Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Houwitser - Bestial Atrocity
Jaar van release: 2010
Label: Sevared Records
Houwitser - Bestial Atrocity
Na het uit elkaar vallen van Houwitser in 2004 gingen alle bandleden hun eigen weg, resulterend in bijvoorbeeld Blastcorps en Hail Of Bullets. Gitarist Michel Alderliefsten zat het echter niet lekker en in 2007 haalde hij samen met Stan “Plofpik” Blonk de band weer vanonder het stof. Het koste enige tijd voordat de ideale line-up bij elkaar geraapt was. Nadat deze line-up stevig was getest op de planken werd er een EP in eigen beheer uitgebracht alvorens aan het echte werk te beginnen.

Houwitser verliet de wereld met een ietwat teleurstellende laatste plaat, Damage Assessment kwam als een soort koude douche na zijn sterke voorgangers. Er was dus zeker ruimte voor twijfel aan het nieuwe materiaal, de band zelf claimt echter nu de beste line-up ooit te hebben gevonden. Het resultaat is zeker niet verkeerd, Bestial Atrocity is een leuk album geworden met alle typische Houwitser trademarks. Het geluid houdt nog altijd het midden tussen old school en de moderne Amerikaanse sound. Wat ook meteen (en nog steeds) het zwakke punt is, voor veel mensen is het óf niet old school genoeg óf niet modern genoeg. De band blijft behoorlijk achter op het brute Amerikaanse geweld en een die-hard fan van, laten we zeggen, Grave zal hier ook niet warm voor lopen. Dit is ook het probleem waar Sinister bijvoorbeeld tegenaan loopt, een band waar Houwitser onlosmakelijk mee lijkt te zijn verbonden afgaande op de vergelijkingen die men blijft trekken.

Dit neemt echter allemaal niet weg dat Houwitser hier een plaatje afgeleverd heeft dat lekker wegluistert, met voldoende afwisseling en de droge strot van Stan werkt het geheel smakelijk af. Voor de liefhebber van feitjes: op Sledgehammer Redemption (eerder verschenen als de al genoemde EP) horen wij niemand minder dan Kam Lee van Massacre voorbij komen. Erg veel toegevoegde waarde heeft het niet, maar het is een leuke afwisseling. Hetzelfde geldt voor de Rompeprop riff in Lynch The Cancer die het nummer een totaal ander bijna swingend, karakter geeft ten opzichte de rest.

Misschien niet wereldschokkend maar absoluut een leuke plaat van een sympathieke band die niet de credits krijgt die ze verdienen. Met Bestial Atrocity laat Houwitser in ieder geval vrijwel alle concurrentie uit eigen land ver achter zich. Wellicht niet nodig om te vermelden, maar Sinister zou van een dergelijk album alleen kunnen dromen.

Tracklist:
1. Bestial Atrocity
2. Devoured Cunt
3. Conviction Through Torture
4. Sledgehammer Redemption
5. Vision Of Blood
6. Hatred Vindicated
7. Shredded To Pieces
8. Lynch The Cancer
9. The Lingering Death
10. Flayed, Beheaded And Quartered
11. Demolish The Deformed

Score: 72 / 100

Reviewer: Felix
Toegevoegd: 23 oktober 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van midian op 24-10-2010 om 10:31u

Met een score van 72 punten laat Houwitser vrijwel alle Nederlandse concurrentie ver achter zich? beetje raar, want dan is het, met toch wel een magere score van 72 punten heel slecht gesteld in de Nederlandse metalwereld

Reactie van Erwin de W. op 24-10-2010 om 11:43u
Score: 75 / 100

Ik kan me er wel in vinden... dat de score geen 90 punten is komt omdat er niet echt sprake is van originaliteit of van iets anders dat ze enorm speciaal maken. Maar inderdaad, een Sinister kan Houwitser in deze echt niet volgen...

Reactie van Robert op 24-10-2010 om 15:36u
Score: 76 / 100

Het is inderdaad een lekker album, alleen dat laatste: "Sinister zou van een dergelijk album alleen kunnen dromen" is echt waanzin. Het album Hate van Sinister is sowieso beter dan Bestial Atrocity.

Reactie van Erwin de W. op 24-10-2010 om 15:45u

Nou, ik denk dat de recensent hier niet op de oudere Sinister platen doelt maar op de latere... In dat geval ben ik het absoluut met hem eens! Maar een album als Diabolical Summoning ofzo wordt natuurlijk niet zo maar voorbij gestreefd door dit Houwitser album, en dat zal Houwitser ook nooit kunnen!

Reactie van Rutger op 25-10-2010 om 09:34u
Score: 80 / 100

Het is misschien allemaal niet wereldschokkend wat deze plaat van Houwitser brengt, maar qua afwisseling in nummers en in sfeer brengt het meer dan menige andere band op schijf zet, Nederlands of niet. Ik ben het met de recensent eens dat het zeker een hele leuke schijf is.

Reactie van Harry op 25-10-2010 om 10:54u
Score: 80 / 100

Zeker een vette plaat!
Ok, niet de Houwitser van de hoogtijdagen meer, maar welke band is dat tegenwoordig nog wel?
Met de laatste woorden ben ik het dan ook volledig met de recensent eens.... Deze plaat moet je niet met andere platen van andere bands van VROEGER vergelijken.. Wél met platen die in het HEDEN worden uitgebracht in NL.. En daar scoort wat mij betreft Bestial Atrocity hoog :)

Reactie van El Duce op 26-10-2010 om 18:20u
Score: 2 / 100

Tja, Rotterdamse herriebands... de Feyenoord van de vaderlandse metalcompetitie.

Reactie van Een Metalfan op 26-10-2010 om 21:20u

Vet album... het gaat lekker in Nederland met releases van o.a Hail of Bulets, Obsidian, Victimizer en Houwitser... prima schijf dit.

Reactie van MetalJan op 28-10-2010 om 14:03u

Die laatste zinnen van de review snap ik ook niet echt en dan met name: 'Met Bestial Atrocity laat Houwitser in ieder geval vrijwel alle concurrentie uit eigen land ver achter zich.' En dan maar 72 punten geven.

De nieuwe van Severe Torture en Hail Of Bullets nog niet gehoord? Of is dat geen concurrentie?

Reactie van Piebe op 02-11-2010 om 12:20u
Score: 65 / 100

Het album steekt maar net boven de middelmaat uit mijns inziens… de charme van weleer is er wel wat af