Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Gotthard - Need To Believe
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Gotthard - Need To Believe
Gotthard is een band van uitersten; razend populair in eigen (Zwitser-)land, bij het grote internationale publiek wil het echter maar steeds niet lukken, alhoewel een redelijk grote schare, vooral Europese, old school hardrockfans de band hoog heeft zitten. Dit album is alweer hun 9e studioproduct sinds het debuut uit 1992 en dus mag je je met deze voorgeschiedenis afvragen of er vooruitgang in zit.

Ik was nooit een groot bewonderaar van Gotthard maar ik moet zeggen dat het songmateriaal me alleszins meevalt. Aanstekelijke refreinen sieren de eerste twee tracks, met een pompende ritmesectie, heldere zang van Steve Lee maar ietwat vlak klinkende gitaren. Dat is wel de rode draad van het album; de goed gezongen refreinen zijn het bindmiddel van de songs die nergens overgeproduceerd overkomen.

Songs als I Don't Mind en Right From Wrong zijn de wat powervollere nummers van het album, waar aan de andere kant een poging wordt gedaan met de tranentrekkende rockballad Don't Let Me Down om de radiostations te bereiken. Gotthard slaagt er in ieder geval om de aandacht van de luisteraar gedurende het album vast te houden en dat is in dit genre niet eenvoudig. De vraag hoe de heren ooit groot kunnen worden in de USA blijft overeind....

Nee, niks mis met dit album. Steve Lee is een mooie mix van Coverdale en Tyler en is prima in vorm, de rest van de band zet een gelijkwaardige prestatie neer. Van mij had de productie iets uitbundiger gemogen maar waarschijnlijk bewaart men de echte power voor de podia.

Tracklist:
1. Shangri-la
2. Unspoken Words
3. Need To Believe
4. Unconditional Faith
5. I Don't Mind
6. Break Away
7. Don't Let Me Down
8. Right From Wrong
9. I Know, You Know
10. Rebel Soul
11. Tears To Cry
12. Ain't Enough (Bonus Track)

Score: 85 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 14 november 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 16-11-2009 om 15:12u
Score: 80 / 100

Ook in Duitsland is Gotthard behoorlijk populair en ik gun het ze van harte. Volgens mij verdienen ze zo een leuke boterham met de band en dat is anno 2009 best knap als je dit soort muziek maakt en geen echt grote naam bent.

Ik vond de vorige twee albums wat beter, zeker qua produktie, maar kan dit album evengoed van harte aanbevelen aan iedere melodische rock liefhebber die Whitesnake, Aerosmith en AC/DC goed vindt en eens een wat minder bekende band wil horen.

Leuk detail: Steve Lee heeft ooit nog auditie gedaan bij Vengeance (Arjen Lucassen!).

Reactie van Erik op 16-11-2009 om 17:20u
Score: 85 / 100

Een goed album maar de vorige ( domino effect ) was inderdaad wel iets beter. Typisch een album dat lekker wegluistert maar niet echt verast!