Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Interview: Gotthard
Met Nic Maeder
Door Hans
Geplaatst in mei 2014

Met het tweede album in de vernieuwde line-up met Nic Maeder op zang als vervanger voor de op tragische wijze omgekomen Steve Lee verraste Gotthard onlangs vriend en vijand met het nieuwe album Bang!. De band leek herboren, en ergens is dat natuurlijk ook gewoon zo. We voelden de nieuwe zanger aan de tand over het nieuwe album, de muzikale koers en de toekomst. Niet echt op zijn praatstoel zittend nam hij kort de tijd om zijn vragen te beantwoorden.

Gotthard

Gefeliciteerd met de nieuwe cd! Wat een passie! Jullie klinken echt als herboren..

Ja, ergens is dat wel zo. We hebben elkaar in de aanloop naar deze cd natuurlijk wat beter leren kennen, en we hadden ook veel meer tijd om aan de plaat te werken. Bovendien is het materiaal ook meer op mijn stem geschreven.

Vind je dat jullie met dit tweede album weer terug zijn waar je thuishoort of zijn jullie naar jouw gevoel een wat andere weg ingeslagen?

De band schrijft nu duidelijk haar tweede hoofdstuk. Dit is Gotthard 2014.

Komt dat omdat het schrijfproces nu anders was dan het vroeger is geweest?

Hmm, het schrijfproces is wel gelijk gebleven maar we hadden meer tijd en ja, we hebben wel meer geëxperimenteerd en de grenzen opgezocht.

Zie ik het goed als ik zeg dat de muzikale stijl veranderd is?

Voor mijn gevoel is de stijl niet veranderd, we zijn gegroeid als band en hebben wat nieuwe dingetjes gedaan.

Toch hoor ik invloeden van bands als Deep Purple (Bang), House Of Lords (Jump The Gun) en de oude bluesy Whitesnake (Spread Your Wings) die ik voorheen minder opmerkte…

Gotthard - Bang! De classic rock sound heeft de band sinds het begin al beïnvloed naar mijn mening.

Nu zijn rockbands over het algemeen goed in het maken van ballads. Gaan jullie C’est La Vie als single uitbrengen? Ik vind het één van de mooiste rockballads ooit!

Zeker weten, dit wordt een single want het is ook één van onze favorieten!

Jullie tourschema vermeldt veel optredens in Europa. Zijn er plannen voor overzeese avonturen?

Ja, we gaan eind september naar Japan en waarschijnlijk ook Zuid Amerika. Het album is ongelofelijk goed ontvangen in veel landen en daar zijn we heel erg blij mee.

Kijkend naar jouw carrière: jij zat als AC/DC fan in een band met je broer die Judas Priest-fan was, jullie album werd geproduceerd door een ex-drummer van Krokus en vier jaar later, sinds 2011, zit jij in Gotthard…

Zo zie je maar, je weet nooit wat het leven je gaat brengen. Ik ben erg blij dat ik de band mag helpen voort te bestaan en ben de fans veel dank verschuldigd dat ze me geaccepteerd hebben.

Gotthard

Heeft de muzikale voorkeur van jou en je broer invloed gehad op wat je meeschrijft aan de nieuwe Gotthardmuziek?

Moeilijk te zeggen. Maar ik denk dat de bands waarmee je opgroeit altijd invloed hebben op wat je zelf in de muziek gaat doen.

Als je nu over Bang! heen terugkijkt naar het vorige album Firebirth, hoe beoordeel je dat album dan nu als je je realiseert dat je toen net tot de band was toegetreden?

Firebirth en Bang! zijn op dezelfde manier geschreven, met dezelfde mensen. Leo, Freddy en ik hebben samen de muziek geschreven en ik heb de teksten gedaan. Het enige verschil met Bang! is dat we veel meer tijd hadden en uiteraard meer ervaren waren als schrijversteam, waardoor we haast vanzelf gingen experimenteren. Op Firebirth wilden we vasthouden aan een duidelijke stijl.

Wat heeft de kristallen bol voor Gotthard nog in petto?

We zullen albums blijven maken en touren zo lang als we kunnen. Dit tweede hoofdstuk is nog lang niet afgelopen.

[ Terug naar de Interviews ]