Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Houwitser - Death... But Not Buried (re-release)
Jaar van release: 2004
Label: Displeased Records
Houwitser - Death... But Not Buried (re-release)
Er zijn soms van die cd`s die je pad kruisen en waarvan je uiteindelijk niet goed weet wat je er mee aan moet. En zelfs na meerdere luisterbeurten en taltijke functie-overwegingen blijft het vraagteken boven je hoofd op zijn relaxte gemakje maar wolkjes rook blazen, terwijl je uit alle macht met een vaatdoek boven je knar wappert in de hoop dat het ellendige vraagteken nu dan eindelijk eens een keer zijn koffer wil pakken. Maar tevergeefs. Het vraagteken blijft waar hij zit en jij ploft uitgeput neer in je luie stoel om je gedachten dan maar op heel iets anders te richten.

Ongeveer zo`n tafereeltje was er bij de ondergetekende gaande bij de zoveelste draaibeurt van Death...But Not Buried van Houwitser. In de eerste instantie lijkt er nog weinig aan de hand hoewel de meeste mensen die dit zullen lezen Houwitser vast wel kennen of op z`n minst eens hebben vernomen dat het om 1 van de toonaangevende deathmetalbands van Nederlandse bodem gaat. Overigens is Houwitser inmiddels een legende geworden, zoals u weet heeft deze band anno 2004 de handdoek in de ring gegooid. Maar dat terzijde...
Voor zover men nog niet bekend is met de discografie van deze Amesfoortse band is het van essentieel belang om de mededeling te doen dat Death...But Not Buried het debuutalbum van Houwitser is, afkomstig uit 1998. En dat ik `m nu pas review komt niet omdat ik al 7 jaar geen kalender heb gezien, maar omdat er nu, na de split van de band, een re-release van dit album op de markt is verschenen.

En dit doet bij mij de nodige wenkbrauwen hoeken. Hoewel deze re-release naast de oorspronkelijke cd ook nog 7 bonustracks bevat (de 6 tracks van hun uit 1996 afkomstige promo en de single March To Die) en er een geheel vernieuwde artwork aan te pas is gekomen is de bedoeling van deze schijf mij niet helemaal duidelijk. Death...But Not Buried is een vrij middelmatige deathmetalplaat die het opzich niet onaardig doet, maar behoorlijk ondergesneeuwd wordt door een plaat als Damage Assessment, om maar een zijstraat te noemen. Ook deze re-release ervan zal daar weinig aan veranderen.
Bovendien zijn 6 van de 7 nummers die op de re-release van Death...But Not Buried staan al eerder op de plaat aan bod gekomen. De demo die voorafgaand aan deze (oorspronkelijke) plaat is opgenomen is later geheel ingelijfd op het album. Wat wij nu horen is slechts een behoorlijk brakke versie van 6 nummers die eerder op het album voorbij zijn gewalst. Een beetje dubbelop, bovendien is de kwaliteit van de demo werkelijk om te huilen. Leuk om 1 keer gehoord te hebben, maar het wordt behoorlijk irritant om 6 krakkemikkige nummers als afsluiting van een toch al met al best oke album te moeten horen.

De enige conclusie die ik aan de her-uitgave van deze plaat (en vooral de extra`s daarvan) kan verbinden is dat het in de eerste plaats bedoeld is voor een trouwe fanschare die niet eerder een exemplaar van de demo heeft kunnen krijgen. Al had ik dan in dat geval liever gezien dat deze re-release tot 2 cd`s was gesplitst met dus een bonuscd met alle crap er op. Zo kun je er voor kiezen het wel of niet meermaals te willen luisteren. Wat men van het ex-Houwitserkamp natuurlijk ook had kunnen doen is de demo nog eens op de markt brengen.

Met deze wending in hun muzikale op(af?)mars laat Houwitser wel merken dat ze hoewel Dead nog zeker niet Buried zijn. Maar persoonlijk had ik kwalitatief een meer passende afsluiter willen horen.

Tracklist:
1.Intro
2.Dead `s A Fact
3.Shredded To Pieces
4.Terror Legion
5.Sixtynineher
6.Monkey In Control
7.Raveshing Chaos
8.D.P.W.
9.Sliced And Diced
10.War, Blood and Honey
11.Fistfull Of Vixen
12.Worlds Parasites
13.Support Satan
14.Trip Of Fire
15.I Shape The Suffering
16.March To Die
17.Monkey In Control (demo)
18.Shredded To Pieces (demo)
19.Trip Of Fire (demo)
20.D.P.W. (demo)
21.Dead Is A Fact (demo)
22.Fistfull Of Vixen

Score: 68 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 13 januari 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 14-01-2005 om 04:17u

Staat er op jouw cdspeler geen zo een knopje met een vierkant blokje op ? Als je daar op duwt stopt de muziek waar je dat zelf wil en hoef je niet alles te aanhoren. Goeie tip van mij hee !

Reactie van Coma Black op 14-01-2005 om 19:35u

Death... but not buried, ehm, moet dat niet Dead... But Not Buried zijn? Het zou behoorlijk afgankelijk van zo'n zware taalblunder in koeien van letters in de titel van een album te zetten. Of gaat het hier om een of andere woordspeling die mij ontglipt (death van death metal ofzo)?

Reactie van Een_Metalfan op 15-01-2005 om 01:34u

niet zeuren over taalblunders als je zelf het woord "afgankelijk" gebruikt, of "koeien van letters". Of nog diverse andere taalfouten. En ja, "death but not buried" is niet echt fraai Engels.

Reactie van Een_Metalfan op 15-01-2005 om 16:41u

Deze release komt volgens mij bij Displeased Records vandaan en niet Osmose ...

Reactie van Lana op 18-01-2005 om 00:21u

Dat is helemaal waar! Vreemd dat het aanvankelijk anders vermeld werd. Dankjewel voor de waarschuwing, dat gaan we even rechttrekken!