Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Tyr, Hollenthon, Alestorm, Svartsot en Gwydion
Op 26 oktober 2008 in Luxor, Arnhem
Een review door Nicole
Foto's door Bert, http://www.metalshots.com
Zondag 26 oktober werd het Arnhemse Luxor overspoeld door een horde woeste fans van het folk metalgenre. Deze poptempel zorgde (indirect) voor de ondergang van de Goudvishal, maar gelukkig wordt er ook hier metal geprogrammeerd. De concertbezoeker kan in Luxor rekenen op schappelijke prijzen, een gratis garderobe, vriendelijk personeel en een prachtige zaal met koepel en details Een perfecte gelegenheid om de laatste show van der Ragnarok-tour te laten plaatsvinden!

Al binnen vijf minuten na binnenkomst stond ik alweer buiten! Reden hiervoor was het brandalarm dat afging, waarschijnlijk omdat ergens in het gebouw een sigaret opgestoken was. Tien minuten en een bezoekje van de brandweer later mocht iedereen weer naar binnen en even later begon Gwydion met haar set. Het geluid stond in het begin ontzettend slecht, maar vlak achter de geluidstafel was het gelukkig goed toeven. De muziek van de Portugezen klonk op myspace nog niet heel slecht, maar live kwam het bij mij niet over. Gwydion brengt niets nieuws en verveelt al ontzettend snel met standaardmelodieën. Het publiek leek echter steeds enthousiaster te worden en bij The Turning Of The Wheel ontstond zelfs nog even een pit.

Gwydion @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008

Svartsot deed het ook goed bij het publiek. Crowdsurfers, een aantal pits en zelfs nog een cirkelpit heb ik voorbij zien komen! En dat mocht ook wel, want Svartsot zette een aardige show neer. Helaas was de fluitist tijdens de tour eerder naar huis gegaan en kwamen de fluitpartijen nu van tape. Svartsot speelde nummers van het debuutalbum (Festen en Spillemandens Dåse), maar ook een aantal nieuwe nummers. Kris van Alestorm pingelde nog een nummer mee op zijn keytar en afgesloten werd er met Gravøllet.

Svartsot @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008

Dan was het nu eindelijk tijd voor Alestorm! Het Schotse viertal kwam op met de openingstune van The Fresh Prince Of Bel Air. Dat beloofde wat! Namelijk een uitstekend optreden van deze piraten en het gemiste optreden op Wacken werd helemaal goedgemaakt. Heerlijk meezingen en meewiegen op ‘true scottish pirate metal'! Tijdens het eerste nummer waren er wat problemen met de zang en zanger Kris was amper te horen. Wederom was het licht veel te donker, waardoor bandleden in het donker stonden te spelen. Overigens was dit niet alleen bij Alestorm, maar bij alle bands het geval. En omdat dit dus de laatste show van de tour was, mocht de drum technicus een potje drummen bij Nancy The Tavern Wench en gitarist Dani werd uitgebreid gefeliciteerd met zijn twintigste verjaardag. Voor mij (en ik denk ook wel voor het merendeel van de bezoekers) was Alestorm de band van de avond!

Alestorm @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008

De Oostenrijkers van Hollenton zitten al meerdere jaren in het vak en zo gedragen ze zich ook op het podium. Maar als je dan zulke sterke shows weet te geven en zulke geniale muziek weet te maken, dan neem ik dat patserige gedrag maar even voor lief. Een geweldige show met goed geluid en een aardige setlist. De nadruk lag op de laatste twee albums, maar ook Homage van de debuutplaat kwam aan bod. Dani van Alestorm werd wederom gefeliciteerd en Martin Schirenc maakte van de gelegenheid gebruik om bands en crew van de tour te bedanken. Naar mijn idee is Hollenthon een band die behoorlijk ondergewaardeerd wordt en ik hoopt dat ze nog eens de kans krijgen om op te treden met een koor en orkest.

Hollenthon @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008

Tot slot aan Tyr de zware taak om af te sluiten na deze prachtige optredens. Tyr is een band die mij de laatste keer tijdens Paganfest zwaar teleur heeft gesteld, maar gelukkig was het niveau dit keer een stuk hoger. Nummers als Dreams, Hail To The Hammer, Wings Of Time en Ragnarok kwamen voorbij. Een leuke setlist en alle bands verschenen nog op het podium om afscheid te nemen van het publiek tijdens dit laatste optreden van deze tour. De zaal werd gedurende de show echter steeds leger en ik denk dat dit toch echt aan Tyr heeft gelegen want er was genoeg tijd om de (laatste) trein te halen. In de toegift werd nog een keer flink losgegaan toen Tyr het nummer The Wild Rover inzette, waarbij Kris van Alestorm meezong en zich van en naar het podium liet crowdsurfen. Geen slecht optreden, maar na Alestorm en Hollenthon toch een behoorlijke anticlimax.

Setlist Alestorm:
1. Over The Seas
2. The Huntmaster
3. Nancy The Tavern Wench
4. Terror On The High Seas
5. Wenches And Mead
6. Captain Morgan's Revenge

Setlist Hollenthon:
1. Fire Upon The Blade
2. Y Draig Goch
3. Ars Moriendi
4. Son Of Perdition
5. Homage
6. To Kingdom Come
7. Once We Were Kings
8. Conspirator

Nog wat foto's:


Hollenthon @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008
Alestorm @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008
Svartsot @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008
Gwydion @ Luxor, Arnhem, 26-10-2008

klik op de foto's voor grotere versies

Met dank aan Bert van Metalshots voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Pieter Post op 11-11-2008 om 17:13u


Goede review! Ik was er ook bij, en merkte dat de meesten toch wel voor Alestorm kwamen, net als ik ;-) Tijdens Alestorm, was de zaal erg goed gevuld, alleen daarna gingen mensen al hun jassen halen, en na Hollenthon stond er nog maar de helft of hooguit tweederde van het publiek. Ik ben hem toen ook gesmeerd, en ik begrijp dat er na mij nog een hoop mensen gevolgd zijn. Tyr is niet helemaal mijn ding, en ik verwacht ook niet dat hun fanbase nog veel sterker zal worden. Ze mogen van mij ook wel op de Faroer blijven... Jammer dat Gravedigger NL niet aandoet, nu moet ik ruim 200km naar Belgie reizen om Alestorm weer te zien =)

Reactie van Pieter Post op 11-11-2008 om 17:15u


P.S. Kris=Chris!