Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Houwitser - Damage Assessment
Jaar van release: 2003
Label: Osmose Productions
Houwitser - Damage Assessment
Het lijkt goed te gaan met de Nederlandse death metal scene, en dan vooral met us-style subgroepering. Sinister is natuurlijk al jaren bekend, maar ook bands als Pyaemia, Severe Torture en Putrefied timmeren aardig aan de weg. Sinister? Ja, inderdaad, die band die nu voor de helft in Houwitser speelt. En niet onverdienstelijk ook!

Na het ietwat tegenvallende Rage Inside The Womb levert Houwitser met Damage Assessment een gigantisch brute plaat af, die qua snelheid voor maar weinig andere bands hoeft onder te doen. Maar... niet alleen snelheid, de razendsnelle riffs worden vakkundig afgewisseld met retestrakke breaks, een paar langzame tussenstukken en, wat ik zelf heel gaaf vind, af en toe een hele heerschende leadgitaar erin. Vooral door dat laatste element zorgt Houwitser ervoor dat ze niet een van de vele low-tuned brutal death metalbandjes worden. Trouwens, de zang is ook niet mis. Een bovengemiddelde, extreem brute strot, die zoals het hoort onverstaanbaar brult over, waarschijnlijk, dood ende verderf. Heerschen!

Er is echter een ding wat me niet kan bekoren, de nummers worden op een "Panzer Division Marduk"-achtige manier afgewisseld met kanonschoten, geweergeratel en granaatinslagen. De eerste keer is het leuk, maar halverwege de cd gaan deze, over het algemeen nog veel te lange ook, geluidsfragmenten wel vervelen. Jammer, dit komt de muziek totaal niet ten goede.

Voor elke death metal liefhebber is dit album een absolute must, een topper binnen de drukbevolkte nederlandse death metal scene. Afgelopen maand hebben de lui van Houwitser een paar optredens gegeven door Nederland en Belgie. Ik baal er van dat ik dat gemist heb, want deze muziek komt live vast ook retebruut over. Voor de mensen die deze band niet kennen: dit is er een om in de gaten te houden!

Tracklist:
1. Liquidate the Venomous
2. Parasomy
3. Paradise to Purgatory
4. Damage Assessment
5. Clean till the Bone
6. Skineater
7. Mean and Malice
8. Hunger for the Feast

Score: 84 / 100

Reviewer: DaKonium
Toegevoegd: 5 december 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bluuuurgh op 09-12-2003 om 07:25u
Score: 10 / 100

brute schijf!!! ik heb em UITERAARD al een tijdje in huis... mensen die het "us styled deathmetal"zwaar kunnen waarderen,moesten toch maar eens overwegen om a.s 31 Januarie richting Babylon(Woerden) te waggelen... 31Jan-Babylon/Woerden HOUWITSER-PUTREFIED