Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Jaar van release: 2001
Label: Napalm Records
Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Met alle moderne opnameapparatuur wordt het tegenwoordig steeds gemakkelijker voor bands om regelmatig nieuwe albums uit te brengen. Veel undergroundbands zien op die manier hun kans schoon om per jaar zelfs meerdere albums uit te brengen, waardoor het als luisteraar vaak moeilijk wordt om alles ook maar enigszins bij te houden. Helaas kan ook het omgekeerde euvel zich voordoen: bands die geweldige muziek maken, maar zo onproductief zijn dat de fans regelmatig jaren moeten wachten op een nieuw teken van leven.

Het Oostenrijkse Hollenthon, een nevenproject van Martin Schirenc (Pungent Stench), is zo’n band die het rustig aan doet. Dat is zelfs nog eufemistisch uitgedrukt wanneer men zich bedenkt dat Hollenthon al in 1994 is opgericht, maar de teller pas op drie albums staat. De laatste daarvan, het geweldige Opus Magnum, stamt ook alweer uit 2008. Het is echter het uit 2001 stammende With Vilest Of Worms To Dwell, mijns inziens de beste plaat van deze band, dat ik hier in de schijnwerpers wil zetten.

Wat mij betreft leverde Hollenthon met dit album namelijk destijds niets minder dan een meesterwerk af. De perfect georkestreerde, hevig bombastische symfonische death metal klinkt namelijk nog steeds overweldigend. Het is moeilijk om het epische, volle geluid en het gevoel van kracht uit te drukken dat van opener Y Draig Goch afstraalt. Wát een nummer! De band is echter van meerdere markten thuis, want ook als de intensiteit iets afneemt, is Hollenthon nog altijd in staat om te bezweren. Luister maar eens naar het folkachtige en zelfs bij vlagen frivole Woe To The Defeated (met een heerlijke, opzwepende versnelling), het dreigende, slepende Lords Of Bedlam (met zeer sfeervol ingezette vioolpartijen) of het geniale, allesverzengende Fire Upon The Blade.

De subliem gecomponeerde nummers worden bovendien vergezeld door een perfecte productie, die ervoor zorgt dat alle details goed te horen zijn en het album een en al epische grandeur uitstraalt. Hoewel With Vilest Of Worms To Dwell alweer tien jaar oud is, draai ik de plaat nog steeds regelmatig. Het zegt dan ook veel over de kwaliteit van de nummers dat het album na zoveel luisterbeurten nog steeds weet te intrigeren. Liefhebbers van Therion, Septicflesh en soortgelijke bands kunnen hier niet omheen, maar dat geldt eigenlijk voor iedere liefhebber van extreem goed gecomponeerde, bombastische metal. Een fantastische plaat!

Tracklist:
1. Y Draig Goch
2. Woe To The Defeated
3. Lords Of Bedlam
4. To Kingdom Come
5. The Calm Before The Storm
6. Fire Upon The Blade
7. Conquest Demise
8. Conspirator

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 december 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van Een Metalfan op 16-12-2011 om 21:03u

heel goede cd

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van laus op 18-12-2011 om 17:50u
Score: 80 / 100

Vond het destijds een geweldige CD. Nog steeds meer dan de moeite waard

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van Ewing 1 op 23-12-2011 om 00:58u
Score: 87 / 100

Geweldige plaat maar domus mundi vind ik nog net wat beter.Heb hun allereerste tour nog gezien als support van..uhh kom ik ff niet op(iig niet boeiend)

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van Jeroen op 27-12-2011 om 14:20u

met Siebenbürgen was dat

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van Ewing 1 op 29-12-2011 om 23:37u

Klopt ja,thankx.Die werden toen helemaal weggespeeld,dat weet ik nog wel.Wat een rukband was dat!

Hollenthon - With Vilest Of Worms To Dwell
Reactie van MetalJan op 07-01-2012 om 19:20u
Score: 95 / 100

Vandaag nog eens beluisterd en het was weer genieten van deze geweldige CD!