-2012 om 16:30u
Score: 95 / 100

Bijzonder goede plaat met een evengoede productie. Goede review, die er eigenlijk geen doeken om windt. Kopen dus!

En: The 11th Hour is ook een erg goede live band!