Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Gotthard - Bang!
Jaar van release: 2014
Label: G.Records
Gotthard - Bang!
Alweer het elfde studioalbum van deze Zwitserse oudgedienden, en het tweede met zanger Nic Maeder. Met de titel van dit nieuwe album symboliseert Gotthard de hervonden homogeniteit binnen de band en de wil om dit in 2014 uit te dragen tijdens de tour die gaat volgen op de release van Bang!. De heren hebben er dus weer zin in. Dat was op voorganger Firebirth (die onze burelen nooit bereikte) nog niet zo te merken, maar het moet gezegd, ik heb Gotthard nog niet eerder zo passievol en gevarieerd bezig gehoord.

Het begint al met het titelnummer, één en al boogie, duidelijke knipoog naar Deep Purple en zoals altijd gedisciplineerd gebracht. Waar Feel What I Feel overduidelijk voor de radio is gemaakt, verrast C'est La Vie behoorlijk. Wow, wat een gevoelige ballad, wat een discipline en fantastisch gearrangeerd, inclusief de even verrassende als mooie keuze voor een accordeon en een vioolpartij. Jump The Gun begint als een countryrocknummer, maar schijn bedriegt. Het is net alsof ik naar House Of Lords aan het luisteren ben, met een grimmigheid die ik niet vaak hoor bij Gotthard.

En net als ik daar aan gewend ben, komt me daar een pak blues (Spread Your Wings) uit de speakers waar Coverdale helemaal akelig van zou worden. Het heeft er inderdaad alle schijn van dan Gotthard nu écht herboren is. Het zoete Maybe boeit me voor de verandering niet, maar Red On A Sleeve hakt er weer lekker log in. Afsluiter Thank You is opgedragen aan de overleden moeder van gitarist Leo Leoni en klokt rond de tien minuten. Een nummer vol melancholie en meewarigheid dat muzikaal gezien maar heel langzaam op gang komt.

Gotthard is (weer) losgebroken en verrast vriend en vijand (en ondergetekende) met een afwisselend en sprankelend album, dat qua stijl iets opschuift richting Deep Purple, de oude Whitesnake en Foreigner. Dat is geen verkeerde richting wat mij betreft en zeker niet als het enthousiasme er van af druipt. Twee optredens in Nederland en België op 8 en 9 april, dus wees er bij nu het nog kan.

Tracklist:
1. Bang!
2. Get Up 'N' Move On
3. Feel What I Feel
4. C'est La Vie
5. Jump The Gun
6. Spread Your Wings
7. I Won't Look Down
8. My Belief
9. Maybe
10. Red On A Sleeve
11. What You Get
12. Mr. Ticket Man
13. Thank You

Score: 85 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 3 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 03-04-2014 om 18:26u
Score: 88 / 100

jaaa volgende week! En dit is een heerlijke plaat!

Reactie van metal oma op 18-11-2014 om 16:59u

gotthard is gotthard niet meer sinds de dood van steve.dat bewijst deze cd .was een groot fan maar ben sinds de vorige cd afgehaakt.heb deze cd ook weer beluistert maar hoor hier ook de oude gotthard niet in terug .vind deze cd niet om aan te horen.